Ce trebuie sa stii despre senzorii de presiune din anvelope?

Ce trebuie sa stii despre senzorii de presiune din anvelope?

Senzorii TPMS sunt un standard in masinile noi de cativa ani. Instalarea lor este impusa nu numai de reglementarile europene, ci si de nevoile crescande ale conducatorilor auto.

Nivelul de siguranta crescut treptat la noile modele de masini a inclus si anvelopele, iar senzorii de presiune a rotilor sunt un semn clar al acestui lucru. Cu toate acestea, sistemul TPMS are consecintele pe care fiecare sofer trebuie sa le ia in considerare. Cei mai buni senzori de presiune poti fi gasiti pe Sensodata.store.ro presiune.

TPMS (Tire Pressure Monitoring System) a fost echipamentul de baza al fiecarei masini noi din Uniunea Europeana din 2014. Aceasta obligatie este reglementata de o directiva a Parlamentului European, care impune instalarea senzorilor de presiune a aerului in anvelopele din toate seriile vandute in statele membre. Reguli similare se aplica si in America de Nord. La masinile mai vechi, un astfel de sistem nu este obligatoriu, dar poate fi instalat.

Ce este un sistem de monitorizare a presiunii in anvelope?

TPMS este responsabil pentru monitorizarea nivelurilor de presiune a anvelopelor in vehicul. Daca detecteaza o cadere, informeaza soferul, permitand monitorizarea constanta si regulata a starii anvelopelor. Este un element extrem de important pentru siguranta, confort si economie de conducere.

Mai ales ca pierderea de aer din anvelopa este de obicei naturala si inevitabila, aceasta rezulta in principal din pierderea treptata a etansarii peretilor anvelopelor, a supapelor sau a modificarilor de temperatura. Desigur, exista, de asemenea, o alta cauza mai radicala, si anume deteriorarea mecanica (de exemplu, o punctie intr-o anvelopa).

TPMS direct vs. indirect: care este diferenta?

Am stabilit deja ca reglementarile in vigoare in Uniunea Europeana impun instalarea senzorilor TPMS in masini, dar producatorii au mana libera pentru a alege tipul de sistem pentru un model specific. Exista doua solutii posibile:

  • sistem indirect
  • sistem direct

Sistem TPMS direct

Aceasta varianta a sistemului este considerata mult mai precisa, desi asamblarea si controlul sau necesita o atentie putin mai mare si, in acelasi timp, sunt asociate cu costuri mai mari si regulate. De asemenea, sistemul este adesea denumit „activ” pentru transmiterea semnalelor in timp real.

Sistemul consta din senzori amplasati pe fiecare roata si o solutie care va permite sa trimiteti informatii din interiorul anvelopei catre componenta vehiculului responsabila cu colectarea datelor. In acest fel, soferul primeste informatii actualizate despre presiunea reala din fiecare anvelopa.

Cum functioneaza un senzor direct de presiune in anvelope?

Senzorii montati pe roti transmit informatii prin unde radio catre computerul de bord al masinii sau catre un receptor separat. Acestea pot fi pozitionate direct in spatele supapei de aer sau atasate la janta: In primul caz, supapele sunt codificate in culori, iar pozitia rotii in masina ramane aceeasi.

Schimband pozitia rotilor, ecranul ar afisa informatii incorecte. In senzorii atasati la jante, computerul detecteaza automat pozitia rotii in vehicul. Supapa montata pe roata trebuie sa conste dintr-o masurare a temperaturii, alimentarea cu energie a bateriei si un sistem electronic.

Senzorul de presiune a anvelopelor, pe de alta parte, contine un cristal de cuart si transforma diferenta de presiune in salturi, care sunt transmise la o frecventa de 434 MHz, catre computerul de bord. Transmiterea in acest tip de TPMS are loc in medie in fiecare minut.

Exemple de senzori

Urmatoarea este o lista a diferitelor tipuri de senzori care sunt utilizati in mod obisnuit in diferite aplicatii. Toti acesti senzori sunt utilizati pentru masurarea uneia dintre proprietatile fizice, cum ar fi temperatura, rezistenta, capacitatea, conductia, transferul de caldura etc.

  • Senzor de temperatura
  • Senzor de proximitate
  • Accelerometru
  • Senzor IR (senzor infrarosu)
  • Senzor de presiune
  • Senzor de lumina
  • Senzor cu ultrasunete
  • Senzor de fum, gaz si alcool
  • Senzor tactil
  • Senzor de culoare
  • Senzor de umiditate
  • Senzor de pozitie
  • Senzor magnetic (senzor de efect Hall)
  • Microfon (senzor de sunet)
  • Senzor de inclinare
  • Senzor de debit si nivel
  • Senzor PIR
  • Senzor tactil
  • Senzor de tensiune si greutate

Vom vedea pe scurt cativa dintre senzorii mentionati mai sus pe scurt. Mai multe informatii despre senzori vor fi adaugate ulterior. O lista a proiectelor care utilizeaza senzorii de mai sus este prezentata la sfarsitul paginii.

Unul dintre cei mai comuni si mai populari senzori este senzorul de temperatura. Un senzor de temperatura, asa cum sugereaza si numele, detecteaza temperatura, adica masoara schimbarile de temperatura.

Exista diferite tipuri de senzori de temperatura, cum ar fi circuitele IC ale senzorului de temperatura (cum ar fi LM35, DS18B20), termistori, termocupluri, RTD (dispozitive de temperatura rezistive) etc.

Senzorii de temperatura pot fi analogici sau digitali. Intr-un senzor analogic de temperatura, modificarile temperaturii corespund schimbarii proprietatii sale fizice, cum ar fi rezistenta sau tensiunea. LM35 este un senzor analogic de temperatura clasic.

Venind la senzorul digital de temperatura, iesirea este o valoare digitala discreta (de obicei, unele date numerice dupa convertirea valorii analogice in valoare digitala). DS18B20 este un senzor digital de temperatura simplu.

Senzorii de temperatura sunt folositi peste tot, cum ar fi calculatoare, telefoane mobile, automobile, sisteme de aer conditionat, industrii etc.

 

0 Shares:
You May Also Like
Ce este reumatologia?
Read More

Ce este reumatologia?

Reumatologia este specialitatea medicala care este responsabila pentru prevenirea, diagnosticarea si tratarea bolilor sistemice musculo-scheletice si autoimune. Este una dintre specialitatile…