Este alimentatia BIO buna?

Este alimentatia BIO buna

Cei care aleg sa cumpere alimente ecologice o fac din mai multe motive, inclusiv pentru o mai mare atentie la sanatatea lor. Dar produsele ecologice sunt cu adevarat mai bogate in substante sanatoase? Iata ce spune stiinta despre asta:

Alimentele obtinute din agricultura ecologica sunt mai gustoase? Daca bunatatea este inteleasa ca o atentie mai mare pentru sanatatea mediului, a animalelor si a comunitatilor locale, atunci raspunsul este cu siguranta da. Dar daca, in schimb, ne referim la o valoare mai mare pentru sanatate a acestor alimente, este inca dificil sa ne exprimam intr-un mod definitiv si incontestabil. Motivul?

„Exista o lipsa de cercetare aprofundata si pe termen lung cu privire la caracteristicile nutritionale ale alimentelor ecologice in comparatie cu cele ale alimentelor conventionale corespunzatoare”, explica un cercetator din Centrul de Cercetare in Alimentatie.

Produse proaspete…

Desi studiile lipsesc inca si, prin urmare, nu este posibil sa se generalizeze, cele efectuate pana in prezent sunt de acord in detectarea unei bogatii nutritionale mai mari in produsele obtinute din agricultura ecologica.

Daca continutul de proteine si grasimi este aliniat cu alimentele conventionale, cel al antioxidantilor si vitaminelor tinde sa fie mai mare: fructele contin mai multa vitamina C si legume mai multi compusi fenolici, cu activitate antioxidanta, in timp ce laptele si branza sunt mai bogate in acizi grasi omega 3, pretiosi pentru inima, apoi carotenoizi si tocoferoli, datorita hranirii pasunatului animalelor.

Chiar si studiile efectuate pe produse din acelasi domeniu, jumatate cultivate intr-un mod conventional si jumatate cu metode organice, au scos la iveala un continut usor mai mare de vitamine si antioxidanti in produsele ecologice.

Cu toate acestea, in mediul rural intra in joc multi factori care au un impact important asupra produselor cultivate, in special clima, tipul de sol, expunerea la soare si diferentele varietale si, prin urmare, nu este posibil sa fim siguri ca rezultatele obtinute in campurile de testare pot fi transferate catre toate produsele ecologice pe care le gasim pe piata.

Chiar si Comisia Europeana prefera sa sublinieze ca plusurile pentru cei care mananca organic nu sunt calitatea sau suprematia nutritionala, ci mai degraba certitudinea de a se bucura de produse controlate si urmarite, care au o aroma autentica si mai putin standardizata ca de exemplu: produse gourmet Pronat Glass Pack.

 

… si produse transformate

Un studiu recent, realizat in Italia si publicat in revista Nutrients, a analizat formularile macronutrientilor a aproape 600 de alimente ambalate (cum ar fi biscuitii sau pastele), comparand versiunea conventionala cu cea organica. Rezultatul? Mici diferente, care confirma imposibilitatea identificarii unui castigator in provocare cu nutrienti intre organic si conventional.

Si din acest motiv, Comisia Europeana prefera sa evidentieze si alte caracteristici pozitive ale produselor prelucrate fabricate din ingrediente organice. Adica, faptul ca retetele nu contin arome artificiale si aditivi de colorare. Si acesti factori afecteaza (si nu putin) valoarea nutritiva si calitatea generala a unui aliment.

La urma urmei, una dintre misiunile fundamentale ale agriculturii ecologice este de a respecta mediul inconjurator. Nu este vorba doar de distrugerea sau deteriorarea acesteia, ci si de adoptarea unor practici care hranesc solurile si care favorizeaza biodiversitatea, atat de importanta pentru ecosistemele naturale.

Cu alte cuvinte, agricultura ecologica se concentreaza pe calitate de-a lungul intregului lant alimentar. Daca mediul este bine, si noi suntem bine. Iar aceasta este o mare valoare adaugata si un beneficiu incontestabil pentru sanatatea noastra.

0 Shares:
You May Also Like