Istoria bailor turcesti

Fiind atat o baie de aburi publica, cat si un tratament de curatare profunda, Hammam-ul este ritualul suprem de wellness.

Aceasta ceremonie rafinata de purificare exista de secole. Primele hamam-uri au aparut in Arabia si turcii au fost cei care le-au facut populare, permitand accesul tuturor. Cand otomanii au luat Constantinopolul (azi Istanbul) de la romani in 1450, ei si-au adus cu ei propriile traditii de imbaiere. Turcii otomani au descoperit curand obiceiurile bailor romane si le-au imbinat cu ale lor. Astfel a luat nastere un ritual cu totul nou de curatare, conform cerintelor si regulilor islamului.

Hammam-urile au jucat un rol central in promovarea igienei si a sanatatii publice, dar au servit si ca locuri de intalnire, unde oamenii se puteau relaxa si puteau socializa. Otomanii s-au inspirat din religia lor si si-au urmat propriile reguli de curatenie. Ei considerau ca scaldatul este un ritual de purificare incheiat inainte de rugaciune. Din acest motiv, multe hamam-uri moderne pot fi gasite langa o moschee. Cea mai veche baie turceasca din Istanbul, Aga Hamami, a fost construita in 1454 si este una dintre numeroasele bai din Turcia frecventate astazi de localnici si turisti.

Hamamul traditional

In mod traditional, o baie turceasca are trei camere interconectate: un camekan, un sicaklik si un sogukluk. Baile turcesti duble aveau sectiuni separate pentru barbati si femei, in timp ce baile simple pot gazdui femeile in anumite zile si ore.

Prima camera, camekanul, este un hol de intrare impresionant care servea drept zona de receptie si vestiar. Este locul in care te dezbracai si primeai un prosop turcesc, un pestemal, care sa-ti acopere corpul, si o pereche de papuci de lemn, pentru a preveni alunecarea podeaua uda.

Apoi un maseur, un tellack, te escorta in camera principala, sicaklik, unde aburul gros si umed incepea sa relaxeze muschii si sa detoxifice corpul. Baia turceasca era incalzita prin sistemul hipocaust specific in baile romane, care folosea un cuptor cu lemne sau carbune pentru a incalzi apa folosita in baie si aerul care circula pe sub podea si in pereti. Sicaklik are in centru o placa mare de marmura, de obicei de forma octogonala sau dreptunghiulara, numita gobek tasi, si nise cu fantani in colturi. Cea mai distincta trasatura a sicaklik este acoperisul in forma de cupola, decorat cu ferestre in forma de cerc sau stea, prin care trece lumina naturala si lumineaza spatiul.

Intins pe piatra sau asezat intr-una dintre nise, tratamentul incepe cu un masaj de framantare musculara si apoi se toarna apa calda. Urmeaza o exfoliere energica folosind o manusa de panza aspra, numita kese, pe toata partea din fata a corpului si apoi pe cea din spate, pentru a elimina celulele moarte. Dupa clatire, urmeaza bulele si masajul cu sapun negru, facut cu ulei de eucalipt, ulei de masline si masline macerate, care confera sapunului culoarea caracteristica, verde inchis spre negru. Dupa curatarea finala si clatirea cu apa rece, corpul se simte revitalizat, neted si hidratat.

Ultima camera, sogulkluk, este o camera pentru recuperare, un salon de ceai modern, unde te relaxezi si te reenergizezi cu o ceasca de ceai cald si dulciuri turcesti precum baklava si lokum.

Pe activitatibrasov.ro iti poti rezerva oricand o baie turceasca pentru cuplu. Puteti intra in baia turceasca simultan, dar va veti bucura pe rand de rasfatul masajului, exfolierii si revigorarii intregului corp.

0 Shares:
You May Also Like