Ce este Ethereum? Tot ce trebuie sa stiti!

Ce este Ethereum

Ce este Ethereum?

Ethereum este o platforma blockchain care are propria sa criptomoneda, Ether (ETH), precum si propriul limbaj de programare, Solidity.

Ethereum este un registru public descentralizat pentru validarea si inregistrarea tranzactiilor ca o retea blockchain. Utilizatorii retelei pot construi, publica, monetiza si utiliza aplicatii pe platforma si pot plati folosind Ether, criptomoneda retelei. Membrii au denumit aplicatiile descentralizate ale retelei „dApps”.

Dupa Bitcoin, Ethereum este considerata a doua cea mai populara criptomoneda. Spre deosebire de Bitcoin si de majoritatea celorlalte monede virtuale, totusi, Ethereum este conceputa pentru a fi mult mai mult decat un simplu mijloc de comert sau un depozit de avere. Ethereum, in schimb, se refera la sine ca o retea de calculatoare descentralizata bazata pe blockchain. Sa aprofundam cele mentionate anterior.

Vitalik Buterin

Fondatorii Ethereum

Platforma Ethereum a fost creata de un grup mic de entuziasti blockchain in iulie 2015. Joe Lubin, creatorul ConsenSys, un dezvoltator de aplicatii blockchain bazat pe reteaua Ethereum, se numara printre acestia. Vitalik Buterin, un alt co-fondator, este creditat cu inventarea ideii Ethereum si in prezent actioneaza ca CEO al companiei si imagine publica. Buterin a fost supranumit „cel mai tanar criptomilionar din lume” de catre unii, intrucat s-a nascut in 1994.

Intelegerea platformei Ethereum

Platforma Ethereum a fost dezvoltata pentru a permite dezvoltatorilor sa construiasca si sa publice contracte inteligente si aplicatii distribuite (dApps) fara pericolul nefunctionarii, fraudei sau interventiei unei terte parti.

„Blockchain-ul programabil al lumii”, referindu-se la sine, potrivit Ethereum. Se deosebeste de Bitcoin prin faptul ca este o retea programabila care actioneaza ca o piata pentru servicii financiare, jocuri si aplicatii care pot fi achizitionate folosind bani Ether si sunt ferite de frauda, furt si cenzura.

Moneda Ether a fost creata avand in vedere reteaua Ethereum. Cu toate acestea, Ether este in prezent acceptata ca metoda de plata de catre unii comercianti cu amanuntul si furnizori de servicii, similar cu Bitcoin. Ether este acceptat de Overstock, Shopify si CheapAir, printre alti comercianti online.

Industria Ethereum

Potrivit Gartner Research, printre principalii competitori ai Ethereum in calitate de corporatii care investesc intr-o platforma software blockchain se numara Bitcoin, Ripple, IBM, IOTA, Microsoft, Blockstream, JP Morgan si NEO.

Ethereum, ca toate criptomonedele, se bazeaza pe o retea blockchain. Un blockchain este un registru public descentralizat, distribuit, care verifica si inregistreaza toate tranzactiile.

Este distribuit in sensul ca toata lumea din reteaua Ethereum are o copie identica a acestui registru, care le permite sa observe toate tranzactiile anterioare.

Este descentralizat in sensul ca reteaua nu este condusa sau controlata de o singura organizatie, ci mai degraba de toti proprietarii de registre distribuite.

Criptografia este utilizata in tranzactiile blockchain pentru a mentine reteaua in siguranta si pentru a verifica tranzactiile. Oamenii folosesc computere pentru a „mina” sau pentru a rezolva ecuatii matematice complicate care confirma fiecare tranzactie din retea si adauga noi blocuri la blockchain-ul sistemului.

Participantilor li se ofera jetoane criptomonede ca stimulent. Aceste jetoane sunt cunoscute ca Ether in sistemul Ethereum (ETH).

Ether, ca si Bitcoin, poate fi folosit pentru a cumpara si comercializa bunuri si servicii. De asemenea, pretul sau a crescut rapid in ultimii ani, facandu-l o investitie speculativa de facto.

