Reguli de fine dining pentru restaurantul tau

Reguli de fine dining pentru restaurantul tau

Restaurantele rafinate sunt cunoscute pentru ca ofera cel mai inalt nivel de servicii pentru clienti. Oaspetii se asteapta la o ambianta eleganta, la setari de masa de lux si la un meniu cu preturi mai mari. De asemenea, acestia se asteapta ca ospatarii sa respecte eticheta culinara.

Am creat un ghid de sfaturi de eticheta culinara pentru a ajuta restaurantele sa le ofere oaspetilor serviciul cel mai profesional posibil. Recomandam in acest sens sa cumperi farfuii si alte accesorii de la magazinul StyleHoreca.ro.

Sfaturi privind eticheta

Masa rafinata poate fi intimidanta si misterioasa pentru cei neinitiati. Alte stiluri de servire a clientilor sunt de obicei preluate intuitiv, dar multe aspecte ale mesei rafinate sunt dictate de reguli si traditii care trebuie invatate. Indiferent daca sunteti nou in industria restaurantelor sau ati servit de multi ani, lista noastra de sfaturi pentru servirea mesei rafinate este o introducere excelenta in lumea serviciilor si etichetei culinare rafinate.

 1. Pregatirea pentru servire

Inainte de a incepe cina, sala de mese trebuie amenajata. Mise en place este un termen de bucatarie care se traduce prin „pus in loc”, dar este folosit si in mesele rafinate pentru a descrie actul de a pregati mese de masa, tacamuri si tacamuri pentru service.

Avand in vedere fiecare detaliu, serviciul de cina poate fi efectuat fara probleme si fara intrerupere. Serverele de mese rafinate ar trebui sa-si inceapa schimbul prin indeplinirea urmatoarelor sarcini:

 • Vesela – Fiecare bucata de vesela utilizata pentru service ar trebui sa fie inspectata pentru detectarea cipsurilor, neregulilor si curateniei. Vesela, sticlaria si orice piese de argint trebuie lustruite pentru a indeparta petele de apa. In timp ce lustruiti, manusile de bumbac pot fi purtate pentru a elimina amprentele.
 • Statii Mise en Place – O statie mise en place este o statie server configurata cu toate elementele necesare pentru service. Vesela suplimentara, paharele sau vesela necesara pentru cursurile de masa sunt depozitate la statie, unde pot fi recuperate rapid. Este responsabilitatea serverului sa pregateasca statia de punere in aplicare inainte de sosirea oaspetilor.
 • Mesele – Mesele pe care se mananca ar trebui sa fie sterse, inspectate pentru picioarele oscilante si aranjate in functie de rezervarile oaspetilor. O carpa speciala numita carpa moleta este plasata pe masa inainte de a aseza fata de masa pentru a inabusi sunetul vaselor si sticlariei care sunt asezate pe masa.
 • Iluminare – Aprindeti toate becurile si verificati daca merg.
 1. Setari formale pentru mese

Tipul de setare a mesei folosit ajuta sa setati tonul pentru serviciu. De indata ce oaspetii sunt asezati, stiu ca serviciul va fi excelent daca vor vedea o masa impecabila. In calitate de restaurant cu mese rafinate, ar trebui sa fiti foarte familiarizati cu setarile oficiale ale mesei, astfel incat sa puteti seta singur masa sau sa adaugati ultimele atingeri inainte de sosirea oaspetilor.

 • Numar de bucati – Puneti masa doar cu bucatele si ustensilele de vesela care vor fi folosite in timpul cinei. Acest lucru poate fi de pana la douazeci de bucati pentru o masa completa .
 • Fete de masa – Toate fetele de masa trebuie sa fie proaspat spalata si fara riduri. Asezati un servetel de panza in stanga furculitei pentru salata sau direct pe farfuria de cina. Puneti fata de masa peste masa, astfel incat lungimea surplombului sa fie egala pe toate partile.
 • Vesela – Furculitele merg intotdeauna spre stanga, in timp ce cutitele si lingurile sunt in dreapta. Urmati aceasta regula simpla pentru a aseza tacamurile in ordinea corecta: ustensilele sunt intotdeauna asezate in ordinea utilizarii, incepand de la exterior.
 • Sticlarie – Paharele sunt plasate in partea dreapta sus a farfuriei. Paharul cu apa este primul, urmat de un pahar de vin alb, un pahar de vin rosu, flaut de sampanie si pahar de sherry. Daca se serveste ceai sau cafea, puneti o ceasca de ceai si o farfurioara in dreapta lingurilor si a cutitelor.
 • Utilizati simetria – Utilizati simetria pentru a va asigura ca setarea mesei este echilibrata. Daca este necesar, o rigla este utila pentru a masura distantele dintre piese, astfel incat fiecare setare de la masa sa fie identica.
 • Evitati amprentele digitale – Tineti obiectele din sticla si tacamurile de tulpina pentru a minimiza aparitia amprentelor digitale. Mai bine, purtati manusi de serviciu albe atunci cand manipulati toate vesela.
 1. Eticheta adecvata pentru service

Stilul de servire folosit in mesele formale reprezinta cel mai inalt nivel de ospitalitate. Creste experienta oaspetilor si face din masa rafinata un eveniment memorabil. Un excelent server de mese rafinate va fi orientat spre detalii, atent si intuitiv. Anticiparea nevoilor oaspetilor in timp ce ramane discreta este cheia furnizarii celui mai bun serviciu posibil.

Prezentati meniul si lista de bauturi – Deoarece oaspetii sunt asezati, prezentati fiecarui restaurant cu meniul si lista de vinuri. Nu dati meniurile in graba. Potriviti ritmul mesei si prezentati meniurile dupa ce fiecare individ este asezat confortabil.

 

0 Shares:
You May Also Like