Ce este neutralitatea carbonului?

Ce este neutralitatea carbonului

Neutralitatea carbonului se refera la obtinerea unor emisii nete de dioxid de carbon prin echilibrarea emisiilor de dioxid de carbon majore cu eliminarea (adesea prin compensarea carbonului) sau pur si simplu prin eliminarea emisiilor de dioxid de carbon produse (tranzitia catre „economia post-carbon”).

Este utilizat in contextul proceselor de eliberare a dioxidului de carbon asociate transportului, productiei de energie, agriculturii si proceselor industriale. Starea de carbon neutru poate fi atinsa in doua moduri:

  • Echilibrarea emisiilor de dioxid de carbon cu compensarile de carbon, adesea prin compensarea carbonului – procesul de reducere sau evitare a emisiilor de gaze cu efect de sera sau sechestrarea (eliminarea) dioxidului de carbon din atmosfera pentru a compensa emisiile din alte parti. Daca totalul gazelor cu efect de sera emis este egal cu cantitatea totala evitata sau eliminata, atunci cele doua se anuleaza reciproc, iar emisiile nete sunt „neutre”.
  • Reducerea emisiilor de carbon (economie cu emisii reduse de carbon) la zero prin schimbarea surselor de energie si a proceselor industriale. Trecerea la utilizarea energiei regenerabile (de exemplu, energia hidroelectrica, eoliana, geotermala si solara), precum si energia nucleara reduce emisiile de GES. Desi atat energia regenerabila, cat si cea neregenerabila produc ambele emisii de carbon intr-o anumita forma, energia regenerabila are emisii de carbon mai mici pana aproape de zero si produce mult mai putine emisii de carbon in comparatie cu combustibilii fosili. Efectuarea de modificari in procesele industriale si agricole actuale pentru reducerea emisiilor de carbon (de exemplu, modificarile in alimentatia animalelor, cum ar fi bovinele, pot reduce productia de metan cu 40%)  Proiectele de carbon si tranzactionarea emisiilor sunt adesea utilizate pentru a reduce emisiile de carbon si a dioxidului de carbon, care poate fi uneori impiedicat sa patrunda complet in atmosfera.

produse neutre in carbonproduse neutre in carbon

O modalitate de a pune in aplicare produse neutre in carbon este prin reducerea preturilor acestor produse fata de combustibilii cu emisii carbonice pozitive. Diferite companii s-au angajat sa devina neutre in carbon sau negative pana in 2050, dintre care unele includ: Microsoft, Delta, BP, Ikea, si BlackRock.

Pentru a ajuta aceste companii sa devina neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon pana in 2050, este posibil sa fie nevoie sa se creeze surse de energie regenerabile mai rentabile. In caz contrar, companiile vor continua sa utilizeze energie pe baza de carbune sau petrol, mai degraba decat optiuni regenerabile, cum ar fi energia eoliana sau nucleara.

Desi se foloseste termenul „carbon neutru”, o amprenta de carbon include si alte gaze cu efect de sera (GES), de obicei pe baza de carbon, masurate in functie de echivalenta lor cu dioxid de carbon. Acest termen a devenit Cuvantul Anului in New Oxford American Dictionary din 2006.

Termenul neutru din punct de vedere climatic reflecta incluziunea mai larga a altor gaze cu efect de sera in schimbarile climatice, chiar daca CO2 este cel mai abundent.

Termenul „zero net” este din ce in ce mai utilizat pentru a descrie un angajament mai cuprinzator in ceea ce priveste decarbonizarea si actiunea climatica, trecand dincolo de neutralitatea carbonului prin includerea mai multor activitati in domeniul emisiilor indirecte si, adesea, incluzand un obiectiv de reducere a emisiilor bazat pe stiinta, care sa primeze in fata abordarilor ce se bazeaza exclusiv pe compensare.

Istorie

In 2016, Oxford Dictionaries din Statele Unite a declarat termenul “carbon neutrality” cuvantul anului.

In Decembrie 2020, la cinci ani dupa Acordul de la Paris, secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite António Guterres a avertizat ca angajamentele asumate de tarile de la Paris nu erau suficiente si nu erau respectate. El a cerut tuturor celorlalte tari sa declare urgente climatice pana se va putea ajunge la neutralitatea totala a carbonului.

Procese

Neutralitatea carbonului este de obicei realizata prin combinarea urmatoarelor etape (desi acestea pot varia in functie de strategia implementata de persoane, companii, organizatii, orase, regiuni sau tari):

Angajament

In cazul indivizilor, luarea deciziilor este cel mai probabil sa fie simpla, dar pentru configuratii mai complexe, este nevoie, de obicei, de conducere politica la cel mai inalt nivel si de acord popular larg ca efortul merita facut.

Numarare si analiza

Numararea si analizarea emisiilor care trebuie eliminate si a optiunilor pentru a face acest lucru este cel mai crucial pas [necesar] din ciclu, deoarece permite stabilirea prioritatilor de actiune – de la produsele achizitionate la consumul de energie si transport – si pentru a incepe monitorizarea progresului. Acest lucru poate fi realizat printr-un inventar de GES, care urmareste sa raspunda la intrebari precum:

  • Ce operatiuni, activitati, unitati ar trebui incluse?
  • Ce surse ar trebui incluse?
  • Cine este responsabil si pentru ce emisii?
  • Ce gaze ar trebui incluse?

