Ce sunt mobilele broadband?

Ce sunt mobilele broadband

Banda larga mobila este termenul de marketing pentru acces wireless la internet printr-un modem portabil, modem wireless USB, o tableta / smartphone sau alt dispozitiv mobil. Primul acces wireless la Internet a devenit disponibil in 1991 ca parte a celei de-a doua generatii (2G) de tehnologie a telefoanelor mobile.

Vitezele mai mari au devenit disponibile in 2001 si 2006 ca parte a generatiei a treia (3G) si a patra (4G). In 2011, 90% din populatia lumii locuia in zone cu acoperire 2G, in timp ce 45% locuiau in zone cu acoperire 2G si 3G. In banda larga mobila se utilizeaza spectrul de la 225 MHz la 3700 MHz.

Descriere

“Banda larga mobila” este termenul de comercializare a accesului wireless la Internet, livrat prin turnuri celulare catre calculatoare si alte dispozitive digitale, care utilizeaza modemuri portabile. Desi banda larga are o semnificatie tehnica, marketingul wireless-operator utilizeaza sintagma „banda larga mobila” ca sinonim pentru accesul la internet mobil. Unele servicii mobile permit conectarea mai multor dispozitive la Internet folosind o singura conexiune celulara cu un proces numit legatura, nod sau link.

Ratele de biti disponibile cu dispozitivele de banda larga mobila accepta voce si video, precum si alte tipuri de acces la date. Dispozitivele care furnizeaza o banda larga mobila pentru computere mobile includ:

  • Carduri PC, cunoscute si sub numele de carduri de date PC si carduri Express
  • Modemuri de banda larga USB si mobila, cunoscute si sub numele de carduri de conectare
  • Dispozitive portabile cu suport integrat pentru banda larga mobila, cum ar fi laptopuri, smartphone-uri / tablete, PDA-uri si alte dispozitive mobile de internet.
  • Abonamentele de acces la Internet sunt de obicei vandute separat de abonamentele de servicii mobile.
  • Ratele de descarcare (catre utilizator) si incarcare (pe Internet) date mai sus sunt rate maxime sau minime, iar utilizatorii finali vor experimenta, de obicei, rate de descarcare mai mici.

 

WiMAX a fost initial dezvoltat pentru a furniza servicii wireless fixe cu mobilitate wireless adaugata in 2005. CDPD, CDMA2000 EV-DO si MBWA nu mai sunt dezvoltate in mod activ.

Acoperire

In 2011, 90% din populatia lumii locuia in zone cu acoperire 2G, in timp ce 45% locuiau in zone cu acoperire 2G si 3G, iar 5% locuiau in zone cu acoperire 4G. Pana in 2017, peste 90% din populatia lumii avea o acoperire 2G de 85% este de asteptat sa aiba acoperire 3G pe viitor, iar 50% sa aiba o acoperire 4G.

O bariera pentru utilizarea in banda larga mobila este acoperirea oferita de retelele de servicii mobile. Acest lucru poate insemna ca nici o retea mobila sau acest serviciu nu se limiteaza la tehnologii in banda larga mobila mai vechi si mai lente. Clientii nu vor putea intotdeauna sa atinga viteza anuntata din cauza limitarilor de acoperire a datelor mobile, inclusiv distanta pana la turnul celulei. In plus, exista probleme legate de conectivitate, capacitatea retelei, calitatea aplicatiilor si experienta generala a operatorilor de retele mobile cu traficul de date. Viteza maxima experimentata de utilizatori este, de asemenea, adesea limitata de capacitatile telefonului mobil sau ale altor dispozitive mobile.

Abonamente si utilizare

La sfarsitul anului 2012, se estima ca existau 6,6 miliarde de abonamente la reteaua mobila la nivel mondial (penetrare de 89%), reprezentand aproximativ 4,4 miliarde de abonati (multe persoane au mai mult de un abonament). Cresterea a fost de aproximativ 9% de la an la an. Abonamentele la telefonul mobil ar trebui sa ajunga la 9,3 miliarde in 2018 si peste 11 miliarde in 2020.

Traficul de date mobile s-a dublat intre sfarsitul anului 2011 (~ 620 Petabytes in trimestrul IV 2011) si sfarsitul anului 2012 (~ 1280 Petabytes in trimestrul 4 2012). Aceasta crestere a traficului este si va continua sa fie determinata de cresteri mari ale numarului de abonamente mobile si de cresteri ale traficului mediu de date pe abonament, datorita cresterii numarului de smartphone-uri vandute, utilizarii de aplicatii mai solicitante si in special video si disponibilitatea in implementarea de noi tehnologii 3G si 4G, capabile sa inregistreze rate mai mari de date. Se preconizeaza ca traficul in banda larga mobila va creste cu un factor de 12 pana la aproximativ 13.000 PetaBytes pana in 2020.

In medie, un laptop mobil genereaza de aproximativ sapte ori mai mult trafic decat un smartphone (3 GB fata de 450 MB / luna). Acest raport a fost prognozat sa scada pana la 5 ori (10 GB fata de 2 GB / luna) pana in 2018. Traficul de pe dispozitivele mobile care conecteaza (accesul la date al unui dispozitiv cu mai multe dispozitive) poate fi de pana la 20 de ori mai mare decat cel al utilizatorilor fara legatura intre ei si o medie intre 7 si 14 ori mai mare.

