Ce inseamna HODL, FUD, FOMO si alti termeni din argoul Bitcoin?

Ce inseamna HODL, FUD, FOMO si alti termeni din argoul Bitcoin?

Prietenul meu, Dave, obisnuia sa fie “bagholder” (purtator de sacose), dar a facut FOMO si a cumparat si mai multi BTC. Acum, el este o balena mare care detine crypto ale caror preturi au urcat pana la luna (HODLing for that moon)

… este prea mult pentru doar doua propozitii. Daca sunteti novice in lumea Bitcoin si in lumea criptomonedelor, intelegem daca declaratia nu a avut niciun sens pentru dvs. – nu a avut sens nici pentru noi la inceput.

Lasand toate glumele deoparte, una este sa incepi sa cumperi si sa vinzi Bitcoin, dar alta este sa te angajezi cu o intreaga comunitate care a construit un intreg dictionar cu elemente de argou si jargon. Daca doriti sa intrati in conversatie si sa incepeti sa vorbiti limbajul, exista destul de mult de invatat. Din fericire, am intocmit o lista cu unele dintre cele mai populare elemente de argou folosite astazi.

 1. FOMO

Abreviere a expresiei fear of missing out (teama de a ramane pe dinafara sau frica de a nu pierde ceva), FOMO poate fi folosit in viata de zi cu zi. Se refera la sentimentul de urgenta de a cumpara Bitcoin atunci cand toti ceilalti vorbesc despre asta.

 1. Shill

Shillingul sau ademenirea se refera la promovarea unei criptomonede in beneficiul personal al persoanei. Desi termenul nu isi are originea in cripto, utilizarea sa in spatiu a devenit foarte populara.

Oamenii care promoveaza excesiv si in mod nerusinat o moneda sau un token, adica shillerii, sunt probabil cei care au investit intr-o anumita criptomoneda care nu functioneaza atat de bine pe cat sperau si incearca sa convinga pe altii sa o cumpere, astfel incat pretul sa creasca. In esenta, totul este pentru castigul personal.

 1. FUD

Prescurtare de la fear, uncertainty, and doubt (adica frica, incertitudine si indoiala), FUD se refera la momentul in care oamenii raspandesc sentimente negative despre Bitcoin.

 1. HODL

Abreviere a expresiei hold on for dear life (pastreaza cu orice pret), HODL este probabil cel mai popular argou din Bitcoin. Se refera la dorinta de a va pastra BTC-ul in ciuda volatilitatii pretului.

Utilizarea sa a provenit dintr-o greseala de scriere, in care utilizatorul intentiona sa tasteze „hold” si l-a scris gresit – probabil din pura emotie si entuziasm!

 1. Rekt

Rekt este un termen folosit pentru cineva care este distrus, la pamant, la fundul sacului, atunci cand se confrunta cu pierderi majore din criptomonede care au scazut in valoare.

Termenul provine de la cuvantul wrecked, care este adesea folosit in jocuri atunci cand un jucator este complet distrus. Deci, ori de cate ori cineva pierde o suma semnificativa de bani pe un schimb valutar digital, primeste rekt.

 1. Mersul pe luna (going to the moon)

Mersul pe Luna se refera la credinta ca pretul Bitcoin va experimenta o crestere semnificativa in viitor.

Daca spuneti ca Bitcoin va merge pe Luna, inesamna ca speranta ca investitia dvs. va fi profitabila in viitor.

 1. Balena

O balena este cineva care detine o cantitate semnificativa – de obicei 5% sau mai mult din oferta totala – dintr-o criptomoneda.

 1. Pump and dump (pompeaza si debaraseaza)

Termenul pump and dump se refera la o tactica folosita de un grup de utilizatori de criptomonede pentru a manipula sentimentele pietei.

A pompa in mod eficient inseamna a promova o criptomoneda pe baza informatiilor false sau inselatoare, iar atunci cand preturile cresc din cauza sentimentului crescut al investitorilor, grupul se va debarasa de toate monedele vanzandu-le – proces care, la randul sau, va face ca pretul sa scada din nou.

 1. Bagholder sau purtatorul de sacose

Un purtator de sacose refera la cineva care detine o criptomoneda care a scazut in pret – chiar si pana la punctul in care aceasta devine fara valoare.

Este asemanator cu gandirea strangatorilor: un purtator de sacose isi va economisi banii – chiar daca nu valoreaza nimic – pentru „zile negre”.

 1. Sats

Prescurtarea pentru satoshis, sats reprezinta cea mai mica unitate de Bitcoin. Un sat este egal cu 0,00000001 BTC.

