Ce este reumatologia?

Ce este reumatologia?

Reumatologia este specialitatea medicala care este responsabila pentru prevenirea, diagnosticarea si tratarea bolilor sistemice musculo-scheletice si autoimune. Este una dintre specialitatile care a cunoscut cele mai multe progrese in diagnostic si tratament in ultimii ani.

Exista mai mult de 200 de boli reumatice si pot afecta orice interval de varsta, de la copii la varstnici. In ansamblu, aceste patologii afecteaza unul din patru adulti. Acestea sunt a doua cauza de consultare, dupa infectiile respiratorii acute, in asistenta medicala primara si prima cauza de dizabilitate in mediul nostru. In plus, bolile sistemului musculoscheletal sunt cele care deterioreaza cel mai mult calitatea vietii oamenilor, deasupra bolilor pulmonare si cardiace.

Bolile musculo-scheletice afecteaza oasele, muschii si articulatiile, precum si tesuturile care le inconjoara si pot provoca durere, inflamatie, rigiditate, limitarea miscarii si deformare.

Pe de alta parte, bolile autoimune sistemice, cum ar fi lupusul, sindromul Sjögren, sclerodermia sau dermatomiosotisul, pot afecta orice organ din organism, cum ar fi rinichii, plamanul, pielea, inima sau creierul. Policlinica Baba Novac vine cu un pachet complet de analize.

Demontarea miturilor

  1. “Daca te dor oasele, poate fi reumatism.” Fals, reumatismul ca atare nu exista, in realitate ceea ce exista sunt mai mult de 200 de boli reumatice diferite care pot afecta anumite zone ale corpului.
  2. “Bolile reumatice apar la persoanele in varsta.” Fals. Ele pot aparea la orice varsta, de fapt, bolile incluse in grupul de artrita idiopatica juvenila afecteaza unul din 1.000 de copii, iar artrita reumatoida este mai caracteristica la femeile care au in jur de 40 de ani.
  3. “Toate bolile autoimune sistemice sunt boli rare.” Este adevarat ca atunci cand sunt studiate individual, cu exceptia artritei reumatoide si a sindromului Sjögren, acestea sunt rare. Dar, potrivit Asociatiei Americane pentru Boli Legate de Autoimune (AARDA) in ansamblu, acestea afecteaza aproximativ 50 de milioane de oameni din lume.
  4. “Acestea sunt boli inevitabile, ele nu pot fi prevenite.” Unele boli reumatice, cum ar fi osteoporoza si guta, pot fi prevenite prin obiceiuri de viata sanatoase. De exemplu, exercitiile fizice intaresc muschii si promoveaza mobilitatea.
  5. Fumatul este, de asemenea, rau in aceste cazuri, deoarece sa dovedit stiintific ca tutunul agraveaza bolile reumatice inflamatorii si favorizeaza aparitia artritei reumatoide si a osteoporozei.
  6. “Cand e frig, oamenii care au boli reumatice se simt mai rau.” Este adevarat ca odata cu schimbarile de timp exista o schimbare a presiunii atmosferice care poate afecta articulatiile si poate simti mai multa durere, dar nu este o chestiune de frig. De fapt, bolile reumatice sunt prezente peste tot in lume, indiferent de clima.

Care sunt bolile care afecteaza acest sistem musculo-scheletic?

Exista multe clasificari ale afectiunilor reumatice. Cel mai simplu, din punct de vedere al sanatatii publice, le clasifica in cinci grupe mari:

ARTRITA: Termenul de artrita se refera la implicarea directa a articulatiilor, care se umfla, ranesc si isi pierd mobilitatea. Ele pot fi tranzitorii sau cronice. Artrita poate fi o boala ca atare, cum este cazul cu artrita reumatoida, artrita gutoasa, spondilita anchilozanta, artrita psoriazica, artrita idiopatica juvenila si alte spondiloartropatii. Sau, este un simptom al altor boli reumatice, cum ar fi lupusul eritematos sistemic.

Ce este reumatologia?

Reumatologia este o subspecialitate in medicina interna si pediatrie care se ocupa cu articulatiile, tesuturile moi, bolile autoimune si tulburarile ereditare ale tesutului conjunctiv. Un medic reumatolog este specializat in diagnosticarea, tratamentul si terapia bolilor reumatismale.

Un reumatolog diagnosticheaza si trateaza bolile musculo-scheletice si afectiunile autoimune sistemice. Spre deosebire de un ortoped, reumatologii nu efectueaza interventii chirurgicale pentru a trata bolile articulare. In plus, scopul multor reumatologi este de a gasi cauza de baza a bolii reumatismale si de a efectua cercetari pentru a gasi optiuni de tratament mai bune.

Reumatologii lucreaza in general in ambulatorii. Cu toate acestea, este tipic ca un reumatolog sa fie afiliat unui spital si sa lucreze cu pacienti internati cu o boala reumatica. Este necesara trimiterea de la un medic primar pentru o evaluare cu un reumatolog, desi unele permit intalniri fara una.

Un reumatolog trebuie sa finalizeze mai intai 4 ani de educatie medicala sau osteopatica, urmati de 3 ani de rezidentiat in medicina interna sau pediatrie, desi unii se antreneaza in ambele. Este necesara o bursa suplimentara de reumatologie de 2 pana la 3 ani pentru a afla despre cauzele, factorii de risc si tratamentul afectiunilor cronice musculo-scheletice si autoimune. Certificarea consiliului de administratie este conditionata de promovarea examenelor de consiliu, care sunt reluate la fiecare 10 ani.

Bolile reumatice sunt afectiuni de inflamatie si auto-imunitate si exista peste 200 de boli care pot fi tratate de un reumatolog.  Unele boli pe care reumatologii le trateaza includ:

  • artrita;
  • dermatomiozita;
  • guta;
  • lupus eritematos;
  • Boala Lyme;
  • boala mixta a tesutului conjunctiv;
  • policondrita;
  • polimiozita;
  • polimialgie reumatica;
  • sarcoidoza;
  • sindromul Sjögren;
  • sclerodermie;

Strategiile folosite pentru a gestiona pacientii in reumatologie pot varia de la tratamente medicamentoase, terapie fizica si ocupationala, reabilitare si chiar interventii chirurgicale in cazuri severe.

0 Shares:
You May Also Like