In camera funerara a unui spital sau in camera funerara a unor servicii de pompe funebre Sector 2, in ce consta toaleta funerara?
Daca acest subiect nu este cel mai bun subiect de discutat pentru a-ti face prieteni in timpul unei petreceri, este totusi necesar sa stii un minim de informatii.
Spalarea cadavrului unui decedat este o practica care a existat inca din timpuri stravechi si este comuna tuturor civilizatiilor umane cunoscute. In lumea moderna, ingrijirea unui corp nu se limiteaza doar la clisma si variaza in functie de diversi factori.
Ce rost are aceasta ingrijire si cine este responsabil pentru acordarea acestor servicii catre corpul decedatului? Gaseste aici diferitele raspunsuri la aceste intrebari si afla cum se efectueaza ingrijirea in cadrul unei toalete mortuare.
Toaleta mortuara: De ce?
- Pentru a incetini modificarile
Ingrijirea unui corp este necesara indiferent daca decesul a avut loc acasa, pe drumul public, intr-o casa de batrani sau in alta parte. In majoritatea cazurilor, corpul este transferat intr-o camera funerara pentru a primi ingrijiri de conservare.
Scopul lor este de a incetini modificarile cauzate de tanatomorfoza (descompunere naturala).
Acest cuvant desemneaza pentru corpul uman procesul care rezulta din incetarea functiilor vitale.
Rata acestor modificari variaza in functie de conditiile de sanatate ale decedatului inainte de moarte si de alti factori, precum umiditatea sau temperatura.
Toaleta mortuara este, de asemenea, necesara pentru buna desfasurare a diferitelor etape dupa moarte: transferul ramasitelor, punerea in sicriu, o posibila repatriere sau chiar prezentarea catre rude.
- Pentru rude
Ingrijirea destinata imbunatatirii conservarii corpului are ca scop spalarea acestuia, in general cu apa si sapun, dar si eliminarea oricarui aspect degradant.
Chiar daca nu este planificata nicio prezentare publica a corpului, acesta trebuie sa fie prezentabil celor apropiati decedatului.
Atunci cand ingrijirea urmeaza interventiei chirurgicale, bolii sau semnelor de imbatranire, aceasta trebuie sa poata oferi decedatului un aspect ingrijit si odihnit pentru a facilita procesul de indurerare pentru cei dragi.
Ingrijirea acordata – Cine se ocupa de asta?
Daca decesul a avut loc intr-o unitate de ingrijire, personalul asistent medical continua imediat cu pastrarea corpului, respectand demnitatea decedatului.
Spitalele, clinicile si caminele de ingrijire medicala dispun de o camera funerara in acest scop, in special pentru spalarea corpului in asteptarea posibilului transfer al acestuia in camera funerara a unui serviciu de pompe funebre.
De asemenea, este posibila incredintarea sarcinii de ingrijire unui imbalsamator. In functie de convingeri, unui reprezentant religios i se poate solicita sa ofere o astfel de ingrijire, astfel incat toaleta mortuara sa indeplineasca cerintele credintei decedatului. Este o toaleta ritualica.
Ingrijirea poate fi asigurata si de:
- Familia decedatului, chiar si acasa;
- Un ingrijitor, o asistenta medicala sau orice alt membru al personalului medical.
Etapele ingrijirii acordate
Ingrijirea care trebuie acordata corpului unei persoane decedate este implementata in conformitate cu urmatorii pasi:
- Eliminarea tuturor urmelor unei interventii chirurgicale: pansamente, perfuzii, cateter sau altele;
- Retragerea accesoriilor de confort: bijuterii, aparat auditiv sau ceas, de exemplu;
- Curatarea si saturarea ranilor pentru a preveni cresterea si inmultirea bacteriilor;
- Toaleta integrala pentru eliminarea riscului de dezvoltare a unei infectii.