Energia verde si secretele ei

Energia verde si secretele ei

Se cunoaste faptul ca omul a contribuit in decursul anilor, foarte mult la alterarea mediului inconjurator. Pe parcursul anilor, principalul scop al omenirii, a fost sa gaseasca metode de a spori confortul si de a inventa noi si noi metode de a usura existenta semenilor. Drumul ales poate nu a fost cel mai bun sau poate cel mai corect fata de mediu.

Natura a oferit si ofera si in ziua de astazi surse incomparabile cand vine vorba despre hrana, energie si sanatate in general. A venit momentul in care si tu o poti ajuta folosindu-te de ce, tot ea, iti ofera.

Soarele este una dintre cele mai puternice surse de energie, fiind la egalitate cu apa. In acest articol, vei putea citi mai multe informatii legate de energia verde si cum poti intinde o mana de ajutor privind reducerea nivelului de poluare, fara sa renunti la confortul propriu.

Ce este energia verde?

Este energia obtinuta din radiatiile solare, atat timp cat sti cum sa o exploatezi la maxim. In secolul nostru, obtinerea energiei electrice din surse naturale ne poate ajuta sa protejam planeta care ne gazduieste.

Avand in vedere viteza de degradare a mediului inconjurator, inventarea unor sisteme care sa ajute omenirea sa nu mai polueze prin consumul de energie obtinuta din surse nucleare sau prin arderea de carbune (metode extrem de poluante), a devenit un scop. De aceea astazi, putem discuta despre sisteme solare fotovoltaice.

Cum functioneaza un sistem fotovoltaic?

Sistemul de functionare este foarte simplu. Acesta are capacitatea de a atrage si capta radiatiile solare, multumita materialelor din care este fabricat. Acestea au proprietati semiconductoare, transformand curentul electric din continuu (ceea ce nu am putea utiliza) in curent alternativ. Componenta sistemului care executa acest pas se numeste invertor. Este doar putina fizica.

Sunt multi factori care pot influenta cantitatea si calitatea curentului electric produs de aceste sisteme. Unde sunt amplasate panourile fotovoltaice, nivelul de umiditate, durata contactului acestora cu lumina si nivelul de radiatii, pot influenta cantitatea de energie obtinuta. Binenteles, aceste sisteme sunt prevazute cu aparatura necesara pentru a controla permanent cantitatea de curent obtinuta.

Din ce sunt facute?

Conteaza foarte mult unde vrei sa instalezi un astfel de sistem. Suprafata pe care vrei sa montezi panourile fotovoltaice si inclusiv din ce este aceasta fabricata, este unul dintre detaliile importante. Totodata, materialele din care aceste sisteme sunt fabricate impun o anumita dimensiune a suprafetei pe care trebuie sa o acopere. Cele mai populare materiale din care sunt fabricate aceste sisteme sunt siliciu amorf, siliciu policristalin si siliciu monocristalin.

Energia se stocheaza

Putem vorbi despre doua sisteme fotovoltaice. Exista sistemul prin care consumatorul poate beneficia de energie solara indiferent de momentul zilei sau de conditiile meteo, acesta fiind cunoscut sub denumirea off-grid. Acest sistem presupune stocarea energiei electrice in baterii si permite utilizatorului sa foloseasca energia acumulata oricand doreste el.

Pe langa acest sistem, mai este si varianta on-grid care este conectat la o retea de servicii publica care distribuie catre clientii sai energia stocata. Aceste sisteme se pot amplasa pe acoperis (cea mai populara metoda), pot fi inetegrate in peretii constructiilor sau chiar pe pamant.

Si aici trebuie sa te asiguri ca alegi cel mai bun sistem. In acest sens, poti alege dintre sistemele cu orientare dupa cel putin o axa, sau cele cu orientare fixa.

0 Shares:
You May Also Like