Bradul corean pitic – cum poate fi crescut in gradina?

Bradul corean pitic – cum poate fi crescut in gradina?

Abies Koreana este un conifer de talie medie, cu crestere lenta, originar din Coreea; exemplarele adulte pot atinge 9-10 metri inaltime in cateva decenii. Acest tip de arbore are un port erect, piramidal, cu ramurile perpendiculare pe trunchi; scoarta rosiatica si neteda a exemplarelor tinere devine cenusie cu timpul, fiind profund fisurata.

Frunzele sunt in forma de ac, lungi de cativa centimetri, crescand in general in grupuri; sunt de culoare verde inchis deasupra si alb-albastru dedesubt. Conurile ovale, lungi de 7-8 cm, sunt alb-albastre, care se intuneca pe masura ce trec zilele si devin violete, fiind adesea patate cu rasina albicioasa.

Semintele inaripate sunt de culoare inchisa, purpurie-violeta. Caracteristicile speciale ale bradului: ace moi, forma ingrijita a coroanei si conuri neobisnuite. Cand se coc, devin mov sau violet.

Bradul coreean prefera sa se stabileasca in zonele muntoase, in paduri de conifere si mixte. Printre specii se numara atat giganti de pana la 14 m inaltime, cat si pitici. Speciile de gradina ornamentala nu ating inaltimea rudelor salbatice.

Expunere

In ceea ce priveste cea mai buna locatie pentru un brad corean pitic, va recomandam sa il plantati intr-un loc luminos, chiar si in plin soare; acesti arbori pot rezista la temperaturi foarte dure si cresc bine si in locuri cu veri calduroase.

Atunci cand plantati un brad corean pitic, este important sa va amintiti ca acesta dezvolta un sistem radicular foarte adanc si vizibil si, prin urmare, necesita o zona cu o cantitate adecvata de sol. Poate rezista la temperaturi de pana la -25°C si, prin urmare, poate fi cultivat si in zonele cu ierni foarte friguroase.

Udare

Exemplarele tinere trebuie udate in mod regulat in momentul plantarii, deoarece sunt mai fragile; acesti arbori sunt, in general, multumiti de ploaie. Cel mai bine este sa evitati sa lasati solul foarte umed in apropierea plantei. Asigurati-va ca solul se dreneaza bine pentru a evita inecarea, care poate fi daunatoare pentru plante.

Solul

Exemplarele din acest soi se dezvolta fara probleme in orice sol, preferand solurile bogate, adanci si foarte bine drenate. In general, molidul prefera sa fie plantat intr-un loc aerisit, cu mult pamant; exemplarele mari nu trebuie cultivate in ghivece; exista hibrizi pitici pentru acest tip de cultivare, care cresc la mai putin de un metru inaltime.

Tineti cont de faptul ca acest tip de planta are un aparat de inradacinare adanca, asa ca asezati-o intr-un spatiu potrivit pentru cresterea viitoare.

Inmultire

Un brad corean pitic se inmulteste, de obicei, prin seminte primavara; rasadurile tinere au un sistem radicular foarte delicat si trebuie cultivate in ghivece timp de cativa ani inainte de a fi plantate. Odata ce noii copaci au dobandit forta necesara, pot fi plantati permanent si, desi cresc lent, se dezvolta usor.

Abies Koreana: daunatori si boli

Acest tip de copac poate fi afectat uneori de molia procesionara sau de afidele cedrului. Daca exista semne de atac al acestor daunatori, cel mai bine este sa actionati rapid folosind pesticide cu spectru larg de actiune sau, daca preferati metodele naturale, puteti folosi o infuzie de apa in care se fierbe usturoi. Lichidul filtrat poate fi apoi pulverizat pe planta pentru a contracara raspandirea bolii.

0 Shares:
You May Also Like