Cateva informatii despre tragerea vinului de pe drojdie

Cateva informatii despre tragerea vinului de pe drojdie

Numita popular si pritocire, tragerea vinului de pe drojdie reprezinta o etapa esentiala in procesul de obtinere a vinului. Vinificarea in sine este mai mult decat procesul de recoltare a strugurilor si stoarcerea sucului.

Odata ce strugurii au fost recoltati, mai sunt multe de facut. Una dintre aceste actiuni se numeste „tragere a vinului de pe drojdie”. ReclamaPeTelefon.ro iti ofera o scurta descriere a acestui lucru si de ce este atat de importanta aceasta etapa in timpul procesului de vinificare.

Termenul pritocire sau tragere a vinului inseamna mutarea vinului dintr-un vas in altul. Acest lucru poate fi de la rezervor la butoi, de la butoi la butoi sau din butoi in rezervor. Tragerea vinului poate fi facuta pentru a indeplini mai multe scopuri diferite. Totul depinde de etapa in care este procesul de vinificatie.

Primul pritocit se face, in general, la scurt timp dupa fermentarea initiala a zaharului in alcool. Aceasta separa vinul de piei, seminte, celule moarte de drojdie si alte particule care se asaza pe fundul rezervorului. Vinul rosu intra de obicei intr-un butoi la acest pritocit. Vinurile rosii sunt de obicei pritocite in alte ocazii in timpul procesului de imbatranire a vinului. Totul depinde de preferintele de obtinere a vinului si de soiul de struguri.

Dupa ce vinul a terminat fermentatia secundara (aceasta este fermentarea malolactica – ceea ce inseamna transformarea acidului malo in acid lactic), acesta poate fi din nou depozitat. Scopul acestei trageri a vinului este de a clarifica si mai mult vinul scotand vinul din butoi, curatand butoiul de sedimente si apoi punand vinul inapoi in butoi.

Acesta este momentul in care vinificatia devine atat o stiinta, cat si o arta – cu putina magie aruncata asupra elixirului. Vinificatorul trebuie sa aiba o cunoastere indeaproape a fructelor din acea podgorie. El trebuie sa cunoasca varsta vitei de vie, iar experienta si un al saselea simt il vor ajuta sa elimine nuantele specifice acelei recolte si sa vada cum imbatraneste vinul in butoi. Toti acesti factori joaca un rol important in decizia de a trage vinul de pe drojdie sau nu.

Pritocirea finala consta in mutarea vinului din butoi in rezervor pentru sedimentare inainte de imbuteliere.

Ocazional exista exceptii care ar necesita un alt pritocit la un moment dat pe parcurs. Daca vrei sa scoti vinul din stejar, cel mai simplu mod este sa-l pritocesti. Daca observi mirosuri reductive / mlastinoase, este recomandata pritocirea pentru a introduce putin aer in aer. Daca vrei sa iei din vin pentru un amestec, este posibil sa fie nevoie sa reduci dimensiunea la un recipient mai mic pentru a reduce spatiul.

Ca regula generala, nu trage vinul daca nu ai un motiv intemeiat pentru tragerea vinului. In timp ce faci acest lucru, asigura-te ca gusti si mirosi vinul pentru a te asigura ca lucrurile merg in directia corecta. Igienizeaza echipamentul cu un igienizant fara clatire, atunci cand faci pritocirea. Daca vrei sa minimizezi contactul cu oxigenul, ia in considerare acoperirea ambelor vinuri cu argon in timpul procesului de pritocire. Ori de cate ori transferi vinul intr-un recipient nou, asigura-te ca completezi nivelul. Poti utiliza o parte dintr-un vin anterior similar sau unul cumparat de la magazin, tot similar.

0 Shares:
You May Also Like