Bitcoin vs. Ripple: Care este diferenta?

Bitcoin vs. Ripple: Care este diferenta?

Bitcoin vs. Ripple: o prezentare generala

Din exterior, universul investitiilor in criptomonede pare ca s-a limitat la bitcoin. Fiind cea mai cunoscuta criptomoneda, bitcoin este lider in capitalizarea pietei si tractiunea generala cu investitorii.

Dar exista cateva alte optiuni pentru cei interesati sa isi diversifice portofoliul si sa experimenteze cu monede care ofera o abordare diferita a conceptului de monede digitale. XRP, moneda Ripple, este una dintre ele. In iulie 2021, criptomoneda s-a clasat pe locul sase in ceea ce priveste capitalizarea totala a pietei. Sa analizam mai atent elementele care diferentiaza XRP de Bitcoin si de alte jetoane digitale de top.

PUNCTE CHEIE

  • Ripple este compania care se afla in spatele XRP, criptomoneda.
  • Confirmarile tranzactiilor cu Bitcoin pot dura mai multe minute cu costuri ridicate de tranzactie, in timp ce tranzactiile XRP sunt confirmate in cateva secunde cu costuri mici.
  • XRP este o tehnologie care este cunoscuta in principal pentru reteaua si protocolul sau de plata digitala.
  • Multe banci importante folosesc sistemul de plata XRP.

Bitcoin

Bitcoin opereaza pe un registru public blockchain care accepta o moneda digitala utilizata pentru a facilita platile pentru bunuri si servicii. Reteaua bitcoin se bazeaza pe conceptul blockchain, un registru public al tranzactiilor si evidentei verificate.

Minerii verifica tranzactiile in mod continuu si le adauga la blockchain-ul Bitcoin. In schimbul timpului lor si al puterii de calcul necesare pentru a valida registrul in acest fel, minerii sunt recompensati cu BTC la validarea cu succes a tranzactiilor.

Ripple

XRP este criptomoneda nativa pentru produsele dezvoltate de Ripple Labs. Produsele sale sunt utilizate pentru decontarea platilor, schimbul de active si sistemele de remitere care functioneaza mai degraba ca SWIFT, un serviciu pentru transferuri internationale de bani si securitate utilizat de o retea de banci si intermediari financiari. XRP este pre-minata si foloseste o metoda mai putin complicata de minerit in comparatie cu Bitcoin.

IMPORTANT: In rapoartele de stiri, XRP si Ripple sunt adesea folosite in mod interschimbabil. Ambele sunt de fapt diferite. Ripple este numele companiei si retelei din spatele criptomonedei XRP.

Compania a fost fondata ca o retea de incredere peer-to-peer care folosea avantajele retelelor sociale. Utilizatorii din cadrul unei retele puteau sa ocoleasca bancile si sa faca imprumuturi si sa deschida linii de credit intre ei. Dar reteaua nu s-a bucurat de succes.

In 2012, la trei ani dupa ce Bitcoin a introdus era criptomonedei, Ripple si-a schimbat directiile si a devenit OpenCoin — o retea pentru transferuri de bani in care companiile mari si firmele de servicii financiare actionau ca si contraparti la tranzactii.

XRP, criptomoneda sa, a fost lansata in acelasi an, cu 80 de miliarde de jetoane catre companie si 20 de miliarde catre co-fondatorii sai. Scopul XRP a fost de a servi ca mecanism intermediar de schimb intre doua valute sau retele. OpenCoin a devenit Ripple Labs in septembrie 2013.

Ripple se descrie ca o retea globala de plati si numara printre clientii sai bancile si serviciile financiare importante. XRP este folosita in produsele sale pentru a facilita conversia rapida intre diferite valute.

Diferentele cheie

Principalele diferente dintre Bitcoin si XRP sunt urmatoarele:

Ambele au metode diferite de validare a tranzactiilor

In loc sa foloseasca conceptul de minerit blockchain, reteaua Ripple foloseste un mecanism unic de consens distribuit pentru a valida tranzactiile in care nodurile participante verifica autenticitatea unei tranzactii prin efectuarea unui sondaj. Acest lucru permite confirmari aproape instantanee fara o autoritate centrala.

Rezultatul este ca moneda XRP ramane descentralizata si este mai rapida si mai fiabila decat multi dintre concurentii sai. De asemenea, inseamna ca sistemul de consens XRP consuma cantitati neglijabile de energie in comparatie cu Bitcoin, care este considerat un mare consumator de energie.

XRP este mai ieftina si mai rapida decat Bitcoin

Datorita naturii complicate si intensive a mineritului utilizat in criptomoneda, confirmarile tranzactiilor Bitcoin pot dura multe minute si sunt asociate cu costuri mari de tranzactie. Tranzactiile XRP sunt confirmate in cateva secunde si au loc in general la costuri foarte mici.

Similar cu taxa de procesare a tranzactiilor bitcoin, tranzactiile XRP sunt taxate. De fiecare data cand o tranzactie este efectuata in reteaua Ripple, utilizatorul (persoana fizica sau organizatie) este taxat cu o mica suma de XRP.

