Ce este KPI si cat de important este intr-o campanie?

Ce este KPI si cat de important este intr-o campanie?

Multi oameni se intreaba ce inseamna kpi. KPI-urile (Key Performance Indicators) sunt cifre cheie care descriu succesul sau esecul, performanta, utilizarea capacitatii companiei sau a unitatilor sale organizationale individuale. In mod ideal, este un indicator principal pentru management. Prin urmare, ar trebui sa se bazeze pe valori care preced un rezultat dorit. Compania poate astfel evalua, controla sau optimiza procesele.

Cum se determina un KPI?

In primul rand, este sarcina managerilor respectivi sa defineasca KPI-urile pentru zona lor de responsabilitate. Acest lucru necesita de obicei cativa pasi pentru a dezvolta indicatorii in mod precis si coerent. Managerul trebuie sa-si cunoasca in primul rand propria zona de responsabilitate si obiectivele lor si sa le verbalizeze pe acestea din urma.

Apoi se determina cifrele cheie respective, care ilustreaza daca scopul specific al companiei a fost atins. Acum se realizeaza definirea modului in care urmeaza sa fie masurate datele pentru cifrele cheie definite anterior.

Compania trebuie sa analizeze starea actuala folosind datele de pe cifrele cheie. Angajatii si managerii responsabili trebuie apoi sa incheie acorduri cu privire la obiectivele de atins. Datele sunt acum colectate in mod regulat, pe baza cifrelor cheie, pentru a urmari mai bine progresul si succesele sau esecurile. Cu toate acestea, este necesar ca cifrele cheie sa fie verificate la intervale regulate pentru a se asigura ca sunt actualizate.

Avantajele KPI

Utilizarea KPI-urilor ar trebui sa conduca indirect la atingerea obiectivelor corporative si la detectarea abaterilor. Avantajele KPI-urilor sunt in special determinarea in comun a obiectivelor dorite de a fi atinse. In trecut, s-au facut incercari de a controla parti intregi ale companiei folosind KPI-uri. Astazi, termenul este adesea folosit in departamentele companiei pur si simplu ca abreviere, fie ca este vorba despre procesele companiei, procesele clientilor sau alte obiective care trebuie masurate.

Probabil multe persoane stiu din viata practica ca cifrele cheie aduc schimbari. Oricine si-a dorit vreodata sa-si reduca greutatea s-a familiarizat cu indicatori cheie de performanta.  Impreuna cu un obiectiv, si anume reducerea greutatii, un KPI poate fi folosit pentru a lua decizii in conformitate cu obiectivul. Astfel de parametri cheie, cunoscuti sub numele de KPI, sunt utilizati in mediul de afaceri pentru a implementa si controla tinte la nivel de companie.

Indicatorii au fost utilizati in practica de mult timp pentru a evalua performanta si pentru a atinge obiectivele. De cele mai multe ori, numarul de cifre cheie utilizate este foarte confuz si se pare ca numarul creste constant. In acest fel, KPI-ul poate fi legat de analize de business intelligence pentru a genera declaratii predictive.

KPI pentru domenii specifice de afaceri

Nu toti KPI-urile vor avea aceeasi relevanta in toate zonele companiei. Prin urmare, se formeaza adesea cifre cheie specifice pentru anumite zone ale companiei, cum ar fi:

  • Marketing;
  • Managementul resurselor umane;
  • Logistica;
  • Productie;
  • Vanzari;

Daca scopul la nivel de companie este de a promova cresterea, acest obiectiv poate fi exprimat prin indicatorul „vanzari”. Cu toate acestea, acest indicator nu poate fi masurat direct in domenii ale companiei precum managementul resurselor umane, dezvoltare sau marketing. Nu se poate masura direct in ce masura o campanie sau angajarea de noi angajati afecteaza vanzarile companiei.

0 Shares:
You May Also Like