De ce motoarele turbo consuma mai putin?

De ce motoarele turbo consuma mai putin?

Aceasta este o tendinta iremediabila, motoarele moderne sunt echipate sistematic cu turbosuflante Romania 2022 pentru a-si reduce consumul in timpul testelor de omologare.

Dar de ce adaugarea unui turbo reduce consumul de combustibil? Si mai este valabila aceasta reducere sau exista contexte in care motorul turbo ar putea duce invers la supraconsum?

Sa incercam sa intelegi de ce si cum, studiind mai multe aspecte si consecinte ale prezentei unui dispozitiv de supraalimentare (aici turbocompresor, compresorul fiind mult mai rar si mai putin eficient).

Compresie crescuta

In primul rand, trebuie sa stii ca un raport de compresie ridicat face posibila cresterea eficientei unui motor (mai multa putere pentru aceeasi doza de combustibil injectat). Exista totusi o limita deoarece de la o anumita etapa constrangerile pot ajunge sa penalizeze fiabilitatea si durabilitatea motorului. Se incerca apoi sa se creasca raportul de compresie cat mai mult posibil in limita tolerabila.

Daca adaugi un turbo, vei creste si mai mult compresia in motor, deoarece turbo va forta si mai mult cilindrii cu oxidant. Pentru a evita atingerea unor valori prea mari, vei compensa prin a avea un motor care are un raport de compresie mai mic la baza.

Important de retinut aici este ca pana la urma ai avea mai multa compresie in cilindri atunci cand turbo-ul urmeaza sa se activeze (de la un anumit rpm si in functie de wastegate), si prin urmare acest lucru duce la o performanta mai buna a motorului.

Regimuri inferioare?

A avea o turbosuflanta inseamna, de asemenea, ca viteza medie va fi mai mica in comparatie cu viteza medie a unui motor aspirat natural. De fapt, turbo furnizeaza mai multa putere la turatii mici, astfel incat va fi mai putin nevoie sa ajungi la varful turometrului pentru a obtine puterea dorita. Si cine spune ca viteza medie mai mica induce un numar mai mic de injectii. Cu cat vei injecta mai putin, cu atat vei consuma mai putin…

Expansiunea aerului?!

Turbo exploateaza si energia care se pierde de obicei la un motor termic. Intr-adevar, cea mai mare parte a energiei unui motor este cheltuita in caldura si nu pentru a produce o miscare.

Iata explicatia: aerul care intra in motor prin admisie este rece (cu atat mai mult daca ai schimbator/Intercooler) in timp ce cel cu arc este fierbinte. Aerul cald fiind mai dilatat decat aerul rece, antrenarea turbinei (turbo) pe partea de evacuare va fi cu atat mai animata.

Un motor turbo poate consuma mai mult decat unul atmosferic?

DA… Daca in utilizarea “normala” consumul masinii va fi scazut cu un motor turbo (viteza medie mai mica), in schimb vei induce contrariul daca vei exploata toata puterea motorului.

Intrucat turbo permite umplerea cilindrilor cu aer (dincolo de ceea ce ar putea asimila cu o aspiratie naturala), poti ajunge apoi la un motor de 1,5 litri care poate inghiti mai mult combustibil si oxidant decat 2,0 litri. Atentie totusi, daca este un motor prea mic si nu foarte puternic, va trebui sa aplici compresorul pentru a obtine puterea dorita.

0 Shares:
You May Also Like