Daca luam in considerare proprietatile lecturii, atunci, desigur, nu raul, ci efectele benefice sunt cele care ies in evidenta. Citirea cartilor contribuie la dezvoltarea mentala a copiilor si adultilor, imbunatateste imaginatia, face ca o persoana sa fie mai educata. Si, uneori, prin intermediul cartilor poti obtine chiar o experienta de viata utila, care aproape ca nu difera de cea reala, desi in practica situatii similare cu o persoana nu se pot intampla. Pentru a aprecia proprietatile utile ale lecturii, merita sa le analizam mai in detaliu.
Eliminarea stresului
O proprietate foarte valoroasa a cartilor este aceea ca ele ajuta perfect la distragerea temporara a atentiei de la problemele presante. Prin imersiunea in lumea fictiva, oamenii uita de propriile afaceri si probleme personale. Acest lucru va permite sa nu va concentrati asupra experientelor voastre, ci sa petreceti timp gandindu-va la ceea ce se intampla intr-o lume complet diferita – adesea una mai frumoasa si mai fericita.
Inspirat de o carte utila, dupa ce citesti, te simti mai relaxat si mai vesel si te poti intoarce la rezolvarea problemelor tale. Cititul reduce efectele nocive ale stresului, in special ale stresului constant si intens. Iti poti gasi cartea potrivia pe librariadonaris.ro.
Ofera incredere in sine
Eruditia si cunostintele vaste intr-o varietate de domenii ajuta la inceperea cu usurinta a unei conversatii si la crearea cu usurinta de noi cunostinte. Cand intri intr-o companie necunoscuta, nu te simti ca si cum ai sta toata noaptea intr-un colt indepartat, temandu-te sa te angajezi intr-o conversatie.
Dimpotriva, cel care obisnuieste sa citeasca mult ramane mereu in centrul atentiei – devine un excelent povestitor, el insusi stabileste subiecte de conversatie, nu se teme sa fie in centrul atentiei tuturor. Unul dintre cele mai bune lucruri despre lectura este ca te ajuta sa iti faci noi prieteni, iar asta nu strica niciodata.
Creste activitatea cerebrala si dezvolta inteligenta
Faptele confirma faptul ca beneficiile cititului de carti au un impact benefic asupra abilitatilor intelectuale. O persoana care citeste des carti percepe mai usor noile informatii, isi extinde fara probleme orizonturile de gandire.
In procesul de lectura, activitatea creierului este activata. Aceasta este o proprietate foarte utila, deoarece creierul incepe sa perceapa mai repede orice informatie, indiferent de tipul acesteia. De exemplu, citirea frecventa a literaturii clasice faciliteaza cititorul in asimilarea materialelor de studiu si a articolelor tehnice.
Imbunatateste concentrarea
Pentru a nu pierde rasturnari de situatie importante si pentru a intelege tot ceea ce autorul a vrut sa transmita, trebuie sa va concentrati in mod corespunzator in procesul de lectura. Citirea literaturii utile te “atrage” la propriu, iar timpul trece neobservat – concentrandu-te pe deplin asupra intrigii, poti constata ca au trecut mai multe ore. Cartile te invata sa observi mici detalii si sa le plasezi intr-un lant de evenimente.
Toate aceste proprietati sunt foarte utile in viata moderna de zi cu zi. O buna concentrare este un bonus incontestabil pentru a lucra in orice domeniu, deoarece sarcinile de afaceri cu capacitatea de concentrare sunt, de asemenea, rezolvate mai repede.
Despre modul in care oamenii au inceput sa citeasca
Inainte sa avem carti, aveam povesti. Povestirea a fost un act comun: o repovestire a vietii cotidiene pentru a preda o lectie, a insufla un avertisment sau pur si simplu pentru a distra. Povestirea era o modalitate comuna de a impartasi bucuria si de a tine la distanta intunericul sau pericolul. Asa au inceput basmele si cum limba si cuvantul rostit si-au gasit puterea.
Pe langa povestiri, exista multe exemple de civilizatii mai vechi care isi inregistreaza viata, prin desene rupestre sau sculpturi in piatra . Dar primele exemple de „scriere” – fie pe placi de piatra, fie imprimate pe bucati de scoarta – au fost mai mult pentru a inregistra numere, liste sau a transmite informatii.
Oamenii trebuiau sa-si documenteze conturile, asa ca, de fapt, primele note scrise au fost mai mult pentru a transmite matematica decat literatura!
Vechii egipteni au fost prima societate care a folosit „pagini”, ca atare. Au facut acest lucru tesand impreuna tulpinile unei plante de papirus , apoi aplatind tulpinile tesute, lovindu-le. Aceasta a creat o „pagina”, care, atunci cand este lipita, a devenit un pergament.
Aceasta tehnica a fost folosita de sute de ani, iar grecii si romanii au adoptat-o curand. Ei infasurau cu atentie sulul in jurul unei bucati mari de lemn, astfel incat sa poata fi depozitat sau transportat si apoi desfasurat intr-un gest foarte maret, pentru a fi citit cu voce tare. Aceasta metoda a fost folosita pana in secolul al VIII-lea d.Hr.