Pas cu pas: cum sa faci o sera acasa?

Pas cu pas: cum sa faci o sera acasa?

Chei pentru a infiinta o sera la domiciliu -Ce sa luam in considerare si ce putem planta.

In timpul acestei pandemii de coronavirus pe scara larga, a face o sera in casa noastra poate fi un plan de familie. Sunt cei care pariaza ca o au pe terasa sau chiar in spatii mici, cum ar fi balconul, pentru a cultiva legume si a creste plante intr-un mod plin de compasiune cu pamantul.

Materiale si ghid de plantare a unei sere acasa

Putem construi o sera de casa cu ajutorul materialelor reutilizate, cum ar fi ferestrele vechi sau sticlele de plastic care altfel ar ajunge la gunoi. Daca optam pentru cele 3 R-uri (reciclare, reutilizare, reducere), putem cauta materiale precum tevi din PVC -refolosite sau nu- si sa cumparam doar folie Perita.

Aceasta sera va semana cu cea a corturilor moderne. Pentru a asambla structura, care este ovala, vom folosi PVC, iar odata ce vom avea structura, fara asamblare, vom pune acoperitoarele din folie.

Trebuie sa tinem cont de faptul ca acest spatiu este un loc inchis pentru a crea o livada si seminte de plante, in special iarna.

Chei pentru a construi o sera acasa

  • Pentru ca sera sa fie utila, trebuie sa aiba un capac exterior translucid din sticla (sau fibra de sticla) sau plastic, care permite controlul temperaturii si umiditatii spatiului, pentru ca si culturile sa creasca. Culturile sunt plantate de doua ori pe an. Ceea ce este pentru iarna este semanat in februarie, iar ceea ce este vara este semanat in septembrie.
  • Cheia unei sere acasa este de a profita de caldura radiatiei solare,care atunci cand trece prin acoperis ramane in interior sub forma de caldura dupa ce se prabuseste de pe suprafata; este asa-numitul efect de sera. Prin urmare, locatia pe care v-o vom oferi este foarte importanta.
  • Este important sa se clarifice faptul ca plantele serelor sunt total dependente, deoarece nu primesc ploaie direct, deci este necesar sa acordam o atentie deosebita irigarii pe care o oferim fiecareia dintre plantele pe care le semanam.
  • Prin dezvoltarea unei sere la domiciliu vom avea efecte pozitive asupra mediului si ne va ajuta, de asemenea, sa ne deconectam si sa incepem o noua activitate benefica pentru sanatatea noastra fizica si mentala.

Pas cu pas asamblarea unei sere la domiciliu

  • Pasul 1:Curatati sectorul in care ne vom instala sera, plasand-o intotdeauna intr-o zona cu un drenaj bun al apei. Este important sa se defineasca sectorul in functie de zona gradinii noastre care primeste cea mai mare lumina solara.
  • Pasul 2:O masuratoare standard este de 3 x 2 metri. Putem sapa santuri mici de aproximativ 30 cm adancime unde vom plasa apoi fatetele care vor servi ca pereti mici pentru a ridica sera noastra
  • Pasul 3:Inarmati aceasta structura, putem plasa tevi din PVC intr-o forma curbata dintr-o parte a serii in cealalta si trecand peste fasciculul principal. Unim tuburile de structura cu cuie.
  • Pasul 4:Cu folie sau material similar, dar care este translucidacoperim intreaga structura a serii.

Cum se creste salata?

Salata verde ( Lactuca sativa ) este o modalitate usoara si ieftina de a pune pe masa verdeata proaspata de salata gourmet. Ca cultura de sezon rece, salata verde creste bine odata cu vremea rece si umeda disponibila primavara si toamna. In climatele mai reci, sezonul de crestere al salatei poate fi prelungit tot timpul anului folosind un sistem hidroponic de interior.

Sezonul de crestere a salatei incepe la inceputul primaverii si se extinde pana in toamna pentru climatul nordic. In zonele mai calde, cum ar fi sudul, salata verde poate fi cultivata si in aer liber pe tot parcursul iernii. Cresterea orelor de lumina si a temperaturilor fierbinti stimuleaza salata sa creasca, ceea ce face ca cultivarea salatei sa fie mai dificila in lunile de vara.

Ca si cultura de sezon rece, salata verde poate fi insamantata direct in gradina imediat ce solul poate fi lucrat primavara.

Daca pamantul este inca inghetat, asteptati pana se dezgheta. Salata verde poate fi, de asemenea,  cultivata in interior. Incercati plantarea succesiva si cultivarea soiurilor de salata cu timp de maturitate diferit pentru a recolta plante de salata pe tot parcursul sezonului de crestere.

Salata prefera conditiile umede si reci si nici nu trebuie sa va faceti griji cu privire la vremea rece, deoarece rasadurile pot tolera un inghet usor. De fapt, aceste plante cresc cel mai bine atunci cand temperaturile sunt cuprinse intre 45 si 65 F. (7-18 C.).

Salata verde are un gust mai aromat, iar frunzele raman fragede cand cresc rapid.

Inainte de plantare, lucrati compost organic sau ingrasamant cu continut ridicat de azot in solul gradinii pentru a incuraja cresterea rapida a frunzelor. Salata verde prefera un pH al solului intre 6,2 si 6,8.

0 Shares:
You May Also Like