Uleiurile esentiale: descopera ce beneficii iti aduc acestea zi de zi

Spa composition with the aroma of a modern oil diffuser with body care products . Twisted white towels, spring greens and flowers. Spa concept for body and health care .

Practica aromaterapiei implica utilizarea uleiurilor vegetale volatile extrem de concentrate (asa-numitele „ uleiuri esentiale”) care promoveaza bunastarea. Fiecare planta are compusi aromatici diferiti care confera plantei o aroma caracteristica. Pentru ca un ulei sa poata fi numit ulei esential, acesta trebuie extras printr-un proces unic. Pot fi utilizate diferite parti, cum ar fi flori, frunze, fructe, scoarta si radacini, in functie de planta.

Utilizarea uleiurilor esentiale vegetale dateaza din Egiptul antic, India si China. Chimistul francez Rene-Maurice Gattefosse a inventat pentru prima data termenul „aromaterapie” in cartea sa din 1937 , Aromaterapie, dupa ce a asistat la beneficiile uleiului esential de lavanda.

Astazi, aromaterapia este utilizata pe scara larga in America de Nord si Europa si este adesea integrata in masaje si alte tratamente spa, lumanari si produse de ingrijire a corpului.

Cum poate functiona aromoterapia?

Cand uleiul esential este inhalat, moleculele de miros intra in cavitatea nazala si stimuleaza sistemul limbic, o zona din creier care joaca un rol in emotii si comportament. De asemenea, moleculele stimuleaza sistemul nervos, care ajuta la reglarea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale, a stresului si a respiratiei. Atunci cand sunt utilizate local, moleculele de miros sunt absorbite prin piele si inhalate.

Cercetarea aromaterapiei

In timp ce cercetarea aromoterapiei este relativ limitata, studiile au examinat beneficiile uleiurilor esentiale pentru anumite conditii.

Iata cateva dintre concluziile din dovezile disponibile:

  • Dureri menstruale

Masajul abdominal cu aromaterapie poate ajuta la ameliorarea durerilor menstruale, potrivit unui raport publicat in Complementary Therapy in Clinical Practice in 2017. Cercetatorii au analizat studiile clinice publicate anterior si au constatat ca masajul cu ulei esential imbunatateste durerile menstruale in comparatie cu masajul fara aromaterapie.

  • Anxietate

Inhalarea parfumului unor anumite uleiuri poate reduce anxietatea la femeile supuse biopsiei mamare. Intr-un studiu publicat in World Views on Evidence-Based Nursing , femeilor li s-a adaugat un amestec de lavanda-lemn de santal, menta portocalie sau placebo. Anxietatea a fost redusa atunci cand s-a folosit un amestec de lavanda si lemn de santal.

  • Greata

Aromaterapia poate reduce greata si varsaturile postoperatorii, potrivit unui studiu din 2013 publicat in anestezie si analgezie . Cercetatorii au descoperit ca dupa aromaterapie cu o esenta miraculoasa sau un amestec de uleiuri esentiale de ghimbir, menta si cardamom, greata a fost semnificativ redusa. Utilizarea uleiurilor esentiale a fost, de asemenea, asociata cu mai putine solicitari de tratament pentru greata.

  • Durere

Un studiu a evaluat eficacitatea aromaterapiei de lavanda in durere, anxietate si satisfactie la persoanele care au primit un cateter intravenos inainte de operatie. Participantii au folosit ulei esential de lavanda sau placebo. Dupa operatie, durerea si anxietatea au fost mai mici la cei care au folosit ulei de lavanda decat la cei care au luat placebo. 

Modalitati de utilizare a aromaterapiei

Uleiurile esentiale pot fi utilizate si local pe piele sau prin inhalare:

  • Inhalare

Uleiurile esentiale pot fi adaugate la un difuzor (un dispozitiv care disperseaza uleiurile in aerul inconjurator). Exista multe tipuri de difuzoare, inclusiv modele din  ceramica sau cu ultrasunete. 

  • Utilizare topica

Cea mai obisnuita utilizare este uleiul de masaj. Unii oameni adauga o picatura sau doua de ulei esential la o baie calda. Uleiurile esentiale sunt disponibile in sampoane si produse cosmetice.

Daca iti doresti sa utilizezi in viata de zi cu zi uleiuri esentiale de buna calitate, verifica site-ul pus la dispozitie de Diana Gubas si vei ajunge la armonia perfecta dintre minte si corp. 

0 Shares:
You May Also Like