Ce este clorul pentru piscina, cum functioneaza si cum trebuie utilizat?

Ce este clorul pentru piscina, cum functioneaza si cum trebuie utilizat?

Trebuie sa recunosti ca intretinerea piscinei nu este un lucru tocmai usor mai ales atunci cand te afli la inceput de drum si nu stii exact toate detaliile pe care trebuie sa le iei in calcul pentru mentinerea unei piscine adecvate din toate punctele de vedere.

Probabil cunosti faptul ca clorul este unul dintre cele mai importante ingrediente ale unei ape curate, iar intelegerea modului in care functioneaza acestra si cum il poti utiliza in mod eficient sunt aspecte extrem de importante.

Iata mai jos cateva informatii care te vor ajuta sa iei toate masurile necesare pentru ca nivelul clorului din apa sa fie unul optim, astfel incat sa te poti bucura de o apa curata, cu o compozitie chimica perfecta, ideala pentru zilele lungi si calduroase ale verii.

Ce este mai exact clorul din piscina?

Acesta este un dezinfectant chimic care poate fi gasit sub forma de tableta, pulbere sau lichid si poate fi adaugat in piscina pentru mentinerea unei ape curate si sigure pentru a te bucura de numeroasele sesiuni de inot din zilele calduroase.

Clorul lupta impotriva microorganismelor care poarta diverse boli, de la holera, hepatita A sau dizenterie, impotriva transpiratiei, salivei si a murdariei de la alte persoane care inoata in piscina, impotriva murdariei din mediul inconjurator, precum si impotriva algelor.

Cum functioneaza clorul?

Odata ce clorul, sub orice forma ar fi acesta, este adaugat in apa, acesta formeaza o noua substanta numita acid clorhidric, fiind cunoscut si sub numele de cloramina. Aceasta substanta dezactiveaza bacteriile daunatoare, virusuri si alti daunatori microscopici.

Dozele de acid clorhidric corespunzatoare adaugate in apa piscinei nu sunt daunatoare pentru oameni, insa este important ca sunt daunatoare pentru acele microorganisme care pot trai si se pot reproduce in mod liber in apa piscinei.

Efectul pe care il are clorul este unul ridicat mai ales atunci cand este vorba de un nivel al pH-ului apei potrivit.

De asemenea, lumina soarelui este cea care accelereaza procesul de inmultire a microorganismelor, ceea ce inseamna ca va fi nevoie de mai mult clor daca piscina este situata intr-un loc in care lumina si caldura soarelui ajung in cea mai mare parte a zilei.

Diferitele forme sub care se regaseste clorul

Am mentionat deja ca clorul poate fi gasit sub forma de tablete, de pulbere sau de lichid. Fiecare dintre acestea are propriile avantaje si dezavantaje. De asemenea, este vorba despre clorul stabilizat si despre clorul nestabilizat.

Dintre aceste doua formule, clorul nestabilizat este o formula de clor rapid piscina, dat fiind ca nu a fost amestecat cu acid cianuric, o substanta chimica care protejeaza clorul de razele UV si are o durata de viata mai scurta decat clorul stabilizat.

Astfel, acesta poate fi utilizat si in doze mari pentru o curatare rapida a piscinei sau pentru a restabili in mod rapid nivelul de clor optim al apei. In categoria compusilor nestabilizati de clor intra hipocloritul de sodiu, hipocloritul de litiu si hipolcloritul de calciu.

Asadar, clorul reprezinta una dintre cele mai rapide, mai ieftine si mai eficiente solutii pentru pastrarea apei din piscina curate, astfel incat aceasta sa aiba caracteristicile necesare pentru a te putea relaxa si racori in voie.

 

0 Shares:
You May Also Like