Numararea si analizarea emisiilor care trebuie eliminate

Pentru persoane fizice, calculatoarele de carbon simplifica compilarea unui inventar. In mod obisnuit, acestea masoara consumul de energie electrica in kWh, cantitatea si tipul de combustibil folosit pentru incalzirea apei si incalzirea casei si cati kilometri parcurge, zboara si se plimba un individ in diferite vehicule.

Persoanele pot stabili, de asemenea, diferite limite ale sistemului de care sunt preocupati, de ex. emisiile personale de GES, emisiile casnice sau compania pentru care lucreaza.

Exista o multime de calculatoare de carbon disponibile online, care variaza semnificativ in ceea ce priveste utilitatea lor si parametrii pe care ii masoara. Unele, de exemplu, au in vedere numai consumul de energie al masinilor, aeronavelor si al gospodariilor. Altele acopera deseurile menajere sau cele de agrement.

In anumite circumstante, a merge dincolo de neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon (de obicei, dupa o anumita perioada de timp necesara pentru a atinge nivelul de carbon egal) este un obiectiv.

Actiune

Incepand sa lucreze pentru neutralitatea climei, intreprinderile si administratiile locale pot folosi un sistem de management de mediu (durabilitate) sau EMS stabilit de standardul international ISO 14001 (dezvoltat de Organizatia Internationala pentru Standardizare). Un alt cadru EMS este EMAS, sistemul european de management si audit ecologic, utilizat de numeroase companii din intreaga UE. Multe autoritati locale aplica sistemul de management anumitor sectoare ale administratiei lor sau certifica intreaga lor operatiune.

Reducere

Unul dintre cele mai puternice argumente pentru reducerea emisiilor de GES este acela ca de multe ori se vor economisi bani. Preturile energiei din intreaga lume sunt in crestere, ceea ce face mai dificila calatoria, incalzirea si iluminarea caselor si fabricilor si mentinerea unei economii moderne. Deci, este atat de bun-simt, cat si sensibil pentru clima sa se foloseasca energia cat mai putin posibil. Exemple de actiuni posibile pentru reducerea emisiilor de GES sunt:

  • Limitarea consumului de energie si a emisiilor din transport (mers pe jos, folosirea bicicletelor sau a transportului public, evitarea zborului, utilizarea vehiculelor cu consum redus de energie), precum si din cladiri, echipamente, cresterea animalelor si alte procese.
  • Obtinerea de energie electrica si alte forme de energie dintr-o sursa de energie cu emisii reduse de carbon.

Electrificare: folosind energie electrica, in mod ideal din surse neemitente, mai degraba decat prin combustie. De exemplu, in transport ( prin folosirea vehiculelor electrice si a trenurilor electrice) si incalzire (de exemplu, pompe de caldura si incalzire electrica).

Energia eoliana, energia nucleara, energia hidroenergetica, energia solara si geotermala sunt sursele de energie cu cele mai mici emisii ale ciclului de viata, care includ desfasurarea si operatiunile.

Utilizarea compensarilor de carbon

Compensare

Utilizarea compensarilor de carbon vizeaza neutralizarea unui anumit volum de emisii de GES prin finantarea proiectelor care ar trebui sa determine o reducere echivalenta a emisiilor de GES in alta parte, cum ar fi plantarea de copaci. Sub premisa „Mai intai reduceti ceea ce puteti, apoi compensati restul”, compensarea se poate face prin sustinerea unui proiect responsabil de carbon sau prin cumpararea de compensari de carbon sau credite de carbon.

Compensarea carbonului este, de asemenea, un instrument pentru autoritatile locale din lume.

In 2015, UNFCCC, in urma mandatului Comitetului executiv al MDL, a lansat un site dedicat cu ajutorul caruia organizatiile, companiile, dar si persoanele private pot sa-si compenseze amprenta (https://offset.climateneutralnow.org/) cu scopul de a facilita participarea tuturor in procesul de promovare a sustenabilitatii.

Compensarea este uneori vazuta ca o problema complexa si controversata. De exemplu, James Hansen descrie compensarile drept „indulgente moderne, vandute unui public din ce in ce mai constient de carbon, care cauta sa-si absolve pacatele climatice”.

Evaluare si repetare

Aceasta faza include evaluarea rezultatelor si compilarea unei liste de imbunatatiri sugerate, cu rezultate documentate si raportate, astfel incat experienta acumulata a ceea ce functioneaza (si ce nu), sa fie impartasita cu cei care o pot folosi in mod adecvat. In cele din urma, cu tot ce a fost finalizat, ciclul incepe din nou, doar de aceasta data incorporand lectiile invatate.

Stiinta si tehnologia merg mai departe, reglementarile devin mai stricte, standardele pe care oamenii le cer, cresc. Asadar, cel de-al doilea ciclu va merge mai departe decat primul si procesul va continua, fiecare etapa succesiva construind si imbunatatind ceea ce a fost inainte.

A fi neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon este considerat din ce in ce mai mult ca o buna responsabilitate sociala a intreprinderilor sau a statului si o lista tot mai mare de corporatii si state anunta date la care intentioneaza sa devina pe deplin neutre. Evenimente precum Summit-ul G8 si organizatii precum Banca Mondiala folosesc, de asemenea, scheme de compensare, pentru a deveni neutru in materie de carbon.

0 Shares:
You May Also Like
Ce este Psihoterapia?
Read More

Ce este Psihoterapia?

Psihoterapia este practica desfasurata de un profesionist care vizeaza tratarea suferintei mentale. Psihoterapia este practica desfasurata de un…