De ce deficitul de vitamina D poate cauza pierderea parului?

De ce deficitul de vitamina D poate cauza pierderea parului

De obicei ne dorim ceea ce nu putem avea.

Pe vremuri detestam vremea calda si însorita. Ma plângeam constant de caldura. Si asteptam cu nerabdare iernile scurte si trecatoare.

Dupa o vreme optiunile mele privind anotimpurile s-au schimbat. Iar placerea mea pentru o anume vreme a luat o întorsatura de 180 de grade. Cautam soare – care de obicei ramânea ascuns în spatele norilor. De asemenea, îmi lipsea luminozitatea naturala care vine odata cu soarele. Si un alt lucru care îmi lipsea a fost un nutrient foarte important: vitamina D.

Vitamina D este esentiala pentru construirea oaselor si a dintilor puternici. De asemenea, stimuleaza sistemul nostru imunitar si ajuta la combaterea infectiilor. Pe lânga faptul ca ajuta cresterea parului si reduce caderea acestuia.

Problema este ca multi dintre noi sunt lipsiti de vitamina D. Acest lucru se datoreaza faptului ca traim si lucram în interior sau folosim protectie solara, sau traim departe la nord sau sud unde soarele nu are suficiente raze UVB, mai ales iarna, pentru ca noi sa producem vitamina D.

Vitamina D: Vitamina Soarelui

Când razele soarelui ne lovesc pielea, ne fac sa ne încalzim. Dar se întâmpla mai multe acolo. Pielea noastra este principalul loc de productie pentru vitamina D. Colesterolul din piele se transforma în pre-vitamina D3 si intra în organism.

Cu toate acestea, nu este o forma activa, iar corpul nostru nu o poate folosi. Pre-vitamina D3 trebuie sa fie supusa înca câtorva procese în ficat si rinichi pentru a fi transformata în cele din urma într-o forma activa de D pe care celulele noastre sa o poata utiliza.

Soarele emite doua tipuri de raze ultraviolete, UVA si UVB – care ajung pe pamânt. Pentru a produce vitamina D, pielea are nevoie de UVB. Din cele doua raze, UVB este greu de prins. Norii acoperiti pe cer reduc razele UVB. Dar la fel si sticla ferestrei, ceea ce înseamna ca nu puteti profita de avantajele soarelui stând în interior. Exista o multime de factori care trebuie sa fie corecti pentru a produce vitamina D.

Soarele trebuie sa fie sus si fierbinte. De aceea, cei dintre noi care traim la nord de ecuator produc cu greu vitamina D între octombrie si martie, când soarele este mic pe cer si, prin urmare, nu au raze UVB. (Si daca locuiti în sud, vor fi dificile lunile de iarna.)

In ciuda tuturor criteriilor necesare pentru a crea vitamina D, este un nutrient vital pentru corpul nostru si trebuie furnizat. Fie petrecând timp la soare, fie completând cu alimentatie specifica. Ne vom uita mai mult la modul de a obtine vitamina D prin soare si pastile mai târziu. Sa aflam mai întâi ce se întâmpla atunci când nu aveti suficienta vitamina D în corp.

De ce este atât de importanta vitamina D

De ce este atât de importanta vitamina D?

Oasele din corpul nostru nu sunt structuri scheletice pasive. Sunt în curs de reparare si reînnoire constanta. Functia vitaminei D este de a ne ajuta corpul sa absoarba calciul din alimentele pe care le consumam. În plus, vitamina D, alaturi de calciu, ajuta la mineralizarea si construirea oaselor puternice si sanatoase.

Prin urmare, unul dintre primele semne ale deficitului de vitamina D este durerea osoasa. De asemenea, în timp, poate determina oasele sa devina moi, slabe si predispuse la rupere.

Dar rolul vitaminei D este mult mai mult decât pastrarea sanatatii noastre scheletice. Exista dovezi din ce în ce mai mari ca vitamina D ajuta la reglarea sistemului nostru imunitar – care este mecanismul de aparare al organismului împotriva infectiilor cauzate de virusi si bacterii.

