Ce este un motor trifazat? Caracteristici, tipologii si aplicatii

Ce este un motor trifazat? Caracteristici, tipologii si aplicatii

Motorul trifazat (asa cum sunt cele trifazate 3000rpmeste motorul ce este alimentat cu energie electrica trifazata. Instalatiile monofazate sunt mai tipice pentru case, cu tensiuni cuprinse intre 120 si 230 volti si puteri care  au sunt sub 10 Kw.

Motorul trifazat este larg raspandit in utilizarile destinate instalatiilor industriale sau comerciale. Acest lucru se datoreaza, pe de o parte, faptului ca acestea sunt de obicei mai mici si mai usoare de gestionat decat motoarele monofazate cu aceeasi putere.

Puterea motorului trifazat variaza in functie de utilizarea acestuia si sunt fabricate intr-o gama foarte larga de puteri, masurate in kilowati sau cai putere. Acestea sunt, in general, destinate functionarii masinilor, cum ar fi pompe, stivuitoare, ventilatoare,macarale, ascensoare etc.

Partile si componentele unui motor trifazat

Putem imparti componentele unui motor trifazat in trei parti din beton si diferentiate. Acestea sunt dupa cum urmeaza: stator, rotor si scuturi / carcasa.

Stator

Statorul este partea fixa si functioneaza ca baza a motorului. Aceasta parte consta dintr-o coaja in care o coroana de foi de fier este fixata pe siliciu sau otel siliconic, in care sunt prezente caneluri. In aceste caneluri este locul unde sunt prezentate; fiind un motor trifazat, gasim trei bobine si trei circuite diferite. In fiecare circuit exista la fel de multe bobine ca polii pe care ii are motorul.

Rotor

Rotorul este partea in miscare care se afla in interiorul statorului. Pe arbore este introdus un miez magnetic fantat din otel siliconic in ale carui caneluri sunt plasate bare de cupru sau aluminiu (care indeplinesc functia de conductori) intr-un aranjament cunoscut sub numele de “cusca de veverita”. Acest lucru se datoreaza faptului ca barele sunt scurtcircuite de doua inele, in partea de sus si de jos, dandu-i o forma de cusca…

De asemenea, trebuie spus ca exista un alt aranjament al componentelor rotorului, care este cunoscut sub numele de rotor de infasurare. Aici rotorul este inconjurat de conductori infasurati pe el. Cu toate acestea, motorul acestei “ custi “ trifazata este mai raspandit, deoarece este mai usor de construit si mai economic de fabricat.

Scuturi/carcase

Pe ultimul loc se afla scuturile sau carcasa care constituiepartea exterioara a motorului trifazat, de obicei produsa din aluminiu sau fonta. Acestea sunt proiectate astfel incat sa contina cavitati pentru a gazdui componentele esentiale din interior. Pe rulmenti se sprijina arborele rotorului. In plus, scuturile trebuie sa fie perfect ajustate pentru a evita distorsiunile in rotatia rotorului, cum ar fi vibratiile si / sau zgomotul.

Cum functioneaza un motor trifazat?

Dupa cum am mentionat mai sus, statorul este compus dintr-o structura care formeaza electromagneti si de aceea aceasta parte este numita si inductor. Infasurarea in trei faze, atunci cand primeste un curent electric, genereaza un camp magnetic care, la randul sau, “induce” curent in barele rotorului. Functionarea sa,  se bazeaza pe principiul lui Faraday de inductie reciproca.

Inainte de a continua, trebuie sa intelegem ca acest camp magnetic este generat tocmai de aplicarea unui curent alternativ trifazat. Curentul electric alternativ are un val care se schimba de la negativ la pozitiv de mai multe ori pe secunda. Acesta este un val numit “unda.

Cum functioneaza de fapt energia trifazata?

Intr-un sistem de alimentare cu energie trifazat simetric, trei conductori poarta fiecare un curent alternativ cu aceeasi frecventa si amplitudine de tensiune fata de o referinta comuna, dar cu o diferenta de faza de o treime dintr-un ciclu (adica 120 de grade defazate) intre fiecare. Referinta comuna este de obicei conectata la masa si adesea la un conductor purtator de curent numit neutru.

Datorita diferentei de faza, tensiunea pe orice conductor atinge varful sau la o treime dintr-un ciclu dupa unul dintre ceilalti conductori si o treime dintr-un ciclu inainte de conductorul ramas. Aceasta intarziere de faza ofera un transfer constant de putere la o sarcina liniara echilibrata.

De asemenea, face posibila producerea unui camp magnetic rotativ intr-un motor electricsi sa genereze alte aranjamente de faza folosind transformatoare (de exemplu, un sistem bifazat care utilizeaza un transformator Scott-T ).

Sistemele trifazate simetrice descrise aici sunt pur si simplu denumite sisteme trifazate deoarece, desi este posibila proiectarea si implementarea sistemelor de putere trifazate asimetrice (adica cu tensiuni inegale sau schimbari de faza), ele nu sunt utilizate in practica deoarece le lipsesc cele mai importante avantaje ale sistemelor simetrice.

Intr-un sistem trifazat care alimenteaza o sarcina echilibrata si liniara, suma curentilor instantanei a celor trei conductori este zero. Cu alte cuvinte, curentul din fiecare conductor este egal in marime cu suma curentilor din celelalte doua, dar cu semnul opus. Calea de retur pentru curent in orice conductor de faza este celelalte conductoare de faza.

Transferul constant de putere si curentii de faza de anulare sunt posibili cu orice numar (mai mare de una) de faze, mentinand raportul material-capacitate-conductor care este de doua ori mai mare decat cel al puterii monofazate.

Cu toate acestea, doua faze au ca rezultat un curent mai putin neted (pulsatoriu) la sarcina (ceea ce face ca transferul de putere sa fie o provocare) si mai mult de trei faze complica inutil infrastructura.

0 Shares:
You May Also Like