Cunoastem cheltuieli pe care le uitam de obicei in bugetul lunar de cheltuieli si care ne pot forta sa le refacem in mod constant, articole cum ar fi facturile non-lunare, cadourile sau cheltuielile in timpul liber si imbracaminte.
Pregatirea unui buget lunar de cheltuieli este primul pas pentru a avea grija de finantele noastre si pentru a lua decizii adecvate, cele care ne vor permite sa ne confruntam viitorul financiar cu o mai mare securitate si stabilitate.
Un plan de cheltuieli ne permite sa stim cati bani cheltuim cu adevarat pe luna, ce ii dedicam si cat de mult putem economisi.
Cu toate acestea, exista unele cheltuieli pe care de obicei uitam sa le includem, dar care pot fi importante, astfel incat acestea ne fac sa modificam bugetul lunar de cheltuieli in fiecare luna.
Care sunt aceste cheltuieli? Unele sunt cheltuieli pe care credem ca nu trebuie sa le includem, iar altele pe care le uitam pentru ca sunt facute sporadic. Sa le vedem.
Ce nu trebuie sa uiti sa incluzi in bugetul lunar de cheltuieli?
- Capricii mici
Este necesar sa te lasi dus din cand in cand si sa-ti acorzi un mic tratament, astfel incat sa urmezi un buget lunar de cheltuieli sa nu fie sufocant. Aceste lucruri mici pot fi de la o revista, o poseta sau o cafea in acea cafenea la moda care tocmai s-a deschis pe strada ta.
Lucrul obisnuit nu este sa luam in considerare aceste lucruri in cheltuieli, cu toate acestea, este mai eficient sa alocam o anumita suma lunara pentru capriciile mici pe care le putem cheltui in fiecare luna, deoarece dorim sa facem mai usor sa ramanem la buget in alte categorii.
- Petrecerea timpului liber
Acelasi lucru este valabil si pentru problema timpului liber. Nu este rezonabil sa calculam cheltuielile lunare fara a lua in considerare faptul ca de mai multe ori pe luna vom dori sa iesim sa mancam, sa vizionam un film sau sa bem cateva bauturi cu prietenii.
Includerea unei sume pentru acele activitati recreative si distractive pe care le meritati va va ajuta sa aveti un buget lunar de cheltuieli mai realist si, de asemenea, sa evitati sa va simtiti vinovati pentru cheltuieli in afara obisnuitului. Vezi mai multe detalii pe OVB Romania.
- Imbracaminte si incaltaminte
Chiar daca nu urmati ultimele tendinte in moda, imbracamintea si incaltamintea este o cheltuiala comuna, mai ales in anumite anotimpuri. Si poate ca o luati in considerare atunci cand vine vorba de timp pentru a reinnoi garderoba cu schimbarea sezonului, dar ce se intampla cu restul anului? Uneori apare un angajament si aveti nevoie de haine noi, sau copilul poate avea o crestere neasteptata.
Prin urmare, trebuie sa includeti acest element in buget, fie sa cheltuiti putin in fiecare luna si sa cumparati ceva nou in fiecare luna, fie sa rezervati putini bani in fiecare luna pentru achizitii anuale / semestriale.
- Facturi non-lunare
Electricitatea, apa sau telefonul, sunt facturi care cu siguranta nu te trec cu vederea atunci cand iti pregatesti bugetul lunar. Dar cum ramane cu cele care nu ajung in fiecare luna?
Aspecte interesante despre bani
Aceasta relatie dintre bani si aur ofera o perspectiva asupra modului in care banii isi castiga valoarea — ca reprezentare a ceva valoros. Al doilea tip de bani sunt banii fiat , care nu necesita sprijin cu o marfa fizica. In schimb, valoarea monedelor fiduciare este stabilita de cerere si oferta si de increderea oamenilor in valoarea lor. Banii s-au dezvoltat pentru ca aurul era o resursa limitata, iar economiile cu crestere rapida si cresterea nu au putut intotdeauna sa exploateze suficient pentru a sustine cerintele lor de aprovizionare cu valuta.
Pentru o economie in plina expansiune, nevoia de aur pentru a da valoare banilor este extrem de ineficienta, mai ales atunci cand valoarea acestuia este intr-adevar creata de perceptiile oamenilor.
Banii fiat devin simbolul perceptiei oamenilor despre valoare, baza pentru care sunt creati banii. O economie care este in crestere aparent reuseste sa produca alte lucruri care sunt valoroase pentru ea insasi si pentru alte economii. Cu cat economia este mai puternica, cu atat banii ei vor fi perceputi (si cautati) mai puternici si invers. Cu toate acestea, perceptiile oamenilor trebuie sa fie sustinute de o economie care poate produce produsele si serviciile pe care oamenii le doresc.
De exemplu, in 1971, dolarul american a fost scos din standardul aur – dolarul nu mai era rascumparat in aur, iar pretul aurului nu mai era fixat la nicio suma de dolari.
Aceasta insemna ca acum era posibil sa se creeze mai multi bani de hartie decat aur pentru a-i sustine; sanatatea economiei SUA a sustinut valoarea dolarului. Daca economia se blocheaza, valoarea dolarului american va scadea atat pe plan intern din cauza inflatiei, cat si pe plan international prin cursurile de schimb valutar. Implozia economiei SUA ar arunca lumea intr-o epoca intunecata financiara, asa ca multe alte tari si entitati lucreaza neobosit pentru a se asigura ca acest lucru nu se va intampla niciodata.
Astazi, valoarea banilor (nu doar dolarul, ci majoritatea valutelor) este decisa exclusiv de puterea de cumparare , asa cum este dictata de inflatie.