Cazuri de utilizare cheie pentru Ethereum si Blockchain

Cazuri de utilizare cheie pentru Ethereum si Blockchain

Nu degeaba denumita „mama aplicatiilor descentralizate (dApps)”, platforma, Ethereum adauga valoare nenumaratelor industrii cu o serie de solutii noi la problemele de lunga durata.

Rezumat

In timp ce Bitcoin a fost pionier in tehnologia blockchain ca prima criptomoneda, Ethereum s-a extins pe moneda digitala descentralizata a Bitcoin prin construirea unei retele globale care sprijina o piata interconectata de aplicatii descentralizate (dApps) – de la organizatii autonome descentralizate (DAO) la oferte initiale de monede (ICO), monede stabile, finantare descentralizata (DeFi) si jetoane nefungibile (NFT). Cazurile de utilizare ale Ethereum sunt vaste si se extind rapid, oferind proiectelor blockchain eficienta sporita, securitate si capitaluri proprii descentralizate industriilor de pe tot globul.

Cuprins

  • Blockchain Ethereum: Context si cazuri de utilizare
  • Organizatii autonome descentralizate
  • Se lanseaza jetonul Ethereum
  • Enterprise Ethereum
  • Jetoane nefungibile pe Ethereum
  • Monede stabile
  • Finante descentralizate
  • gama larga de cazuri de utilizare emergente pentru Ethereum

Blockchain Ethereum: Context si cazuri de utilizare

In timp ce reteaua inovatoare descentralizata si criptomoneda Bitcoin a fost o realizare revolutionara, Ethereum si-a extins viziunea predecesorului sau privind un sistem de plati descentralizat construind o retea globala de computere care leaga utilizatorii de o piata de aplicatii descentralizate (dApps) care ofera eficienta, securitate si control utilizatorilor fara precedent. Prin combinatia sa inovatoare de caracteristici precum contractele inteligente, platforma Ethereum este utilizata pentru o varietate de aplicatii inovatoare in finante, navigare pe web, jocuri, publicitate, managementul identitatii si managementul lantului de aprovizionare.

Blockchain-ul Ethereum este alimentat de criptomoneda sa nativa – ether (ETH) – si le permite dezvoltatorilor sa creeze noi tipuri de jetoane bazate pe ETH care alimenteaza aplicatiile dApps prin utilizarea contractelor inteligente. Cele mai comune criptomonede bazate pe ETH sunt construite pe standardul de token ERC-20. Contractele inteligente Ethereum sunt contracte cu autoexecutie care faciliteaza, verifica si impun tranzactiile pe blockchain si reprezinta o inovatie cheie in Ethereum si blockchain.

Blockchain-ul fara permisiune Ethereum – care permite crearea si dezvoltarea de aplicatii fara supravegherea unei autoritati centrale – creeaza un spatiu pentru experimentare. Au existat mii de aplicatii descentralizate construite pe Ethereum, milioane de utilizatori si multe miliarde de dolari generate. Sa aruncam o privire la unele dintre cazurile de utilizare majore care au aparut pana acum pe Ethereum.

Organizatii autonome descentralizate

Un caz de utilizare incipient descoperit de dezvoltatorii Ethereum, organizatiile autonome descentralizate (DAO) sunt organizatii bazate pe blockchain care functioneaza fara autoritati centrale. Ele sunt guvernate de reguli codificate in software, iar deciziile administrative sunt votate de o comunitate de parti interesate. DAO-urile au fost una dintre primele inovatii testate pe Ethereum si raman influente si astazi. In timp ce hack-ul asupra pionierului DAO bazat pe tehnologia Ethereum din 2016 a reprezentat un moment decisiv in istoria blockchain-ului, DAO-urile raman open-source si guvernate de comunitate. Astazi, mai multe organizatii autonome descentralizate, inclusiv MolochDAO si MetaCartel, functioneaza intr-un mod similar cu DAO original, punand in comun fondurile utilizatorilor pentru a oferi granturi antreprenorilor Ethereum

