Cum sa traiesti in armonie cu parintii tai?

Cum sa traiesti in armonie cu parintii tai?

Asumati-va responsabilitatea: acest lucru va va face mai independent si va va permite sa evitati conflictele. Unii oameni prefera sa se mute cu parintii lor pentru ca este călduros și spațios, acasă este locul unde familia se simte cel mai bine împreună. Iata cateva sfaturi care va vor ajuta sa faceti acest lucru.

Ajutor la treburile casnice si la plata cheltuielilor

Iata un alt rezultat interesant din sondajul mentionat anterior: aproape jumatate (47%) dintre tinerii care locuiesc inca la parinti nu lucreaza in gospodarie.

Treburile casnice: evitarea lor nu este buna

Nu este timpul sa schimbam acest lucru? Este complet normal sa ajuti in casa si, in plus, iti permite sa castigi libertate si independenta. Cateva exemple:  Propuneti-va sa gatiti de doua ori pe saptamana. Astfel, veti putea manca ceea ce va place. De asemenea, va veti imbunatati abilitatile de gatit si poate chiar veti deschide noi orizonturi gastronomice pentru parinti. Tu te ocupi de cumparaturi.

Astfel, nu veti mai fi iritat daca mama si tata uita sa va cumpere din nou iaurtul preferat.  Faceti-va favoruri unul altuia. Parintii tai iti imprumuta masina lor si, in schimb, tu faci curat in baie o data pe saptamana. Acest lucru va va permite sa creati o relatie de egalitate in care toata lumea sa beneficieze de pe urma convietuirii.

Ascultati si comunicati

Chiar si pentru parintii tai, situatia nu este intotdeauna usor de gestionat. Cu doar cativa ani inainte erati copiii lor mici pe care trebuiau sa-i protejeze, iar acum va impartasiti bucuriile si tristetile in principal cu alte persoane.

Conveniti asupra regulilor

Poate ca tu si parintii tai nu aveti acelasi bioritm, nu impartasiti aceleasi idei despre gospodarie sau preferinte alimentare, iar aceste diferente pot provoca unele certuri.

Respectati viata privata

Daca locuiti cu parintii, nu aveti niciun spatiu care sa va apartina. Cu toate acestea, cu totii avem nevoie de o sfera privata si de un loc in care sa ne retragem. Exista zone in care nimeni altcineva nu ar trebui sa aiba acces?

Daca simti ca parintii tai nu-ti respecta sfera ta privata, incearca sa abordezi problema explicandu-le ca ai nevoie de un spatiu care sa fie doar al tau. Camera ta, biroul tau, noptiera, roaga-ti parintii sa respecte acest mic spatiu privat.

Ajutati-i sa gestioneze documentele

A locui cu parintii ofera multe avantaje. Mama si tata se ocupa de asigurare, de accesul la internet si de facturile curente. Cu alte cuvinte: mama si tata sunt colegi de casa de incredere si responsabili, care se ocupa de majoritatea formalitatilor plictisitoare. Este prea convenabil si usor sa le delegam totul. Cu toate acestea, a fi adult inseamna, de asemenea, asumarea unor responsabilitati, de exemplu, respectarea unui buget, depunerea propriilor declaratii fiscale si plata facturilor la timp.

Faptul ca locuiesti la parintii tai nu te scuteste complet de a te ocupa de toate actele! Evitarea problemelor legate de asigurari nu reprezinta un risc, ci, in unele cazuri, le puteti crea probleme si parintilor. Prin urmare, verificati de ce aveti nevoie si ce acoperire aveti, protejandu-va astfel, cat si pe parinti.

Toleranta

O parte importanta a vietii in grup este sa acceptam ceea ce suntem si ceea ce sunt ceilalti. Pentru a reusi acest lucru, trebuie sa educam in toleranta. A fi tolerant inseamna a intelege existenta celuilalt, realitatea sa, dar mai ales defectele sale.

Este destul de usor sa apreciezi o persoana pentru meritele sale, dar este si mai usor sa te infurii pe defectele sale; pe de alta parte, este foarte dificil sa vezi meritele unei persoane in ciuda defectelor sale. Sa invatam, asadar, sa ne dezvoltam capacitatea de a ne accepta asa cum suntem si de a ne imbunatati in ceea ce ne poate face sa traim mai bine.

Respect

Toleranta este buna in masura in care este practicata in mod egal intre membrii familiei. Daca unii sunt toleranti, iar altii nu, se va deschide calea egoismului si, in cele din urma, a certurilor. Pentru a evita acest lucru, solutia este de a avea respect.

Respectul se bazeaza pe ideea ca fiecare dintre noi are o limita. Aceasta limita nu trebuie sa fie depasita niciodata de altii. Prin urmare, este corect sa spunem ca “fiecare este ceea ce este”, cu conditia, totusi, ca actiunea unuia sa nu le faca rau celorlalti.

Responsabilitate

A fi respectuos implica, la randul sau, a fi responsabil fata de ceilalti. Cand vorbim de responsabilitate, ne referim la tot ceea ce trebuie sa facem pentru noi insine si pentru cei dragi noua.

A fi responsabil inseamna sa iti asumi o sarcina care aduce beneficii intregii familii. A fi responsabil, in general, inseamna a crede ca exista o lume in jurul nostru, careia nu trebuie doar sa cerem, ci si sa dam.

A fi o familie pasnica astazi implica mai multa munca decat in trecut: trebuie sa se acorde atentie atat “structurii” familiei (roluri si obiective primare), cat si unicitatii membrilor sai (nevoi subiective).

0 Shares:
You May Also Like