Consultatii optometrice: Ce sunt si de ce sunt importante?

Consultatii optometrice: Ce sunt si de ce sunt importante?

Consultatia optometrica este un examen complet al sanatatii ochilor si al vederii, efectuat de un specialist in optometrie. Acest examen poate ajuta la detectarea precoce a problemelor de vedere si poate fi esential pentru tratarea afectiunilor oculare. In acest articol vom explora mai multe despre consultatiile optometrice si despre importanta lor pentru sanatatea ochilor.

Ce implica o consultatie optometrica?

O consultatie optometrica poate dura intre 30 si 60 de minute si poate include o serie de teste, inclusiv:

  • Teste de vedere pentru a evalua claritatea si acuitatea vizuala
  • Examinarea sanatatii ochilor, inclusiv a structurilor interne si externe ale ochilor
  • Masurarea presiunii intraoculare pentru a detecta glaucomul
  • Teste de refractie pentru a determina dioptriile necesare pentru corectarea vederii

Pe baza rezultatelor testelor, optometristul poate recomanda o pereche de ochelari sau lentile de contact pentru a corecta viciile de refractie sau poate recomanda un tratament pentru afectiuni oculare mai grave, cum ar fi glaucomul sau cataracta.

De ce sunt importante consultatiile optometrice?

Consultatiile optometrice sunt importante pentru mentinerea sanatatii ochilor si pentru prevenirea problemelor de vedere. Acest examen poate ajuta la detectarea precoce a problemelor oculare, astfel incat acestea sa poata fi tratate in stadiile incipiente, evitand complicatiile mai grave. In plus, o consultatie optometrica poate ajuta la detectarea altor probleme de sanatate, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arteriala, care pot afecta sanatatea ochilor. De asemenea, consultatiile optometrice pot fi utile pentru copii, deoarece problemele de vedere pot afecta performanta scolara si dezvoltarea lor generala.

Unde putem gasi servicii de consultatii optometrice?

Clinicile oftalmologice din intreaga tara ofera servicii de consultatii optometrice. In plus, multe magazine de optica ofera si servicii de consultatie optometrica gratuita, cu conditia ca pacientii sa cumpere o pereche de ochelari sau lentile de contact de la magazinul respectiv. Costurile consultatiilor optometrice pot varia in functie de clinica si de regiune. Insa, multe clinici oftalmologice si magazine de optica ofera pachete de servicii la preturi accesibile, care pot include examenul de vedere si perechi de ochelari sau lentile de contact.

Laserul de corectare a vederii

In unele cazuri, optometristii pot recomanda si interventii chirurgicale pentru a imbunatati vederea, cum ar fi interventia LASIK (keratomileusis in situ cu laser). Acesta este un tratament minim invaziv pentru corectarea vederii care foloseste un laser pentru a remodela corneea si a imbunatati astigmatismul, miopia sau hipermetropia. Inainte de interventie, pacientul trebuie sa se pregateasca in mod corespunzator, ceea ce include oprirea utilizarii lentilelor de contact pentru o perioada de timp, astfel incat corneea sa revina la forma sa naturala. De asemenea, se vor efectua teste si evaluari ale sanatatii ochilor pentru a determina ce tip de interventie LASIK este potrivita pentru fiecare pacient in parte.

Dupa interventie, pacientii se pot intoarce la viata lor normala in termen de cateva zile. Cu toate acestea, este important sa se urmeze sfaturile medicului si sa se efectueze controale regulate pentru a monitoriza sanatatea ochilor si pentru a detecta orice complicatii care pot aparea. In plus, consultatiile optometrice pot ajuta la detectarea problemelor de sanatate generale, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arteriala, care pot afecta vederea.

Ce este glaucomul?

Glaucomul este o cauza principala de orbire la persoanele peste 60 de ani. Dar orbirea cauzata de glaucom poate fi adesea prevenita cu un tratament precoce.

Ochiul tau face constant umor apos . Pe masura ce noua apa curge in ochi, aceeasi cantitate ar trebui sa se scurga. Fluidul se scurge printr-o zona numita unghi de drenaj . Acest proces mentine  presiunea din ochi (numita presiune intraoculara sau IOP) stabila. Dar daca unghiul de drenaj nu functioneaza corect, se acumuleaza lichid. Presiunea din interiorul ochiului creste, daunand nervului optic.

Nervul optic este format din mai mult de un milion de fibre nervoase minuscule. Este ca un cablu electric format din multe fire mici. Pe masura ce aceste fibre nervoase mor, veti dezvolta puncte oarbe in vederea dumneavoastra. Este posibil sa nu observati aceste puncte oarbe pana cand majoritatea fibrelor nervului optic nu au murit. Daca toate fibrele mor, vei deveni orb.

Acesta este cel mai frecvent tip de glaucom. Se intampla treptat, acolo unde ochiul nu dreneaza lichidul asa cum ar trebui (ca o scurgere infundata). Ca rezultat, presiunea oculara creste si incepe sa afecteze nervul optic. Acest tip de glaucom este nedureros si nu provoaca modificari ale vederii la inceput.

Unii oameni pot avea nervi optici care sunt sensibili la presiunea oculara normala. Aceasta inseamna ca riscul lor de a face glaucom este mai mare decat in ​​mod normal. Examenele regulate ale ochilor sunt importante pentru a gasi semne precoce de deteriorare a nervului optic.

Acest tip se intampla atunci cand irisul cuiva este foarte aproape de unghiul de drenaj din ochiul sau. Irisul poate ajunge sa blocheze unghiul de drenaj. Va puteti gandi la ea ca la o bucata de hartie care aluneca peste o chiuveta. Cand unghiul de drenaj este complet blocat, presiunea oculara creste foarte repede. Acest lucru se numeste atac acut . Este o adevarata urgenta oculara si ar trebui sa-ti suni imediat medicul oftalmolog sau ai putea orbi.

0 Shares:
You May Also Like