XRP este mai ieftina si mai rapida decat Bitcoin

XRP are mai multe monede pe piata

Aproximativ 1 miliard XRP au fost pre-minate la lansare si au fost lansate treptat pe piata de catre principalii sai investitori. In schimb, oferta Bitcoin este limitata la 21 de milioane, ceea ce inseamna ca vor exista doar 21 de milioane de Bitcoin. Lipsa artificiala a BTC a contribuit la generarea interesului investitorilor in potentialul sau ca depozit de valoare.

XRP si Bitcoin au mecanisme de circulatie diferite

Bitcoin-urile sunt eliberate si adaugate in retea pe masura ce minerii le gasesc. Ei nu respecta un program de lansare si furnizarea lor depinde in principal de vitezele retelei si de dificultatea algoritmului utilizat pentru extragerea monedelor.

Un contract inteligent controleaza lansarea XRP. Ripple a planificat sa lanseze maximum 1 miliard de jetoane XRP in fiecare luna, conform unui contract inteligent incorporat; circulatia actuala este de peste 50 de miliarde.

Orice parte neutilizata a XRP intr-o anumita luna va fi transferata inapoi intr-un cont escrow. Acest mecanism asigura ca nu va exista nicio posibilitate de utilizare gresita din cauza unei surplus de criptomonede XRP si va dura multi ani pana cand toate criptomonedele vor fi disponibile.

IMPORTANT: In general, XRP este mai bun pentru timpi mai mici de procesare si taxe de tranzactie mai mici decat bitcoin.

Exemplu Bitcoin vs. Ripple

Pentru a le intelege pe ambele cu comparatii din lumea reala, mai jos sunt cateva analogii.

Peter, care locuieste in America, viziteaza Walmart si isi plateste achizitiile in dolari americani. De asemenea, isi poate folosi dolarii americani pentru a cumpara alte valute pentru tranzactionare si investitii, cum ar fi GBP (lire) sau JPY (yeni japonezi), si le poate vinde la o data ulterioara pentru profit sau pierdere.

Bitcoin este o moneda digitala echivalenta – o alternativa la dolarii americani din lumea reala, de exemplu. Peter poate face o achizitie si poate plati pentru aceasta in bitcoini, sau poate cumpara bitcoini pentru tranzactionare si investitii si le poate vinde la o data ulterioara pentru profit sau pierdere, la fel ca tranzactionand orice alta moneda fiduciara precum GBP sau JPY.

Daca Peter, din America, doreste sa ii trimita 100 USD lui Paul in Italia, el poate face acest lucru dand instructiuni bancii sale americane sa execute tranzactia. Dupa ce a preluat taxele necesare, banca americana a lui Peter va emite instructiuni folosind sistemul SWIFT actual care va credita contul bancar italian al lui Paul cu echivalentul euro (sau USD). Acest proces poate implica taxe mari la ambele capete si dureaza un anumit numar de zile pentru procesare.

Intrati in Ripple, sistemul de plata si decontare care are si o moneda, XRP.

Sistemul de plata al lui Ripple foloseste jetoane XRP pentru transferul de active in reteaua Ripple. Aceiasi 100 USD pot fi convertiti instantaneu de Peter in jetoane XRP echivalente, care pot fi transferate instantaneu in contul lui Paul prin intermediul retelei Ripple.

Dupa verificarea si autentificarea adecvata a tranzactiei de catre reteaua descentralizata Ripple, Paul va primi jetoanele XRP. El va avea optiunea de a o converti inapoi in USD sau in orice alta moneda la alegerea sa, sau chiar sa o retina ca jetoane XRP. Procesul de verificare este mai rapid decat cel al bitcoin si al sistemelor traditionale de transfer de bani.

Concluzie

In timp ce Ripple functioneaza intr-un mod putin mai complicat, exemplul de mai sus explica functionarea de baza. Sistemul Ripple are scoruri mai bune decat reteaua bitcoin pentru timpii de procesare mai mici si taxele de tranzactie mai mici. Pe de alta parte, BTC este in general mai raspandit si mai cunoscut decat XRP, fiind avantajat in alte moduri.

Bitcoin ramane un sistem cu adevarat public care nu este detinut de niciun individ, autoritate sau guvern. Reteaua Ripple, desi descentralizata, este detinuta si operata de o companie privata cu acelasi nume. In ciuda faptului ca ambele au jetoanele lor unice de criptomoneda, cele doua sisteme virtuale populare se adreseaza unor utilizari diferite.

Investitia in criptomonede si alte oferte initiale de monede („ICO-uri”) este extrem de riscanta si speculativa, iar acest articol nu este o recomandare a Investopedia sau a scriitorului de a investi in criptomonede sau alte ICO-uri. Intrucat situatia fiecarui individ este unica, trebuie consultat intotdeauna un profesionist calificat inainte de a lua orice decizie financiara. Investopedia nu face nicio declaratie sau garantie cu privire la acuratetea sau actualitatea informatiilor continute aici.

0 Shares:
You May Also Like