Se lanseaza jetonul Ethereum

Ofertele initiale de monede (ICO) sunt vanzari de jetoane care functioneaza in mod similar cu oferta publica initiala (IPO) traditionala. Strangerea de fonduri pentru startup-uri activata de Ethereum a jucat un rol imens in cresterea blockchain-ului si a criptovalutei in 2017 si 2018. In timp ce utilizarea de catre Ethereum a finantarii participative pentru a-si consolida dezvoltarea protocolului in 2014 a fost noua, lansarile de token-uri au explodat in timpul procesului cunoscut sub numele de explozia ICO. Aceasta crestere a finantarii pentru startup-urile cripto a prezentat o schimbare de paradigma in modul in care startup-urile inovatoare strang fonduri.

ICO-urile au atras atentie semnificativa in mainstream pentru Ethereum si spatiul mai larg al criptomonedei, dar nu toate reactiile au fost pozitive. In mijlocul freneziei, unele ICO-uri nu au fost bine concepute, cateva au fost inselatorii de-a dreptul, in timp ce altele nu au putut sa-si atinga obiectivele – mai putin de jumatate dintre ICO-uri au supravietuit la patru luni dupa vanzarea initiala a token-urilor. Cu toate acestea, multe proiecte care au strans fonduri printr-o ICO sunt infloritoare – cum ar fi compania de predictii Augur si browserul web Brave, centrat pe confidentialitate.

Afisandu-si capacitatea de a sprijini industria blockchain in ansamblu, Ethereum este mecanismul prin care proiectele blockchain mari se lanseaza si strang bani. De exemplu, EOSIO si-a lansat initial vanzarea de jetoane pe Ethereum inainte de a migra jetoanele in propriul lant de blocuri. Aceste lansari de token-uri au jucat un rol enorm in transformarea blockchain-ului intr-un fenomen global.

Enterprise Ethereum

Enterprise Ethereum se refera la software si retele personalizate bazate pe tehnologia Ethereum care sunt create pentru corporatii si companii private. Aceste retele sunt autorizate, ceea ce inseamna ca clientii intreprinderii pastreaza controlul asupra arhitecturii, validatorilor si utilizatorilor. Enterprise Ethereum Alliance (EEA) are acum peste 200 de organizatii membre, inclusiv Samsung Group, J.P. Morgan, Mastercard si Microsoft, toate experimentand versiuni private ale Ethereum in scopuri de intreprindere. J.P. Morgan si peste 300 de banci folosesc o versiune a Enterprise Ethereum pentru a rula o retea de plati interbancare. Initiativa Covantis, infiintata de un grup de institutii din industria marfurilor, foloseste Enterprise Ethereum pentru a rula o platforma de executie post-tranzactionare pentru tranzactiile de transport maritim agricol. Si, Microsoft si Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH) au adoptat Enterprise Ethereum pentru a construi o platforma de urmarire a bunurilor de lux.

Jetoane nefungibile pe Ethereum

Jetoanele nefungibile (NFT) sunt active digitale unice, indivizibile si rare, care sunt utile in jocuri, arta si pentru a asigura provenienta bunurilor de lux. Promovarea intensiva a NFT-urilor a inceput la sfarsitul anului 2017 odata cu lansarea imaginilor animate cu pisici de colectie ale jocului CryptoKitties, dar de atunci, aplicatiile pentru tehnologie au crescut rapid. NFT-urile au atras un public din ce in ce mai popular catre tehnologia criptomonedei si blockchain. NBA, Ubisoft si LVMH experimenteaza cu NFT, la fel ca si alti constituenti.

Monede stabile

Monedele stabile sunt jetoane criptomonede legate de un alt activ, de obicei o moneda fiat. De exemplu, exista monede stabile sustinute de monede fiat precum dolarul american si marfuri precum aurul, in timp ce alte monede stabile isi mentin valoarea algoritmic. In plus, unele monede stabile sunt sustinute de un cos echilibrat de criptomonede importante. Monedele stabile sunt folosite ca un depozit de valoare de incredere in ecosistemul criptomonedei, o acoperire impotriva volatilitatii preturilor pentru comerciantii de criptomonede si ca moneda globala stabila pentru persoanele a caror moneda fiat locala este devalorizata din cauza instabilitatii economice sau politice. Astazi, multe schimburi cripto au propriile lor monede stabile.

