Problemele de natura emotionala, psihologica sunt foarte greu de gestionat la nivel individual, mai ales atunci cand acestea sunt intr-o faza avansata. Depresia, anxietatea, gestionarea incorecta a stresului sunt elemente care ne pot plasa mintea intr-o imposibilitate. Acest fapt odata constientizat trebuie corelat in consecinta cu un ajutor de specialitate, dar si cu eforturi constante din partea persoanei insasi. Cu ajutorul unui proces de terapie anxietate Cluj orice persoana poate depasi perioadele mai dificile din viata care ii marcheaza existenta, indiferent de cat de acute sunt starile implicite. In cadrul acestui articol va oferim informatii pretioase despre ce este anxietatea si cum poate fi aceasta tratata intr-un mod cat mai eficient cu ajutorul terapiei. Plecand de la o informare riguroasa si tu poti face primii pasi inspre gestionarea acestei stari! Trebuie doar sa iti doresti!
Ce este anxietatea si cum o putem identifica?
Facand parte din efectul emotiilor de baza pe care oamenii le resimt in cursul vietii, anxietatea este asociata cu o stare profunda de neliniste in care individul asociaza sau premediteaza un eveniment rau, care i-ar putea influenta negativ siguranta si securitatea. Anxietatea se deruleaza concomitent pe doua fronturi. In prima instanta, poti inregistra anumite ganduri care iti inunda mintea (ingrijorarea ca tie sau cuiva drag i se poate intampla ceva rau). Aceste ganduri sunt dublate de anumite reactii ale organismului precum sporirea transpiratiei, sentimentul ca stomacul se strange, incordarea muschilor. De obicei, persoanele care resimt frecvent asemenea stari sunt dornice sa se miste din locul in care sunt, sa discute cu alte persoane pentru a-si muta atentia de pe gandurile interioare pe elemente externe. Deseori confundata cu frica, anxietatea trebuie depasita doar prin intermediul impletirii a doua elemente: constientizare si ajutor de specialitate. Acestea corelate conduc la realizarea primilor pasi inspre tratare.
Anxietatea netratata duce la acutizarea starilor mai sus mentionate si implicit, la dezvoltarea unor stari patologice. Anxietatea poate determina persoanele sa evite anumite contexte sociale, relationari si genereaza o instrainare de activitatile recurente care necesita realizate.
Terapia pentru anxietate
Terapia pentru anxietate este una dintre cele mai des intalnite forme de tratament care sunt recomandate pentru tulburari din acest spectru. Cu ajutorul conversatiilor cu medicul specialist sau cu terapeutul puteti sa va insusiti diverse modalitati de management al emotiilor, totul pentru a va recapata controlul asupra organismului si creierului. Cu ajutorul terapiei invatati cum sa reactionati in fata unor factori perturbatori care determina anumite stari de anxietate, si nu sa-i evitati la nesfarsit. Strategiile utilizate sunt personalizate in functie de client si de problemele pe care acesta le intampina. Practic, la o prima intalnire cu medicul terapeut, vei putea descrie in amanunt care sunt problemele care te macina, pentru ca acesta sa inteleaga principalele tipuri de interventie pe care trebuie sa le realizeze in tandem cu tine.
Tehncicile de relaxare, concentrarea atentiei, functionarea gandirii sau combaterea starilor de evitare a factorilor generatori de anxietate sunt doar cateva tipuri de strategii pe care le poti invata fizic in cabinetul terapeutului sau online daca decideti acest mod de lucru. Rezultatele vor aparea in timp si implica din partea pacientului o determinare si o motivatie intriseca.