S-a demonstrat, de asemenea, ca exista diferente mari intre abonat si modelele de trafic intre diferitele retele de furnizori, pietele regionale, dispozitivele si tipurile de utilizatori.

Cererea de pe pietele emergente a contribuit la cresterea atat a abonamentelor cat si a utilizarii pe banda larga a dispozitivelor mobile si in banda larga mobila. In lipsa unei infrastructuri fixe pe linie fixa, multe piete emergente au accesat pietele dezvoltate si folosesc tehnologii mobile in banda larga pentru a oferi acces la internet de mare viteza pe piata de masa. Unul dintre cazurile de utilizare in banda larga mobila se numara printre industria constructiilor.

Dezvoltare

In 1995, producatorii de telecomunicatii, telefoane mobile, circuite integrate si computere laptop au format Asociatia GSM pentru a sprijini sistemul integrat pentru tehnologia de banda larga mobila pe computerele de laptop. Asociatia a stabilit o marca de serviciu pentru identificarea dispozitivelor care includ conectivitate la Internet. Infiintat la inceputul anului 1998, proiectul global de parteneriat pentru a treia generatie (3GPP) dezvolta familia de standarde GSM in evolutie, care include GSM, EDGE, WCDMA / UMTS, HSPA, LTE si NR. In 2011, aceste standarde au fost cea mai folosita metoda pentru a furniza banda larga mobila.

futuristic-smart-city-with-5g-global-network-technology

IEEE 802.16 (WiMAX)

Grupul de lucru IEEE IEEE 802.16, produce standarde adoptate in produse folosind marca WiMAX. Standardul original „Fixed WiMAX” a fost lansat in 2001 si „Mobile WiMAX” a fost adaugat in 2005. Forumul WiMAX este o organizatie non-profit creata pentru a promova adoptarea de produse si servicii compatibile WiMAX.

Familia CDMA

Infiintata la sfarsitul anului 1998, proiectul 2 al parteneriatului generatiei a treia (3GPP2) dezvolta familia de standarde CDMA in evolutie, care include cdmaOne, CDMA2000 si CDMA2000 EV-DO. CDMA2000 EV-DO nu mai este dezvoltat.

EEE 802.20

In 2002, Institutul de Inginerie Electrica si Electronici (IEEE) a infiintat un grup de lucru pentru acces wireless wireless in banda larga (MBWA).  Au dezvoltat standardul IEEE 802.20 in 2008, cu modificari in 2010.

Legea lui Edholm

Legea lui Edholm, propusa si numita dupa Phil Edholm, se refera la observatia ca cele trei categorii de telecomunicatii, si anume wireless (mobil), nomadice (wireless fara mobilitate) si retele cu fir (fix), sunt in blocaj si treptat converg. Legea lui Edholm mai prevede ca ratele de date pentru aceste categorii de telecomunicatii cresc pe curbe exponentiale similare, ratele mai lente urmandu-le pe cele mai rapide cu un interval de timp previzibil. Legea lui Edholm prevede ca latimea de banda si ratele de date se dubleaza la fiecare 18 luni, ceea ce s-a dovedit a fi adevarat inca din anii ’70. Tendinta este evidenta in cazurile retelelor de internet, celulare (mobile), LAN wireless si retele in general.

Concept

Legea lui Edholm a fost propusa de Phil Edholm de la Nortel Networks. El a observat ca latimea de banda a telecomunicatiilor (inclusiv latimea de banda a accesului la Internet) s-a dublat la fiecare 18 luni, de la sfarsitul anilor ’70 pana la inceputul anilor 2000. Acest lucru este similar cu legea lui Moore, care prezice o rata de crestere exponentiala pentru numarul tranzistorilor. El a descoperit, de asemenea, ca a existat o convergenta treptata intre retele cu fir (de exemplu, Ethernet), nomade (de exemplu, modem si Wi-Fi) si retele fara fir (de exemplu, retele celulare). Denumirea de „legea lui Edholm” a fost inventata de colegul sau, John H. Yoakum, care a prezentat-o ​​la o conferinta de presa de telefonie pe internet, din 2004.

Canalele de comunicatii mai lente, cum ar fi telefoanele mobile si modemurile radio, au fost preconizate sa eclipseze capacitatea Ethernet timpurie, datorita evolutiilor standardelor cunoscute sub numele de UMTS si MIMO, care au sporit latimea de banda prin maximizarea utilizarii antenelor. Extrapolarea inainte indica o convergenta intre ratele tehnologiilor nomade si wireless in jurul anului 2030. In plus, tehnologia wireless ar putea pune capat comunicarii prin fir daca costul infrastructurii acestuia din urma ramane ridicat.

Legea lui Edholm din 2004 a notat ca latimile de banda ale retelelor celulare fara fir au crescut intr-un ritm mai rapid comparativ cu retelele de telecomunicatii cu fir. Acest lucru se datoreaza progreselor inregistrate in tehnologia wireless MOSFET care permite dezvoltarea si cresterea retelelor digitale fara fir. Adoptarea pe scara larga a dispozitivelor RF CMOS (frecventa radio CMOS), puterea MOSFET si LDMOS (lateral difuz MOS) au dus la dezvoltarea si proliferarea retelelor digitale in anii 90, cu avansuri suplimentare in tehnologia MOSFET, ceea ce a dus la cresterea rapida a latimii de banda a retelei, incepand cu anii 2000.

 

0 Shares:
You May Also Like