Cantitati de cofeina intr-o cafea

Cantitati de cofeina intr-o cafea

Stim cu totii ca aceasta bautura cunoscuta, si anume cafeaua, contine cofeina si multi dintre noi iubim cofeina din cafeaua noastra, deoarece ne ajuta sa ne trezim si sa fim motivati dimineata. Dar care este cantitatea de cofeina pe care ne-o luam dintr-o cafea? Aceasta este intrebarea esentiala la care vom incerca sa raspundem astazi in acest articol.

Cofeina este cel mai consumat drog psihoactiv din lume. Se pare ca adultii iubesc cofeina si una dintre cele mai usoare modalitati de a o obtine este sa iti faci o cafea. Dupa consum, este rapid digerata si absorbita in sange si apoi actioneaza prin stimularea creierului si a sistemului nervos central. De aceea este atat de eficient pentru sarcini care necesita concentrare, cum ar fi conducerea sau studiul.

CATE MILIGRAME DE COFEINA SUNT INTR-O CAFEA?

Diferiti factori influenteaza cantitatea de cofeina din ceasca ta, dar sa vedem la cate miligrame te poti astepta de la cele mai populare tipuri de cafea:

  1. CAFEA FILTRATA

O ceasca de cafea la filtru contine aproximativ 70-140 mg de cofeina, cu 96 de miligrame intr-o ceasca medie de 250 ml. Aceasta este o valoare destul de generala, care poate varia in functie de metoda specifica de preparare pe care o selectati pentru a va prepara bautura.

  1. CAFEA ESPRESSO

Cafeaua espresso se face prin trecerea unor cantitati mici de apa fierbinte prin cafea macinata fin sub presiune inalta. Procesul de preparare dureaza aproximativ 25 de secunde si produce o portie mica de 30 ml de cafea concentrata, la fel ca un espresso american.

Un singur espresso standard va va oferi o doza de cofeina de 63 mg si 120 mg, in medie, pentru o doza dubla.

  1. LATTE PE BAZA DE ESPRESSO

Cafelele precum latte, cappuccinos, latte, Cortados si alburi plate sunt preparate prin amestecarea unui espresso sau dublu espresso cu diferite cantitati de lapte aburit. Desi laptele dilueaza amaraciunea cafelei si este responsabil pentru o aroma mai fina, nu modifica continutul de cofeina al bauturii.

Desi un cappuccino standard poate avea un gust mai puternic decat un latte de aceeasi dimensiune, daca amandoi folosesc o doza dubla de espresso, ambii contin aproximativ 120 mg de cofeina per ceasca.

  1. CAFEA INSTANT

Cafeaua instant este practic cafea preparata care a fost liofilizata. Tot in aceasta categorie putem introduce si cafeaua cu capsule Illy, sau alte branduri. Desi aroma cafelei ramane aproape neschimbata, contine mai putina cofeina decat cafeaua obisnuita, cu aproximativ 20-90 mg per cana.

CAFEAUA DECOFEINATA NU CONTINE COFEINA?

Decaf este o optiune excelenta atunci cand doriti sa reduceti aportul zilnic de cofeina. Totusi, o cana de cafeina nu este complet lipsita de cofeina.

O cana de cafea decofeinizata contine aproximativ 1% din cofeina pe care aceeasi cana de cafea ar contine-o, cu o medie de 3 mg, in functie de procesul de decofeinizare.

Si, desi acesta nu este zero, este mult mai mic decat o ceasca standard de cafea.

Cafeaua poate fi preparata si savurata in multe moduri diferite. Este important sa stim ce luam si sa fim mai constienti de cantitatea de cofeina pe care o ingeram pe zi pentru a ne adapta obiceiurile de consum.

Cantitatea de cofeina dintr-o ceasca de cafea depinde de mai multi factori, inclusiv metoda de preparare, tipul de cafea, prajirea, macinarea si dimensiunea cestii. Si toti acesti factori inseamna ca poti dubla sau chiar tripla consumul de cofeina dintr-o cafea.

0 Shares:
You May Also Like