Maia lichida – ce este, cum se obtine si ce retete poti sa produci cu ajutorul ei

maia lichida

Maiaua este un ingredient tot mai cautat, atat de catre brutarii profesionisti, cat si de catre persoanele interesate sa obtina in propria bucatarie alimente sanatoase si foarte gustoase. Este o excelenta alternativa la clasica drojdie de bere si reprezinta una dintre preferatele iubitorilor de mancare cu adevarat sanatoasa.

Drojdia de bere, denumita si drojdie industriala, ramane cea mai utilizata varianta de drojdie, insa maiaua incepe usor-usor sa castige teren. Acest lucru este dovedit si de numarul tot mai mare de brutarii artizanale care apar inclusiv in orasele din Romania.

Maiaua are capacitatea de a oferi o savoare cu totul inedita si speciala oricarui preparat in care poate fi inclusa. De asemenea, ea are capacitatea de a face alimentele precum painea sa fie mai usor de digerat si chiar mai hranitoare, prin comparatie cu cele care contin varianta conventionala de drojdie de bere. Afla din acest articol care sunt toate caracteristicile acestui ingredient, de cine se obtine si de cate feluri poate sa fie. Totodata, descopera cateva idei de retete pe care le poti produce folosindu-te de drojdia salbatica.

Maia lichida, solida sau medie: cum se face si ce poti gati cu ea

Drojdia salbatica sau maiaua este un ingredient obtinut din apa si faina. Odata ajunsa la maturare, compozitia pentru maia dezvolta bacterii lactice spontane. Acestea sunt elementul care face diferenta, prin comparatie cu drojdia clasica. Varianta reprezentata de drojdia de bere contine exclusiv Saccharomyces cervisiae, adica un tip de drojdie selectata. Si maiaua contine aceasta substanta, insa ei i se adauga si bacteriile lactice spontane. Maiaua exista in trei forme, dupa cum urmeaza:

  • maia lichida – are o hidratare de la 100 la 130% si se recomanda utilizarea ei pentru obtinerea aluaturilor dospite lejere. Ea ofera o fermentatie mai scurta decat variantele de maia solida sau medie. Este ideala pentru obtinerea aluaturilor in care nu se adauga unt sau ou;
  • maia medie – are o hidratare de 70%;
  • maia solida – hidratarea este de maximum 50%. Se foloseste pentru obtinerea de aluaturi dospite, grele, asa cum sunt cele folosite la producerea de cozonac, panettone sau briose.

Maiaua lichida este un sortiment cu totul si cu totul deosebit, avand particularitati remarcabile. Exista mai multe variante de maia lichida. De pilda, Creme de Levain este o maia lichida activa bogata in microorganisme vii. Aceasta este obtinuta din fainuri organice.

Maiaua Tekuta Ritesa este o maia acida lichida pe baza de faina de secara, in vreme ce maiaua Secara Natura este o maia pasta tot din faina de secara, special creata pentru producerea de paine. In fine, un alt sortiment de maia lichida este Kontinol, creata tot pe baza de faina de secara. Aceasta ofera un gust deosebit painii si ii confera aciditate aluatului. De asemenea, protejeaza foarte bine impotriva contaminarilor de ordin microbiologic.

Se pot obtine, pe baza de maia, variante extrem de gustoase de paine, cozonac, chec, briose sau panettone. Acestea impresioneaza prin miezul fraged si elastic, precum si prin coaja moale, usor de mancat. LeSaffre Romania iti pune la dispozitie o gama variata de maia lichida, pentru a obtine mereu preparate gustoase si aluaturi cu textura fina.

0 Shares:
You May Also Like