Frigiderul: cum functioneaza

Frigiderul: cum functioneaza

Cum functioneaza un frigider (instruire de baza)

Te-ai intrebat vreodata cum functioneaza frigiderul tau? Citeste mai departe pentru a afla elementele de baza ale refrigerarii, familiarizeza-te cu componentele majore ale unui frigider si afla ce se intampla cu agentul frigorific in timp ce se deplaseaza prin sistemul de refrigerare.

Ce face un frigider

Pentru a mentine alimentele proaspete, acestea trebuie pastrate la o temperatura scazuta in mediul sau imediat pentru a reduce rata de reproducere a bacteriilor daunatoare. Functionarea unui frigider consta in transferul caldurii din interior spre exterior, motiv pentru care o veti observa fierbinte daca atingeti cu mana pe spate, langa tevile metalice. Peste putin timp vei descoperi de ce.

Care sunt principalele componente ale unui frigider?

Compresor

Compresorul este “inima” unui frigider. Functia sa este de a circula agentul frigorific in intregul sistem si de a adauga presiune la partea incalzita a circuitului pentru a incalzi agentul frigorific. Este oarecum similar cu pomparea aerului intr-o roata de bicicleta: poti simti cresterea caldurii pompei in timp ce comprimi aerul.

Condensator

Condensatorul este situat in partea din spate a frigiderului si este aproape intotdeauna umplut cu praf. In interior, agentul frigorific se raceste si condenseaza, ceea ce inseamna ca se transforma din nou din gaz in lichid.

Evaporator

Evaporatorul este situat in interiorul frigiderului si este responsabil pentru mentinerea produselor depozitate la rece. Pe masura ce agentul frigorific trece de la lichid la gazos prin evaporare, acesta raceste zona inconjuratoare pentru a produce mediul potrivit pentru conservarea alimentelor.

Capilar

Tubul capilar este o piesa tubulara subtire care serveste ca dispozitiv de expansiune. Lichidul de racire este condus prin tubul capilar si pulverizat in mediul de joasa presiune al evaporatorului.

Termostat

Termostatul controleaza procesul de racire prin monitorizarea temperaturii si apoi pornirea si oprirea compresorului. Cand senzorul detecteaza ca este suficient de rece in interiorul frigiderului, opreste compresorul. In schimb, daca detecteaza prea multa caldura, porneste compresorul si incepe din nou procesul de racire.

Cum functioneaza un sistem de refrigerare

Frigiderele functioneaza facand agentul frigorific care circula in interiorul lor sa treaca de la starea lichida la cea gazoasa. Acest proces, cunoscut sub numele de “evaporare”, raceste zona inconjuratoare si produce efectul dorit. Puteti experimenta acest proces de prima mana prin punerea o picatura sau doua de alcool pe piele.

Pe masura ce alcoolul se evapora, veti incepe sa observati o senzatie de frig, acelasi principiu de baza care face posibila conservarea in siguranta a alimentelor.

Pentru a incepe procesul de evaporare si a transforma agentul frigorific din lichid in gaz, este necesar sa se reduca presiunea agentului frigorific printr-o iesire cunoscuta sub numele de tub capilar. Efectul este similar cu cel produs atunci cand se utilizeaza un spray, cum ar fi un spray de par. Continutul de aerosoli ar fi partea de presiune / lichid, iesirea ar actiona ca un tub capilar, iar spatiul deschis ar fi evaporatorul. Cand continutul este eliberat in spatiul deschis la presiune scazuta, acesta se transforma din lichid in gaz.

Pentru a mentine un frigider in functiune, agentul frigorific gazos trebuie sa revina la starea sa lichida, astfel incat gazul trebuie comprimat inapoi la o presiune si o temperatura mai ridicate.

Aici intervine compresorul. Dupa cum s-a explicat mai sus, compresorul ofera un efect similar cu cel al unei pompe de bicicleta. Ciclistul poate aprecia modul in care caldura se acumuleaza in pompa pe masura ce pompeaza si aerul este comprimat.

Daca compresorul si-a facut treaba bine, gazul trebuie sa fie fierbinte si sub presiune ridicata. Acesta trebuie apoi racit in condensator, care este montat pe partea din spate a frigiderului pentru a utiliza aerul inconjurator ca mediu de racire. Cand gazul este racit in interiorul condensatorului (inca la presiune ridicata), acesta este transformat inapoi intr-un lichid.

Ghid de cumparare: Ce frigider este potrivit pentru tine?

Trebuie doar sa stii ca exista 6 stiluri/categorii diferite de frigider pentru a sti ca este deja o decizie complicata. Daca exista deja atat de multa varietate doar vorbind despre stiluri, acum imagineaza-ti cum devine problema atunci cand intram in subiectul caracteristicilor tehnice. Cu toate acestea, in acest ghid de cumparare vei gasi concepte de baza si sfaturi care te vor ajuta sa decizi care frigider merge cel mai bine cu nevoile si stilul de viata. Atunci cand ai probleme cu frigiderul a trebui sa apelezi la servicii de reparatii frigidere Bucuresti.

Ia in considerare dimensiunea si utilizarea

Nu numai ca incerci sa iei in considerare spatiul pe care il ai la dispozitie pentru frigider, ci si cantitatea de alimente pe care o vei pune acolo. Da, o familie de doi nu consuma la fel ca o familie de zece. Prin urmare, dimensiunea frigiderului ar trebui sa fie proportionala cu dimensiunea familiei care il va folosi. Un alt aspect, este utilizarea pe care o va avea.

0 Shares:
You May Also Like