Sam Altman de la OpenAI atrage o finanțare de 100 de milioane de dolari pentru un nou proiect crypto numit Worldcoin

Sam Altman de la OpenAI atrage o finanțare de 100 de milioane de dolari pentru un nou proiect crypto numit Worldcoin

Start-up-ul plănuiește să creeze un sistem global de identificare prin scanarea irisului pentru a permite accesul la o monedă globală gratuită.

Șeful OpenAI, Sam Altman, este aproape de a obține aproximativ 100 de milioane de dolari în finanțare pentru planul său de a folosi tehnologia de scanare a irisului pentru a crea o criptomonedă globală sigură numită Worldcoin, în ceea ce ar fi un moment interesant pentru un sector care a avut un an dificil.

Conform a trei persoane cu cunoștințe despre tranzacție, Worldcoin este în discuții avansate pentru a obține acest nou capital în timp ce se pregătește să se lanseze în următoarele săptămâni.

Grupul include investitori existenți și noi, a spus una dintre persoane. Investitorii anteriori în companie includ Khosla Ventures și fondul crypto Andreessen Horowitz, precum și fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried și investitorul in tehnologii ce tin de internet Reid Hoffman.

Worldcoin a fost fondată de Altman și Alex Blania în 2019. Compania a stat in umbra comparativ cu OpenAI, creatorul ChatGPT, care a încheiat o tranzacție de miliarde de dolari cu Microsoft la începutul acestui an.

Cu toate acestea, are ambiții mari, cu planuri de a utiliza tehnologia de scanare a ochilor pentru a crea un sistem global de identificare care ar putea fi folosit pentru a obține acces gratuit la propria sa monedă globală, Worldcoin.

O vânzare de token-uri de 100 de milioane de dolari la începutul anului trecut a evaluat oferta totală de token-uri a companiei la 3 miliarde de dolari, conform The Information, o publicație cu accent pe tehnologie.

Dar token-urile și proiectele crypto au avut o perioada dificila în ultimele 12 luni. Colapsul bursei de criptomonede FTX a lui Bankman-Fried în noiembrie anul trecut a accelerat scăderea bruscă a prețurilor token-urilor și a precipitat un val de eșecuri ale multor proiecte crypto.

FTX a fost susținut de fondul de capital de risc Sequoia Capital, Tiger Global Management al lui Chase Coleman și Thoma Bravo. Implozia sa și scandalul în jurul lui Bankman-Fried au încurajat multe fonduri blue-chip să limiteze investițiile în sector.

“Este o piață în scădere, o iarnă crypto. Este remarcabil pentru un proiect în acest spațiu să obțină această sumă de investiții,” a declarat una dintre persoanele cu cunoștințe directe despre strângerea de fonduri.

Executivii Worldcoin au spus că abordarea lor vizeaza două probleme ridicate de creșterea sofisticării inteligenței artificiale: distingerea între oameni și boți și furnizarea unei forme de venit de bază universal care ar putea compensa pierderile de locuri de muncă cauzate de AI.

Cheia planurilor companiei este o sferă care “folosește biometria irisului pentru a stabili persoana unică a unui individ, apoi creează un ID digital World care poate fi folosit pseudonim într-o varietate largă de aplicații cotidiene fără a dezvălui identitatea utilizatorului”, conform companiei.

Odată ce utilizatorii și-au stabilit identitatea, pot primi token-uri Worldcoin gratuite, a declarat compania.

Worldcoin a primit critici pe o varietate de topicuri, cel mai notabil fiind faptul că scanarea biometrică prezintă riscuri de confidențialitate. O secțiune a site-ului său dedicată abordării preocupărilor despre sferă afirmă că compania nu va stoca scanările irisului și că dispozitivul nu va răni ochii utilizatorilor.

Funcționând în beta, compania se pregătește acum să lanseze protocolul său blockchain și să înceapă înregistrarea tranzacțiilor în următoarele șase săptămâni.

Worldcoin a refuzat să comenteze despre strângerea de fonduri.

Sursa articol: Financial Times

Cine este Sam Altman de la OpenAI

Cine este Sam Altman de la OpenAI?

Sam Altman este un antreprenor și investitor de succes în tehnologie, cunoscut în primul rând pentru rolul său de conducere la OpenAI, o organizație de cercetare în domeniul inteligenței artificiale cu sediul în San Francisco, California. Altman a devenit CEO al OpenAI în martie 2019, după ce a servit ca președinte al Y Combinator, unul dintre cele mai influente incubatoare de start-up-uri din Silicon Valley, între 2014 și 2019.

Altman s-a născut și a crescut în St. Louis, Missouri, și a studiat la Universitatea Stanford, deși a renunțat la studii pentru a se concentra pe Loopt, un start-up pe care l-a co-fondat. Loopt, o aplicație de rețele sociale bazată pe locație, a fost vândută ulterior către Green Dot Corporation.

În timpul mandatului său la Y Combinator, Altman a ajutat la creșterea reputației programului, atrăgând și mentorând unele dintre cele mai de succes companii tehnologice de astăzi, inclusiv Airbnb, Dropbox și Stripe.

La OpenAI, Altman și echipa sa se concentrează pe asigurarea faptului că inteligența artificială generală (AI) poate fi utilizată în mod sigur și că beneficiile sale sunt distribuite în mod egal în întreaga lume. El este, de asemenea, cunoscut pentru credințele sale în privința unui venit de bază universal și a explorat această idee prin diverse inițiative, inclusiv cea mai recentă – proiectul criptocurrency Worldcoin.

În afară de rolurile sale de conducere, Altman este, de asemenea, un investitor activ și influent în lumea start-up-urilor. El a investit într-o serie de companii de succes, inclusiv Airbnb, Stripe, Reddit și Pinterest, prin intermediul fondului său de investiții, Hydrazine Capital.

Un aspect unic al carierei lui Altman este angajamentul său pentru responsabilitatea etică în tehnologie. El a fost unul dintre cei mai vocali apărători ai reglementării inteligente a inteligenței artificiale și a pledat pentru transparentizarea cercetării în acest domeniu.

La OpenAI, Altman a contribuit la dezvoltarea unor principii etice clare care ghidează cercetarea și implementarea tehnologiei, inclusiv un angajament ferm că beneficiile inteligenței artificiale ar trebui să fie distribuite cât mai larg posibil.

Altman este, de asemenea, cunoscut pentru viziunea sa despre viitorul tehnologiei și impactul său asupra societății. El a scris și vorbit în mod frecvent despre potențialul tehnologiei de a rezolva probleme majore, cum ar fi schimbările climatice și inegalitatea de venituri, dar și despre riscurile pe care le implică, cum ar fi pierderea locurilor de muncă și amenințările la adresa confidențialității și securității.

Recent, Altman a atras atenția asupra proiectului său Worldcoin, care își propune să creeze o criptomonedă globală accesibilă tuturor prin scanarea irisului. Deși acest proiect este încă în faza de dezvoltare, ambiția sa de a utiliza tehnologia pentru a rezolva probleme sociale majore este clară și continuă traiectoria sa de inovație și leadership în tehnologie.

0 Shares:
You May Also Like