Importanta imprumuturilor in banci

Importanta imprumuturilor in banci

Unul dintre cele mai importante aspecte de care toate bancile trebuie sa tina cont este capacitatea imprumuturilor pe care le acorda. Imprumuturile sunt modul in care o banca face bani. Atunci cand imprumuturile merg prost, acesta poate fi un factor fatal pentru o banca. In cazuri extreme, guvernul este obligat sa intervina si sa salveze sistemul financiar, costand banii contribuabililor.

Banci comerciale

Imprumuturile sunt forta vitala a unei banci. Toate firmele care vand produse sunt invocate de banci pentru a obtine imprumuturi. Bancile fac bani luand fonduri de la deponenti si din alte surse si, prin urmare, imprumuta bani clientilor. Spread-ul bancar este diferenta dintre ceea ce trebuie sa plateasca dobanda unei banci pentru a obtine fondurile si rata taxelor bancare ale imprumutului.

De exemplu, o banca poate plati o dobanda de doua procente unui deponent si poate percepe unui client o dobanda de sase procente pentru un imprumut. Cele patru puncte procentuale marja bancii si profitul acesteia.

Tipuri de imprumuturi

Bancile fac tot felul de imprumuturi, dar, in general, pot fi impartite in doua categorii: imprumuturi rezidentiale si comerciale. Creditele rezidentiale reprezinta bani imprumutati persoanelor care doresc sa finanteze achizitia locuintei cu un credit ipotecar. Acestea pot fi rate fixe sau reglabile, cu termene cuprinse intre cativa ani si 40 de ani.

Bancile isi vand adesea imprumuturile ipotecare pe termen lung in loc sa le tina ca o acoperire impotriva inflatiei. Imprumuturile de afaceri sunt imprumuturi acordate persoanelor care doresc sa inceapa sau sa extinda o afacere.

Bancile se asteapta ca un anumit procent din imprumuturi sa mearga prost, cu alte cuvinte, stiu ca unii debitori nu vor putea face plati. In aceste cazuri, banca returneaza proprietatea debitorului, indiferent daca este vorba de o casa sau de o afacere comerciala.

Banca incearca sa vanda proprietatea ca o blocare a pietei. In vremuri economice decente, bancile ar putea fi in masura sa recupereze cea mai mare parte a banilor lor de la imprumuturi prin revanzarea proprietatii pentru un pret bun. In plus, bancile construiesc rezerve pentru pierderile din credit, amortizand lovitura financiara obtinuta din neplata clientilor.

Creditarea intr-o economie proasta

Alege cu atentie un credit ipotecar care sa nu te indatoreze mai mult decat poti plati. In operatiunile de creditare, bancile pot lovi puternic, in special intr-o economie precara. O economie saraca duce, de obicei, la scaderea preturilor proprietatilor sustinute de imprumuturi bancare. Acest lucru face dificila pentru o banca sa-si recupereze banii in cazul in care platile de imprumut nu mai curge.

De exemplu, o banca ar fi putut imprumuta 8 milioane EUR intr-un proiect financiar in valoare de doar 3 milioane EUR atunci cand platile imprumuturilor nu mai circula. Acest lucru poate duce la pierderi costisitoare la o banca.

Fiti precauti si evita frauda

Retine ca identificarea hackerilor financiari nu este intotdeauna usoara, deoarece inselatoriile sunt de obicei foarte elaborate. De exemplu, entitatile informale utilizeaza adesea baze de date – adesea obtinute in mod fraudulos – pentru a extrage adrese de la, de exemplu, persoane care s-au abonat la un anumit produs.

De ce sa te muti singur

Unii dintre noi o facem prin alegere. Unii dintre noi o facem pentru ca trebuie. Dar pentru cei mai multi dintre noi, in timpul vietii, la un moment dat va trebui sa traim singuri. Poate fi un moment minunat pentru independenta si invatare. A trai singur poate genera un sentiment de control si libertate.

De obicei, impartim casa noastra cu cineva din unul dintre cele doua motive. Fie avem nevoie de ajutor pentru a plati facturile, fie ne bucuram de compania cuiva, fie ca sunt prieteni sau partener. Dar exista momente in viata cand a trai singur poate fi cel mai bun raspuns.

Poate te muti de acasa pentru prima data. Poate parasiti o relatie pe termen lung. Poate ca locuiesti intr-o casa comuna si tanjesti doar dupa singuratate. Exista multe motive pentru care s-ar putea sa te gandesti sa mergi singur.

  1. Este o sansa de a deveni mai puternic si mai independent.

Cand traiesti pe cont propriu, inveti sa te descurci singur. Invatati sa va asumati responsabilitatile legate de a trai singur – plata facturilor; relatii cu meseriasii; intretinerea casei sau apartamentului dvs.

Deveniti o persoana mai puternica si mai independenta. Daca ai fost obisnuit sa te bazezi pe alti oameni, a trai singur iti poate construi increderea. Pentru ca nu va exista intotdeauna cineva in care sa va incredeti, veti deveni mai independent din punct de vedere emotional si veti invata sa luati singur decizii.

  1. Esti propriul tau sef

Esti propriul tau sef cand traiesti singur. Nu este nimeni care sa-ti spuna ce sa faci. Voi faceti propriile alegeri si decizii. Iti gestionezi singur timpul. Poti veni si pleca dupa bunul plac. Poti manca orice si oricand ai chef, si nu trebuie sa te deranjezi sa gatesti pentru altcineva. A nu avea cui sa raspunda in fiecare zi poate fi extrem de eliberator.

0 Shares:
You May Also Like