Finantarea descentralizata

Finantarea descentralizata (DeFi) este cea mai noua inovatie pentru a vedea o avalansa de utilizare si crestere pe Ethereum. Platformele DeFi reinventeaza produsele si serviciile financiare traditionale, adaugand functii programabile, descentralizate si rezistente la cenzura pentru a crea produse financiare noi. De exemplu, platformele DeFi ofera imprumuturi peer-to-peer (P2P), dobanda pe detinerile cripto, mecanisme de schimb descentralizat (DEX), monede stabile si caracteristici compozibilie care maximizeaza oportunitatile pasive de castig. Printre cele mai populare platforme DeFi se numara Compound, MakerDAO si Aave. In 2020, valoarea totala blocata in platformele DeFi a eclipsat 4 miliarde de dolari.

O gama larga de cazuri de utilizare emergente pentru Ethereum

Exista o multime de sectoare in care Ethereum ofera utilitate si creeaza valoare. Industrii de la sanatate la divertisment si imobiliare creeaza instrumente noi pe protocol pentru a spori eficienta, increderea si democratizarea accesului la diferite tipuri de servicii.

De exemplu, Ethereum ofera o solutie ideala pentru gestionarea redeventelor in industria muzicala prin distribuirea de jetoane care reprezinta drepturi de proprietate care faciliteaza distribuirea automata si fara probleme a platilor de redevente. Printre proiectele Ethereum care functioneaza in industria muzicala sunt Ujo, Mediachain si Open Music Initiative.

In industria globala masiva a remitentelor, platile transfrontaliere pot fi trimise direct, rapid si ieftin, folosind un protocol P2P precum Ethereum. De exemplu, companii precum Everex, Abra si BloomX folosesc tehnologia blockchain pentru a elimina diferite banci intermediare care percep comisioane pentru schimbul valutar.

Registrul Ethereum inviolabil bazat pe blockchain ii poate asigura pe managerii lantului de aprovizionare si logisticii despre provenienta produselor printr-o criptografie verificabila bazata pe blockchain. Aceste companii pot urmari calatoria unui produs pe blockchain de la producator la checkout, stiind ca datele nu au fost modificate. Intre timp, consumatorii finali pot fi linistiti stiind ca produsele pe care le achizitioneaza sunt de fapt autentice. Totul, de la bunuri de lux la alimente organice, este urmarit si urmarit cu reteaua Ethereum.

In plus, prin utilizarea metodelor criptografice, Ethereum asigura partajarea securizata a informatiilor, care este esentiala pentru transferul de date sensibile, cum ar fi dosarele medicale si informatiile de identitate. In cele din urma, jetoanele Ethereum democratizeaza accesul la produse care au fost candva dincolo de accesul multora. Exista startup-uri bazate pe Ethereum care ofera proprietate fractionata – detinand o bucata dintr-un bun, mai degraba decat intregul – de bunuri de lux si imobiliare, permitand consumatorilor sa-si diversifice investitiile. De exemplu, Meridio ofera cote de proprietate fractionate de imobiliare, iar 55.com va permite sa detineti o cota dintr-un produs de imbracaminte stradala de mare valoare, cum ar fi un hanorac Supreme.

Ethereum este reteaua preferata pentru inovatie in spatiul blockchain si al criptomonedelor. Datorita flexibilitatii si calitatii sale, noi aplicatii continua sa apara, iar scalabilitatea crescuta in viitor va continua sa sustina dezvoltarea. De la organizatiile autonome descentralizate (DAOs) la Enterprise Ethereum la DeFi, viitorul Ethereum pare mai interesant ca niciodata.

0 Shares:
You May Also Like