Costurile legate de instalarea si inlocuirea unui aparat de aer conditionat sunt legate de diversi factori precum tipul de aparat de aer conditionat ales, marca producatorului sau pretul diferitelor accesorii montaj aer conditionat.
In general putem spune ca, costul cu TVA inclus pentru furnizarea si instalarea unui aparat de aer conditionat poate fi intre 400 si 1500 de euro, in timp ce un sistem de conducte poate costa intre 60 si 100 de euro pe metru patrat.
Variabile si caracteristici
Pentru a nu te pierde in marea vasta de aparate de aer conditionat de pe piata, este esential sa retii ca exista diverse tipuri de sisteme de aer conditionat diferentiate in functie de functionarea lor si de caracteristicile tehnice aferente. Nevoile personale, puterea, consumul, metodele de instalare, amplasarea casei, gradul de izolare a peretilor, acoperisului si fundatiilor vor fi apoi alte elemente utile in evaluarea alegerii unui aparat de aer conditionat.
Diferitele sisteme de climatizare pot fi distinse pe baza fluidului calofer pe care il folosesc pentru transportul si distributia energiei termice produsa de generator. Prin urmare, pot fi clasificate astfel:
- Sisteme de aer
- Sisteme de apa
- Sisteme frigorifice
In primul, fluidul calofer care permite modificarea caracteristicilor mediului este aerul. In aceste cazuri aerul este preluat din exterior, racit sau incalzit in unitatea centrala si redistribuit printr-un sistem de conducte in camera. In sistemele de apa, cunoscute si sub denumirea de “sisteme aer-apa“, fluidul de transfer termic este in schimb apa, care schimba energia termica cu aerul prezent in mediul inconjurator.
Dar sa ajungem la sistemele cu fluide frigorifice, protagonistii de necontestat ai celor mai populare sisteme de aer conditionat pentru contexte rezidentiale. Aceste sisteme, definite si ca “expansiune directa”, folosesc fluide speciale compuse din fluor, hidrogen si o familie de compusi chimici numiti Freon ca fluid convector de caldura.
Compacte si extrem de versatile, sistemele de fluide frigorifice se caracterizeaza prin tevi de dimensiuni mici si, prin urmare, sunt perfecte pentru adaptarea la structuri in care este imposibil sa proiectam de la zero un sistem centralizat de aer conditionat.
Sistemele de expansiune directa sunt impartite in:
- Sisteme mono-split: aceste sisteme de aer conditionat se bazeaza pe functionarea unei unitati interioare conectate la o unitate exterioara. Usor de instalat si gestionat, acest tip de aparat de aer conditionat foarte des intalnit pe piata este de obicei ieftin si nu are costuri de exploatare uriase. Pe de alta parte, insa, nu este o alegere optima pentru contexte formate din mai multe incaperi, deoarece fiecare camera ar avea nevoie de propria unitate exterioara.
- Sisteme dual-split sau multi-split: aceste sisteme iti permit sa climatizezi mai multe incaperi in acelasi timp prin utilizarea unei singure masini externe si sunt de fapt alcatuite din doua sau mai multe unitati interne conectate la o singura unitate externa.
- Sisteme VRF: aceste sisteme sunt sisteme de pompa de caldura cu expansiune directa si sunt capabile de un randament ridicat chiar si atunci cand nu functioneaza la capacitate maxima. Acestea sunt deosebit de apreciate pentru economiile considerabile de energie pe care le pot garanta. Perfecte pentru structuri mari precum centre comerciale, birouri si spitale unde racirea sau incalzirea trebuie sa implice mai multe incaperi.
Daca vrem apoi sa ne concentram asupra aspectelor care privesc distributia caloriilor si racirea, nu putem sa nu amintim de sistemele de aer conditionat prin conducte. O solutie optima pentru incaperi mari sau case cu mai multe etaje, acest tip de sistem nu necesita mai multe unitati interioare si trebuie instalat in tavane false, structuri de gips-carton sau pereti.