Afla cele mai importante aspecte legate de generatorul electric

Afla cele mai importante aspecte legate de generatorul electric

Desi exista inca locuinte in tara fara conexiune la reteaua electrica, nu iti poti imagina ca ai putea trai in ele in fiecare zi. Viata ta, in special cea de acasa, este foarte dependenta de electricitate, si nu esti constient pana cand nu te lovesti de lipsa ei.

Daca in zona ta astfel de intreruperi cu energie sunt rare – de exemplu, o data la cateva luni si dureaza cel mult cateva ore – atunci nu iti fa griji prea mult. Frigiderul si congelatorul rezista, atata timp cat nu le deschizi prea des. De asemenea, poti rezista lipsei temporare a unui televizor, caci laptopurile, Ipad-urile si telefoanele mobile pot functiona pe baterii suficient timp.

Cu toate acestea, situatia este diferita cand intreruperile de curent apar frecvent si dureaza mult, uneori chiar si cateva zile. Atunci merita sa iti dotezi casa cu un generator curent, care nu va permite sa ai astfel de lipsuri in timpul unei defectiuni.

Alimentarea de urgenta

Electricitatea furnizata de generator este mai scumpa decat cea din reteaua generala si trebuie decizi cu atentie ce aparate electrocasnice merita conectate la generator.

Trece pe lista o instalatie de incalzire, deoarece majoritatea cazanelor moderne – nu numai cele pentru gaz sau petrol, ci si pentru combustibilii solizi – nu functioneaza fara electricitate. Si in nici un caz pompele de caldura. In plus, fara pompe de circulatie, caldura din aceste instalatii nu iti va incalzi casa si apa.

Daca ai ventilatie mecanica acasa, ar trebui conectata si ea la electricitatea „de urgenta”. De asemenea, este bine sa ai iluminarea casei conectata la generator (pe care o vei folosi cu usurinta in acest timp), precum si un frigider, congelator si alarma care te protejeaza de intrusi.

Desigur, aceasta lista poate arata putin diferita in fiecare casa, dar cu siguranta nu merita sa conectezi o decoratie de Craciun sau iluminatul de gradina! Exceptand cazul cand tii cu adevarat la asta …

Monofazic sau trifazic?

Totul depinde de ce consumatori de energie trebuie conectati la generator. Majoritatea au nevoie de electricitate monofazata, dar daca ai resursa de apa dintr-un hidrofor trifazat, un generator trifazat este obligatoriu.

Benzina sau diesel?

La fel ca masinile, generatoarele de energie sunt pe benzina sau motorina. Ambele au avantajele si dezavantajele lor. Cele diesel sunt mai scumpe, dar electricitatea este mai ieftina. Deci, sunt ideale daca intreruperile de curent sunt frecvente si lungi. Astfel de agregate functioneaza mai bine cu un generator decat cele pe benzina.

Daca decizi asupra unui agregat stationar, cel diesel este de obicei mai economic. Dar daca alegi modelul portabil, versiunea pe benzina va fi de obicei mai profitabila.

Conexiunea generatorului

Generatorul trebuie montat si conectat la instalatia electrica de acasa de catre un electrician cu calificarile corespunzatoare.  Prin urmare, acesta trebuie sa se ocupe de conectarea generatorului la instalatia electrica de acasa.

Unde ar trebui amplasat generatorul de curent?

Generatorul de curent trebuie plasat in afara cladirii, de exemplu langa o magazie. Acesta poate fi plasat si intr-un garaj sau alta camera tehnica care, din motive acustice, se recomanda sa fie mai departe de partea rezidentiala a casei.

Cand amplasezi generatorul intr-o incapere inchisa, trebuie sa iti amintesti sa evacuezi vaporii in exterior folosind o conducta. Trebuie sa existe si o ventilatie adecvata, necesara, de exemplu, pentru racirea motorului.

0 Shares:
You May Also Like