 1. No-coiner (fara monede)

Un no-coiner este cineva care crede ca Bitcoin fie este sortit esecului, fie va avea o valoare minima in viitor. Datorita acestei credinte, aceste persoane nu detin nici o moneda.

 1. Vaporware

Vaporware se refera la un proiect software, inclusiv criptomoneda, care nu este niciodata dezvoltat. De obicei, este comercializat si promovat pana la punctul in care toata lumea vorbeste despre asta, dar pur si simplu nu este niciodata finalizat.

 1. Criptoza

Criptoza se refera la acea sete nesfarsita de cunoastere a criptomonedei. Desi pare o boala, nu va faceti griji – nu va pune viata in pericol. Cu toate acestea, simptomele vor include cercetarea forumurilor, fortarea discutiilor despre criptomonede intre prietenii dvs. si, in general, minimizarea riscurilor la tranzactionare.

 1. Oferta initiala de monede (ICO)

O oferta initiala de monede sau ICO este criptomoneda echivalenta cu o oferta publica initiala (IPO), ceea ce inseamna strangerea de fonduri prin vanzarea de titluri sau actiuni pentru prima data catre public.

Practic, se refera la proiectul de strangere de fonduri al unei companii cripto. Compania va prezenta despre ce este vorba, echipa din spate si va cere investitii pentru a ajuta la construirea acesteia. Ca recompensa, vor oferi noi jetoane – dintre care unele pot avea utilitate in proiect, in timp ce altele vor reprezenta doar o miza in companie.

 1. Market cap

Market cap, prescurtare de la capitalizarea de piata, se refera la valoarea totala a unei anumite criptomonede. Se calculeaza inmultind pretul curent al unei monede cu oferta circulanta.

La momentul redactarii acestui articol (15 martie 2022), capitalizarea actuala de piata a Bitcoin este de 732.061.633.831 USD.

 1. KYC

Prescurtare de la know your customer or know your client (cunoaste-ti clientul), KYC se refera la verificarea identitatii unui utilizator. Majoritatea schimburilor de criptomonede vor implementa acest tip de regula nu numai pentru a verifica identitatea unui comerciant, ci si pentru a respecta reglementarile si pentru a mentine pietele in siguranta.

 1. Jetoane nefungibile / Non-fungible tokens (NFT)

Tokenurile nefungibile sau NFT-urile sunt active criptografice unice, de neinlocuit, care au coduri speciale de identificare construite in interiorul lor. Ele vin in mai multe forme si dimensiuni: tweet-uri, arta digitala, audio si multe altele.

 1. WAGMI/NGMI

WAGMI este prescurtarea de la we’re all gonna make it (toti vom reusi). Este adesea folosita in comunitatea cripto pentru a construi increderea si pentru a incuraja pe toata lumea sa nu-si piarda speranta.

NGMI, pe de alta parte, este abrevierea expresiei not gonna make it (nu voi reusi). Se refera la sentimentul ca ati luat o decizie proasta si ca investitia dvs. nu va avea succes.

Ambii termeni sunt folositi in lumea criptomonedelor, dar sunt mai proeminenti in spatiul NFT – in special in grupurile Twitter si Discord.

 1. Diamond hands/paper hands (Maini de diamant / maini de hartie)

Similar cu HODL, mainile de diamant se refera la detinerea Bitcoin chiar si atunci cand exista multa presiune pentru a vinde.

Mainile de hartie se refera la investitorii care isi vand investitiile prea devreme – mai ales pentru ca le este frica de risc si sunt susceptibili de panica.

 1. Bullish/bearish

Atat bullish cat si bearish reprezinta un model pe piata. Desi au fost aplicate in principal pe pietele de valori traditionale la inceput, aceste atitudini ale investitorilor si-au gasit drumul catre spatiul criptomonedei.

O piata bullish va prezenta tendinte de crestere a pretului, in timp ce o piata bearish va prezenta tendinte descendente.

 1. Buy the dip (BTD) (cumpara in groapa)

A cumpara in groapa sau BTD inseamna cumpararea unui activ dupa ce pretul acestuia a scazut. Convingerea din spatele acestui proces este aceeasi ca atunci cand va convingeti sa cumparati ceva la reducere de la mall.

Cumpararea in groapa inseamna cumpararea de Bitcoin la preturi mai mici, in speranta ca va creste din nou in viitor.

Sunteti gata sa va alaturati conversatiei?

Un nou element de argou isi gaseste drumul pe internet in fiecare zi. Pentru un spatiu atat de tanar si plin de viata, va puteti astepta ca si mai multe sa-si gaseasca drumul in comunitatile online. Nu este nevoie de FOMO, deoarece chiar si cel mai mare comerciant incepe de la zero.

0 Shares:
You May Also Like