În plus, obtinerea unei cantitati suficiente de vitamina D ne poate proteja si împotriva mai multor afectiuni cronice.

Acestea includ: boli de inima, cancer de sân, cancer de intestin, scleroza multipla, diabet, artrita reumatoida si probleme autoimune.

Vitamina D este esentiala pentru sanatatea noastra generala. Problema este ca multora dintre noi ne lipseste. In plus deficienta de vitamina D trece adesea neobservata pentru mult timp.

Semnele si simptomele lipsei de vitamina D pot varia de la o persoana la alta. Acestea includ:

  • Dureri la nivelul oaselor si articulatiilor
  • Senzatie de slabiciune si oboseala în general
  • Slabiciune musculara care poate provoca dificultati în urcarea scarilor sau ridicarea de pe un scaun jos
  • Fracturi de oase
  • Imbolnaviri frecvente
  • Stari de spirit schimbatoare

Aparent, vitamina D este necesara si pentru cresterea foliculilor de par, deci, daca aveti deficit de D, este posibil sa aveti probleme cu caderea si subtierea parului. Sa aprofundam mai mult subiectul parului …

Vitamina D si caderea parului: De ce conteaza vitamina D?

Rolul exact al vitaminei D asupra cresterii parului nu este clar. Dar se pare ca ajuta la crearea de par nou. Vitamina D îsi mediaza actiunea prin intermediul receptorilor de vitamina D sau a locurilor de andocare din foliculii de par. Foliculii de par sunt buzunarele mici din care creste parul.

Ciclul parului consta în faza de crestere sau anagena – în timpul careia parul creste activ timp de câtiva ani. Apoi vine faza de odihna sau catagen – timp în care parul sta doar în foliculul de par înainte de a cadea. Apoi, noul ciclu de  crestere a parului începe din nou.

Nevoia de vitamina D apare în timpul fazei anagene si catagene târzii a ciclului parului. Datele sugereaza ca vitamina D determina cresterea si maturizarea foliculilor de par în pregatirea unui nou ciclu de crestere a parului, în special initierea fazei anagen.

Daca nu exista suficienta vitamina D, va exista o pauza în ciclul normal al parului si nu va creste niciun fir de par nou care sa le înlocuiasca pe cele vechi.

Nivelul scazut de vitamina D are legatura cu pierderea parului la femei

Este una dintre cele mai frecvente cauze de cadere a parului la femei. Nu exista o singura cauza a acestui fapt. Studiile recente efectuate pe femei cu FPHL sugereaza ca exista o posibila legatura cu deficitul de vitamina D.

În special s-a constatat ca majoritatea femeilor cu FPHL au avut un nivel considerabil scazut de vitamina D în comparatie cu cele care nu au avut probleme cu caderea parului. Prin urmare, descoperirile îi determina pe cercetatori sa recomande testarea nivelurilor de vitamina D. Si daca acestea au fost scazute, atunci D ar trebui administrat pentru a corecta deficienta si acest lucru ar putea ajuta la recresterea parului.

Acestea au fost beneficiile vitaminei D pentru par si sanatate. Sa facem o recapitulare a ceea ce am explicat pâna acum:

Vitamina D este unul dintre nutrientii vitali pentru organism. Este necesar pentru a avea oase puternice, pentru a spori imunitatea si pentru a îmbunatati sanatatea generala.

Vitamina D este, de asemenea, esentiala pentru ciclul de crestere a parului. Nivelurile scazute pot provoca alopecia areata si caderea parului la femei.

Vestea buna este ca, atunci când corectati deficienta, exista sanse foarte mari de reaparitie a parului.

Dorinta de a cauta ceea ce lipseste s-ar putea sa nu se sfârseasca foarte curând. Împreuna cu vitaminele nu uitati o dieta sanatoasa de legume, fructe, fasole, linte, cereale integrale, carne si peste de calitate. Deoarece mâncarea adevarata nu poate fi înlocuita cu nicio pastila.

In plus, va recomandam sa va tratati podoaba capilara cu produsele din gama Nook, oferind stralucire si bogatie parului dumneavoastra.

0 Shares:
You May Also Like