Odata cu pandemia deplasarile in afata tarii sunt ultima optiune, asa ca este cazul sa ne vizitam frumusetile patriei. Bucurestiul, capitala tarii are farmecul sau si macar odata in viata trebuie vizitat.
Fie ca ajungeti in capitala cu masina proprie, cu trenul, sau avionul si folositi servicii de rent a car Otopeni, magia micului Paris o sa va surprinda placut. Iata unele dintre obiectivele turistice pe care nu trebuie sa le ratati.
Palatul Parlamentului – Una dintre cele mai mari cladiri din lume
Cea mai mare cladire parlamentara din lume (si una dintre cele mai mari cladiri de orice fel) se afla in Bucuresti. Indiferent daca privim Palatul Parlamentului ca o ambitie arhitecturala sau ca o dovada de megalomaniei a fostului dictator Nicolae Ceausescu, aceasta cladire trebuie vizitata.
Puteti efectua un tur de o ora, insotiti de un ghid, pentru vizita o mica parte din cei trei milioane de metrii patrati ai cladirii (sunt mai mult de o mie de camere). Finisajele interioare sunt facute din tone de marmura, lemn de esenta tare si aur.
In anii 1980, un moment în care Romania se straduia sa-si hraneasca propriul popor, Ceausescu si sotia sa, Elena, au jucat amândoi un rol direct in constructie. Initial a fost destinat sa gazduiasca birourile prezidentiale si Comitetul central al Partidului Comunist Roman, dar nu a fost niciodata terminata.
Ramasitele vechiului „Paris”
„Micul Paris”, aceasta a fost denumirea Bucurestiului in deceniile anterioare celui de-al doilea razboi mondial, cand palatele si arhitectura “art nouveau” aminteau cu adevarat de Paris.
Zeci de ani de conducere gresita a comunismului si un cutremur tragic din 1977 au fost motivul pentru care multe dintre cladirile orasului s-au darmant, dar mai exista pe ici-colo locuri in care se mai poate observa acea eleganta.
Parcul Cismigiu din centrul orasului este o perla construita în jurul unui lac romantic cu arbori vechi si banci gratioase din fier forjat.
La nord de centru, bulevarde largi precum Soseaua Kiseleff aluneca pe langa vile vechi si spatii verzi catre Arcul de Triumf – un adevarat omagiu adus Parisului – si catre un alt parc construit in jurul unui lac: Parcul Herastrau.
Mancarea romaneasca
Mancarea romaneasca nu este atat de cunoscuta in strainatate pe cat merita. Cele mai bune feluri de mancare – bazate pe retete traditionale ce folosesc doar ingrediente locale, adesea organice – trebuie neaparat degustate.
Preparatele nationale sunt sarmale, placinta cu varza, mamaliga, ciorba de burta sau „micii”. In Bucuresti sunt nenumarate restaurante in care puteti manca „ca la mama acasa”.
Muzeul Taranului Roman
Romania este o tara in mare parte agrara, cu o lunga si bogata traditie taraneasca. Timp de secole, comunitatile taranesti erau despartite de lume de muntii Carpati care erau impracticabili, sau erau aflate sub stapanire turceasca, maghiara sau austriaca – acestia au fost nevoiti sa scoata iti duca traiul cu ce aveau.
Muzeul Taranului Roman arata abilitatile elaborate de prelucrare a lemnului, fabricarea olaritului, vopsirea oualor sau tesutul intr-un mod educativ dar si amuzant. La aceasta locatie exista o expozitie ce reprezinta eforturile comunistilor de a nationaliza taranimea in anii ’70 si ’80, in incinta exista un magazin mare de unde puteti cumpara suveniruri autentice.
Meleagurilelui Vlad Tepes
Vlad Tepes a servit drept inspiratie pentru Dracula lui Bram Stoker. Datorita lui Stoker, Dracula este mai frecvent asociat cu regiunea Transilvaniei (desi nu a petrecut mult timp acolo).
La doar 40 de kilometrii de Bucuresti, exista o manastire izolata in mijlocul lacului Snagov unde se presupune ca se afla mormantul marelui domnitor. La fel ca in toate povestile despre Dracula, moartea si inmormantarea lui Vlad Tepes sunt invaluite in mister. Microbuzele fac regulat curse de 40 de minute pana la Snagov asa ca este usor sa ajungeti acolo.
Vizitați bisericile orasului
România este o tara ortodoxa, dar frumusețea reala a arhitecturii ecleziastice a Bucurestiului nu se regasesste in marile catedrale. Mai degraba, in micile biserici si capele – de obicei ascunse printre cladirile orasului.
Multe dintre acestea dateaza din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea si imbina elemente ale stilurilor bizantine, grecesc, otoman si renascentist. Bisericile au elemente comune precum clopotele extrem de inalte construite pe planuri minuscule, fresce si detalii arhitecturale precum stalpi inalti si balustrade de piatra.
Biserica Stavropoleos din orasul vechi este un exemplu excelent, cu peretii pictati si usi sculptate. Alte biserici ce merita vizitate sunt Biserica Sf. Apostoli, Biserica Antim sau Biserica Doamnei. Sunt destul de greu de gasit, dar merita efortul.
Relaxeaza-te in centrul istoric
Centru istoric al Bucurestiului, Orasul Vechi, a suferit o transformare necesara si in zilele noastre, este orice altceva decat „vechi”. Ceea ce a fost odinioara proprietatea Curtii Princiale in secolul al XV-lea si mai tarziu centrul meseriilor traditionale( potcoavul, fierar, macelarul), a fost acum transformat intr-o piata pietonala populata de cluburi si cafenele. Daca vremea de afata va permite puteti savura o limonada pe o bancheta confortabila.
Vizitati locurile unde s-a scris istoria moderna
Revolutia de la 1989 a fost un moment esential in tranzitia istorica a Romaniei la democratie. Unele dintre cele mai sangeroase lupte au avut loc in Piata Revolutiei sau in apropierea acesteia, iar daca va uitati mai atent, pe unele cladiri se mai pot observa inca urme din gloante.
In centrul pietei, se afla un monument menit sa cinsteasca pe cei care si-au pierdut viata in timpul revolutiei. Langa piata se afla fosta cladire a Comitetului Central al Partidului Comunist Roman. De pe balconul din fata al cladirii (inca vizibil), Ceausescu a tinut ultima alocutiune, pe 21 decembrie 1989, inainte de a fugi de pe acoperis cu un elicopter.