Cu toate acestea, Ethereum este unica prin faptul ca utilizatorii pot crea aplicatii care „ruleaza” pe blockchain in acelasi mod in care software-ul „ruleaza” pe un computer. Datele personale pot fi stocate si transferate, iar tranzactiile financiare complicate pot fi gestionate folosind aceste programe.

Pe piata foarte volatila a criptomonedelor, Ether este un adevarat oponent. Ethereum a fost a doua cea mai mare criptomoneda in ceea ce priveste capitalizarea de piata dupa Bitcoin din mai 2021. Are o evaluare de piata de 500 de miliarde de dolari, potrivit Analytics Insight, in comparatie cu 1.080 de miliarde de dolari ai Bitcoin.

Binance Coin, Dogecoin, Cardano, Tether, XRP, Internet Computer, Polkadot si Bitcoin Cash sunt celelalte opt monede din Top 10.

Proiecte dezvoltate pe Ethereum

Platforma Ethereum promite ca va putea „codifica, descentraliza, securiza si schimba aproape orice”. Mai multe proiecte sunt in lucru pentru a pune notiunea la incercare.

Ethereum Blockchain as a Service (EBaaS) va fi disponibil pe cloud-ul Microsoft Azure datorita cooperarii dintre Microsoft si ConsenSys. Scopul sau este de a oferi clientilor si dezvoltatorilor Enterprise un mediu de dezvoltare blockchain bazat pe cloud (programe si informatii care sunt stocate pe internet si nu pe propriul computer) care poate fi accesat cu un singur clic.

Advanced Micro Devices (AMD) si ConsenSys au anuntat un parteneriat in 2020 pentru a construi o retea de centre de date dezvoltate pe infrastructura Ethereum.

Bitcoin vs. Ethereum

Scopul principal al Bitcoin este de a servi drept bani digitali si depozit de avere. Monedele Ether pot fi folosite ca bani virtuali si un depozit de valoare, dar natura descentralizata a retelei Ethereum permite utilizatorilor sa dezvolte si sa opereze aplicatii, contracte inteligente si alte tranzactii. Aceste caracteristici nu sunt disponibile in Bitcoin. Este folosit doar ca mijloc de schimb si ca depozit de valoare.

Cu alte cuvinte, Ethereum aspira sa fie mai mult decat o simpla criptomoneda. Aspira sa fie o platforma pentru toate tipurile de aplicatii care pot stoca date in siguranta.

In ciuda diferentelor lor, cele doua platforme sunt fondatorii monedelor virtuale care au devenit concurente in lumea investitiilor. Si monedele virtuale sunt exact asta: monede fara prezenta fizica care sunt reprezentate de un sir de coduri care pot fi tranzactionate la un pret convenit de un cumparator si vanzator.

Ethereum este, de asemenea, mai rapida la procesarea tranzactiilor. „In reteaua Bitcoin, blocurile noi sunt verificate o data la 10 minute, in timp ce, in reteaua Ethereum, blocurile noi sunt validate o data la 12 secunde”, explica Gary DeWaal, presedintele Grupului de Reglementare si Piete Financiare din Katten. Si, adauga el, imbunatatirile viitoare ar putea face tranzactiile cu Ethereum si mai rapide.

In cele din urma, nu exista o limita pentru numarul de jetoane Ether posibile, in timp ce Bitcoin va emite doar 21 de milioane de monede.

Intelegerea platformei Ethereum

Fondatorii Ethereum au fost printre primii care au vazut potentialul tehnologiei blockchain pentru aplicatii dincolo de schimbul valutar virtual sigur. Moneda sa, ETH, a fost conceputa in primul rand ca o metoda de plata pentru aplicatiile dezvoltate pe platforma sa.

Securitatea sa impotriva hackerilor si a altor spioni a oferit noi optiuni pentru stocarea datelor sensibile, de la dosarele medicale la sistemele de vot. Datorita dependentei sale de bitcoin, programatorii au putut sa creeze si sa promoveze jocuri si aplicatii comerciale in retea.

