Ce este asigurarea de raspundere civila individuala si ce acopera aceasta?

 Ce este asigurarea de raspundere civila individuala si ce acopera aceasta?

Asigurarea de raspundere civila este de obicei o parte din acoperirea unei polite de asigurare a locuintei sau a vehiculului sau a unei persoane. O politica umbrela de raspundere personala poate fi o optiune posibila pentru mai multa protectie.

Cumpara aici o asigurare de raspundere potrivita pentru nevoile tale.

De ce asigurare de raspundere civila individuala?

Riscul raspunderii juridice este un fapt al vietii moderne. Este poate cel mai mare risc financiar cu care se confrunta oamenii. Incidentele normale, cum ar fi un accident de masina sau alunecarea copilului unui vecin pe podeaua bucatariei, pot duce la procese, cu despagubiri pentru daune pe scara larga. Fara asigurare de raspundere civila, majoritatea persoanelor si familiilor s-ar putea confrunta cu un dezastru financiar.

In plus, legile statului pot necesita o asigurare de raspundere civila. De exemplu, unele state au legi obligatorii de asigurare de raspundere civila, care impun proprietarilor de masini sa mentina asigurarea de raspundere civila auto ca o conditie de licentiere sau utilizare pe drumurile publice. Alte state solicita proprietarilor de masini sa depuna raspundere financiara dupa un accident.

Surse de asigurare de raspundere civila individuala

Asigurarea de raspundere civila este conceputa pentru a acoperi un asigurat pentru acte de neglijenta care creeaza o obligatie legala fata de un tert. O astfel de raspundere civila isi poate avea sursa oriunde in viata persoanei.

Pentru multe persoane, asigurarea de raspundere civila este achizitionata ca parte a pachetului de polite achizitionate pentru a proteja activele mari, cum ar fi casele, masinile sau barcile. In mod normal , politicile ofera urmatoarele acoperiri de raspundere.

 • Proprietarii de case de asigurare  : Acoperirea raspunderii in cadrul unei politici a proprietarilor de locuinte este furnizata intr-una din cele trei sectiuni:
  • Raspunderea personala: Acestea sunt plati pe care asiguratul este obligat prin lege sa le plateasca pentru vatamari corporale sau daune materiale.
  • Plati medicale catre terti: Acestea sunt cheltuieli medicale ale tertilor raniti.
  • Acoperiri suplimentare: Acestea acopera anumite cheltuieli suportate de asigurat in caz de vatamare corporala sau pagube materiale.
 • Asigurare auto: Acoperirea raspunderii in cadrul unei polite auto este furnizata intr-una din cele doua sectiuni:
  • Raspunderea civila pentru automobile: Acestea sunt plati pe care asiguratul este obligat prin lege sa le plateasca pentru daunele cauzate de vatamari corporale ca urmare a unui accident de masina.
  • Plati medicale: Acestea sunt cheltuieli medicale sau funerare platibile pentru vatamare corporala.
 • Asigurare de raspundere civila pentru ambarcatiuni: Protectia raspunderii in temeiul unei polite de asigurare a barcii este de obicei prevazuta in sectiunea Protectie si despagubire si include acoperire pentru urmatoarele:
  • Vatamare corporala: Acestea sunt plati pe care asiguratul este obligat sa le faca pentru durere si suferinta, desfigurare, pierderea mobilitatii sau costuri medicale curente.
  • Daune materiale: Acesta acopera deteriorarea sau distrugerea bunurilor altcuiva, inclusiv pierderea utilizarii. In functie de politica, poate fi disponibila o acoperire suplimentara pentru cheltuielile medicale in exces, compensatiile lucratorilor pentru andocare si deteriorarea docurilor si a stalpilor.

Cand au aparut asigurarile si cum s-au dezvoltat?

Asigurarile in unele forme dateaza din preistorie. Initial, oamenii vindeau bunuri in propriile sate sau locuri de adunare.  Cu toate acestea, odata cu trecerea timpului, au apelat la satele din apropiere pentru a vinde.  Doua tipuri de economii existau in societatile umane:  economii naturale sau nemonetare (folosind troc si comert fara un set centralizat sau standardizat de instrumente financiare) si economii monetare (cu piete, moneda, instrumente financiare).si asa mai departe).

Asigurarea in economiile nemonetare implica acorduri de ajutor reciproc. Astfel de economii pot incuraja institutii precum cooperativele, breslele si proto-state – institutii care functioneaza pentru a oferi protectie reciproca  si pentru a incuraja supravietuirea reciproca in circumstante adverse. „Rambursarea” pentru o astfel de „asigurare” nu trebuie sa implice tranzactii financiare.

Daca casa unei familii este distrusa, vecinii se angajeaza sa ajute la reconstruirea ei. Granarele publice au intruchipat o alta forma timpurie de asigurare pentru a despagubi impotriva foametelor.

Comerciantii babilonieni, chinezi si indieni au practicat metode de transfer sau distribuire a riscului intr-o economie monetara in mileniile al III -lea si, respectiv, al II- lea i.Hr. Negustorii chinezi care traversau rapid rauri perfide si-ar redistribui marfurile pe mai multe nave pentru a limita pierderile datorate rasturnarii oricarei nave.

Babilonienii au dezvoltat un sistem inregistrat in celebrul Cod al lui Hammurabi, c. 1750 i.Hr. si practicat de primii comercianti cu vele mediteraneeni. Daca un comerciant a primit un imprumut pentru a-si finanta transportul, el ar plati imprumutatorului o suma suplimentara in schimbul garantiei creditorului de a anula imprumutul in cazul in care transportul ar fi furat sau pierdut pe mare.

Conceptele de asigurare au fost gasite si in scripturile hinduse din secolul al III-lea i.Hr. Precum Dharmasastra, Arthashastra si Manusmriti. In Anglia, la mijlocul secolului al XVIII-lea, comerciantii si armatorii si-au asigurat in mare masura propriile intreprinderi, dar nevoia de facilitati de reducere a aparut dupa 1750, odata cu cresterea volumului de facturi trase impotriva comerciantilor din India de Vest.

Astfel, unii dintre cei mai importanti comercianti din Liverpool au inceput sa exercite functiile bancare.

0 Shares:
You May Also Like