Cumpara un panou solar fotovoltaic. Sfaturi practice.

Cumpara un panou solar fotovoltaic. Sfaturi practice.

Cand suntem pe cale sa cumparam un panou solar fotovoltaic, ne uitam in principal la pret, dar pretul este cel mai important criteriu atunci cand alegem un modul solar fotovoltaic?

Vezi aici de asemenea mentenanta cladirilor si a terenului.

Exista multi producatori care in fiecare an aduc pe piata noi modele de calitati foarte diferite. Cum putem compara toate aceste panouri solare si sa stim care este cel mai bun pentru instalarea noastra?

Exista nenumarati factori de luat in considerare: solvabilitatea producatorului, conditiile de garantie, referintele de functionare in alte instalatii, calitatea in procesul de fabricatie, testele de certificare si o etcetera lunga.

Ele sunt, fara indoiala, factori importanti, dar adesea dificil de aflat. Cand vrem sa cumparam un panou solar fotovoltaic, de obicei ne uitam la pret si la caracteristicile tehnice.

Si aici trebuie sa acordam o atentie deosebita detaliilor pentru a “traduce” toate aceste informatii si pentru a sti care dintre ele este relevanta pentru a lua decizia grupului pe care sa-l cumparam.

Acestia sunt principalii parametri de care trebuie sa tineti cont inainte de a cumpara un panou solar fotovoltaic:

  1. – Monocristalina sau policristalina.Diferenta de baza este in procedura de fabricatie. Celulele de siliciu monocristaline sunt obtinute dintr-o singura structura cristalina, in timp ce in celulele policristaline pasta de siliciu este lasata incet sa se solidifice pe o matrita, ceea ce duce la un solid format din cristale mici de siliciu.

Performanta teoretica a monocristalinelor este putin mai mare, la fel si pretul lor. Diferenta nu este critica, iar pentru noi nu este un factor determinant daca nu avem probleme de spatiu. Pentru a o distinge, ne putem uita la culoarea panoului: modulele monocristaline au un ton mai inchis, in timp ce modulele policristaline sunt mai albastrui.

  1. – Tensiunea de lucru si numarul de celule.Pentru instalatiile solare izolate cu baterii, panourile sunt de 36 de celule (12 V) sau 72 de celule (24V). Daca dorim sa folosim modulul intr-o instalatie izolata mica care alimenteaza o baterie, vom avea nevoie de peniluri de 12V, in timp ce daca instalarea noastra este putin mai mare si are un sistem de acumulare mai mare, vom avea nevoie de panouri de 24V.

Instalatiile de conectare la retea si kiturile solare cu autoconsum functioneaza de obicei cu panouri cu 60 de celule care nu sunt valabile pentru instalatii izolate, cu exceptia cazului in care le conectam la un regulator de incarcare cu un monitor al punctului de alimentare maxim mppt.

  1. – Puterea de iesire. –Este puterea teoretica a modulului solar, termenul pe care il folosim de obicei pentru a ne referi la dimensiunea sau capacitatea panoului; acum este o putere pe care aproape niciodata nu o obtinem in conditii normale de functionare, deoarece aceasta valoare a fost masurata in conditii standard de masurare (STC): 1000 W/m2 de iradiere, la 25 ° C de temperatura celulara (am avea o temperatura celulara ca aceasta atunci cand temperatura ambianta a fost de aproximativ -7,5 ° C) si o distributie spectrala de 1,5 AM, conditii care se reproduc foarte rar in zilele noastre.

Avantaje panouri solare

Tehnologia din industria energiei solare avanseaza constant, iar imbunatatirile se vor intensifica in viitor. Inovatiile in fizica cuantica si nanotehnologie pot creste potential eficacitatea panourilor solare si pot dubla, sau chiar tripla, aportul electric al sistemelor de energie solara.

Atunci cand determinati de cate panouri solare aveti nevoie, exista trei factori cheie de care trebuie sa luati in considerare pentru a obtine cele mai multe beneficii ale energiei solare:

  • Consumul zilnic mediu de energie
  • Orele de soare din zona ta
  • Dimensiunea acoperisului dvs

Consumul mediu de energie – sau utilizarea planificata – este cea mai importanta orientare in determinarea numarului de panouri solare de care aveti nevoie. Aici, se ia in considerare numarul total de kilowati-ore (kWh) pe care il utilizati in prezent sau intentionati sa il utilizati in casa dvs.

Cantitatea de energie pe care o pot genera panourile solare depinde de orele de soare si, prin urmare, este afectata de locatia dvs. Exista cantitati variate de ore de soare in Romania, ceea ce va afecta numarul de panouri solare de care veti avea nevoie.

Dimensiunea acoperisului dvs. este un factor cheie, deoarece determina numarul de panouri care se pot potrivi pe acoperisul dvs., cata energie va fi generata si costul. De asemenea, este important sa luati in considerare gradul de potrivire al acoperisului dvs.: daca acesta poate suporta greutatea panourilor solare si cum vor fi inclinate panourile.

Tabelul de mai jos arata cantitatile aproximative de spatiu de care aveti nevoie pentru a genera o anumita cantitate de energie.

Doriti sa aflati numarul de panouri de care aveti nevoie? Un specialist va poate ajuta in acest proces.

Unul dintre factorii determinanti in a afla de cate panouri solare aveti nevoie este numarul de oameni dintr-o gospodarie. Un sistem de panouri solare de 6 kW este recomandat pentru o casa cu peste cinci persoane, in timp ce un sistem solar de 5 kW este tipic pentru o casa cu patru persoane. Un sistem solar de 4 kW este una dintre cele mai comune dimensiuni pentru sistemele solare casnice, deoarece se potriveste caselor cu 3 pana la 4 persoane.

0 Shares:
You May Also Like