Avantajele Ethereum

  • Retea existenta cu dimensiuni mari: Potrivit lui Fromm, „meritele Ethereum includ o retea a carei eficacitate a fost dovedita, care a fost testata prin ani de functionare si miliarde de dolari in valoare mobila”. „Se mandreste cu cel mai mare ecosistem din blockchain si criptovaluta, precum si cu o comunitate mondiala imensa si dedicata.”
  • Este disponibila o gama larga de functii: Pe langa calitatea sa de sistem monetar digital, Ethereum poate fi utilizata pentru a efectua diferite tipuri de tranzactii financiare, pentru a executa contracte inteligente si pentru a stoca date pentru aplicatii terte.
  • Evolutie constanta: comunitatea de dezvoltatori Ethereum cauta mereu noi metode pentru a imbunatati reteaua si a crea noi aplicatii. „Ethereum tinde sa fie reteaua blockchain favorita pentru aplicatiile descentralizate inovatoare si interesante (si uneori periculoase) datorita popularitatii sale”, explica Avital.
  • Evita nevoia de intermediari: reteaua descentralizata Ethereum promite sa elibereze utilizatorii de intermediari terti, cum ar fi avocatii care creeaza si interpreteaza contracte, banci care functioneaza ca intermediari financiari si furnizori terti de gazduire a site-urilor.
  • Beneficiile Blockchain si cum Ethereum dezvolta aceasta tehnologie blockchain

Dezavantajele platformei Ethereum

  • Costurile tranzactiilor sunt in crestere: Popularitatea in crestere a Ethereum a dus la cresterea taxelor de tranzactie. In februarie 2021, costurile tranzactiei Ethereum, cunoscute in mod obisnuit ca „gaz”, au atins un nou maxim de 23 USD per tranzactie, ceea ce este fantastic daca incerci sa castigi bani ca miner, dar mai putin daca incerci sa folosesti reteaua. Acest lucru se datoreaza faptului ca, spre deosebire de Bitcoin, unde verificatorii tranzactiilor sunt recompensati de retea, Ethereum obliga persoanele implicate in tranzactie sa plateasca taxa.
  • Potential inflationist pentru criptomoneda: In timp ce Ethereum are o limita anuala de 18 milioane Ether, nu exista nicio restrictie cu privire la numarul de monede care pot fi create. Drept urmare, Ethereum se poate functiona mai mult ca dolarii ca si investitie si poate sa nu aprecieze la fel de mult ca Bitcoin, care are o restrictie stricta privind durata de viata a numarului de unitati.
  • Dezvoltatorii au o curba de invatare abrupta: Pe masura ce dezvoltatorii se indeparteaza de procesarea centralizata si se indreapta catre retele descentralizate, Ethereum ar putea fi greu de inteles.
  • Viitorul este necunoscut: Ethereum continua sa se extinda si sa se imbunatateasca, iar dezvoltarea continua a lui Ethereum 2.0 promite caracteristici suplimentare si eficienta sporita. Cu toate acestea, upgrade-ul major al retelei a creat incertitudine pentru aplicatiile si parteneriatele actuale.

Potrivit DeWaal, „vor fi necesare multe mai multe validatoare pentru ca Ethereum 2.0 sa functioneze”. „Intrebarea este daca migratia va avea succes. Mai multe aspecte noi trebuie integrate!”

Cat dureaza mineritul Ethereum?

Timpul necesar pentru a mina Ethereum si a obtine recompense pentru minerit Ether este determinat de rata de hash, consumul de energie, costul energiei si orice taxe platite unui grup de minerit si/sau furnizor de gazduire.

Acesti factori au o influenta directa asupra profitabilitatii, a obiectivelor de dificultate in minerit si a performantei globale a preturilor pietei cripto. Se estimeaza ca mineritul unui ETH va dura 51,8 zile folosind calculele implicite ale acestui popular calculator de minerit Ethereum.

Concluzii

Potrivit DeWaal, exista mai multe motive pentru a lua in considerare investitia in reteaua Ethereum. „In primul rand, are valoare si se foloseste ca moneda virtuala; in al doilea rand, blockchain-ul Ethereum poate deveni mai atragator atunci cand migreaza la noul protocol; si in al treilea rand, cererea pentru ETH poate creste pe masura ce mai multi oameni folosesc aplicatii distribuite Ethereum”, adauga el.

In afara de a cumpara Ether direct, ati putea lua in considerare investitia in firme care dezvolta aplicatii create pe Ethereum.

0 Shares:
You May Also Like