Regina noptii – ce semnificatie are si de ce sa oferi astfel de flori?

Regina noptii – ce semnificatie are si de ce sa oferi astfel de flori?

In ciuda credintei tot mai raspandite ca totul are un pret si ca orice lucru isi poate gasi pretul si poate fi posedat, exista in natura un miracol “nepretuit”, un cuvant cu sinonime variate si diferite: incalculabil, incomparabil, incomensurabil, insesizabil doar de catre cei care sunt inca uimiti de propria uimire.

Nu putea fi decat natura care sa ne-o ofere, nu putea fi decat un coș cu flori „Regina Nopții, o metafora pentru tranzitivitatea si persistenta frumusetii. In India, floarea este numita “floarea de lotus a noptii” si este floarea zeului creatiei Brahma.

Se crede ca rugaciunea catre Dumnezeu in timp ce floarea infloreste indeplineste orice dorinta. In China, numele sau inseamna “moment intens de glorie”, iar in Japonia “minune sub luna”.

Regina noptii, asa ca florile urmeaza ceasul

Regina noptii este o planta mexicana pe care botanistii au botezat-o Epiphyllum oxypeta-lum. O prezenta care, pentru a adauga un plus de curiozitate, intra in categoria “conversationpiece”, cum se spune pentru anumite tablouri a caror istorie este interesanta de povestit. Ea, regina noptilor de vara, la reina de la noche, isi deschide florile albe abia dupa ora 23.

La miezul noptii este inca acolo, cu frunzele ei lungi, de un verde stralucitor, incadrate de stralucirea albului, iar in jurul orei 5 dimineata incepe sa parfumeze aerul intr-un mod violent si dulce in acelasi timp. Incepand cu ora sase, parfumul dispare, florile se inchid. Acum, o astfel de minunatie nu se cultiva in custi de baterie, nu se fac garduri vii din ea si nici nu se acopera peretii cu ea, desi, in situatii optime, poate atinge si depasi trei metri inaltime.

Nu, tot ce ai nevoie este o singura Regina a Noptii, asezata intr-un ghiveci nu prea mare, avand grija sa nu fie lovita de soare, pentru ca, desi iubeste lumina, o prefera indirect, la adapostul unei frunze umbrite.

Intre secolele al XIX-lea si al XX-lea, Epyphillum oxipetalum a fost, in ciuda denumirii sale dificile, o planta bine cunoscuta si utilizata pe scara larga. Gradinarii o adaposteau in anotimpurile reci, atat in verande, cat si in locuri ascunse, gata sa o scoata din nou afara vara urmatoare, langa canapele si fotolii de rachita, unde sa stea la racoare noaptea.

Regina Noptii se retrage in zori

Pentru cei care sunt bufnite de noapte si care pot aprecia regina noptii, despre care vom vorbi in continuare, mai exista o alta minune care trebuie cultivata, Frumoasa de noapte sau Ipomea mexicana, care nu-si petrece cu usurinta toamna, daramite iarna, in aer liber in climatul nostru.

Dar care, de la un anotimp la altul, da o frumoasa floare alba, usor parfumata, in cursul noptii.

Pentru cei care nu sunt bufnite de noapte, sau nu sunt suficient de matinale, iata o alta floare care respecta un ceas personal. Este vorba de popularul Ipomea Morning Glory, care isi deschide caliciul albastru la primele ore ale diminetii, pentru a-l inchide din nou in jurul orei noua sau zece. Pastrati semintele pentru a le cultiva din nou anul viitor.

0 Shares:
You May Also Like