Ce trebuie sa stii despre produsele si serviciile Google

Ce trebuie sa stii despre produsele si serviciile Google

Google indexeaza miliarde de pagini web pentru a permite utilizatorilor sa caute informatiile dorite prin utilizarea cuvintelor cheie si a operatorilor. Conform studiilor de piata comScore din Noiembrie 2009,  Google este motorul de cautare dominant pe piata Statelor Unite, cu o cota de piata de 65,6%. In Mai 2017, Google a activat o noua fila „Personala” in Cautarea Google, permitand utilizatorilor sa caute continut in diversele servicii ale conturilor lor Google, inclusiv mesaje de e-mail din Gmail si fotografii din Google Foto.

Google si-a lansat serviciul Google News in 2002, un serviciu automat care rezuma articole de stiri de pe diverse site-uri web. Google gazduieste, de asemenea, Google Books, un serviciu care cauta textul gasit in cartile din baza sa de date si afiseaza previzualizari limitate sau cartea completa, acolo unde este permis.

Publicitate

Conform raportului sau anual din 2017, Google genereaza majoritatea veniturilor sale din publicitate. Aceasta include vanzarile de aplicatii, achizitiile facute in aplicatie, produsele de continut digital de pe Google si YouTube, Android si taxele de licentiere si servicii, inclusiv taxele primite pentru ofertele Google Cloud. Patruzeci si sase la suta din acest profit a fost din clicuri (cost per clic), in valoare de 109.652 milioane USD in 2017. Aceasta include trei metode principale, si anume AdMob, AdSense (cum ar fi AdSense pentru continut, AdSense pentru cautare etc.) si DoubleClick AdExchange.

Pentru anul fiscal 2006, compania a raportat venituri totale din publicitate de 10.492 miliarde de dolari si venituri din licente plus alte venituri conexe, de numai 112 milioane de dolari. In 2011, 96% din veniturile Google au provenit din programele sale de publicitate. In plus fata de algoritmii proprii pentru intelegerea cererilor de cautare, Google foloseste tehnologia de la compania DoubleClick, pentru a proiecta interesul utilizatorilor si a viza publicitatea in contextul cautarii si in istoricul utilizatorilor.

In 2007, Google a lansat „AdSense pentru mobil”, profitand de piata emergenta a publicitatii mobile.

Google Analytics permite proprietarilor de site-uri web sa urmareasca unde si cum isi folosesc oamenii site-ul, de exemplu, examinand ratele de clic pentru toate linkurile de pe o pagina. Reclamele Google pot fi plasate pe site-uri web terte intr-un program in doua parti. Google Ads permite agentilor de publicitate sa isi afiseze reclamele in reteaua de continut Google, printr-o schema cost-per-clic. Serviciul partener, Google AdSense, permite proprietarilor de site-uri web sa afiseze aceste reclame pe site-urile lor web si sa castige bani de fiecare data cand se face clic pe reclame. Una dintre criticile acestui program este posibilitatea fraudarii clicurilor, care apare atunci cand o persoana sau un script automat face clic pe reclame fara a fi interesat de produs, determinand agentul de publicitate sa plateasca bani in mod nejustificat catre Google. Rapoartele din industrie din 2006, sustineau ca aproximativ 14 pana la 20% din clicuri erau frauduloase sau nevalide.

Google Search Console (rebranded din Google Webmaster Tools in mai 2015) permite webmasterilor sa verifice harta de site, rata de accesare cu crawlere si problemele de securitate ale site-urilor lor web, precum si sa optimizeze vizibilitatea site-ului web.

Servicii pentru consumatori

Servicii web

Google ofera Gmail pentru e-mail, Google Calendar pentru gestionarea si programarea timpului, Google Maps pentru cartografiere, navigare si imagini prin satelit, Google Drive pentru stocarea in cloud a fisierelor, Google Docs, Foi de calcul si Diapozitive pentru productivitate, Google Photos pentru stocarea si partajarea fotografiilor, Google Keep pentru luarea notelor, Google Translate pentru traducerea limbilor, YouTube pentru vizionarea si partajarea videoclipurilor, Compania mea pe Google pentru gestionarea informatiilor comerciale publice si Google Duo pentru interactiunea sociala. In Martie 2019, Google a dezvaluit un serviciu de jocuri cloud, numit Stadia.

Unele servicii Google nu sunt bazate pe web. Google Earth, lansat in 2005, a permis utilizatorilor sa vada gratuit imagini de inalta definitie prin satelit, din intreaga lume, printr-un software client descarcat pe computerele lor.

Software

Google dezvolta sistemul de operare mobil Android, precum si propriu ceas inteligent, televizorul, masina si variante ale unor dispozitive inteligente care functioneaza prin Internetul obiectelor (Internet of things).

De asemenea, dezvolta browserul web Google Chrome si sistemul de operare Chrome OS, un sistem de operare bazat pe Chrome.

laptop

Hardware

  • In Ianuarie 2010, Google a lansat Nexus One, primul telefon Android cu marca proprie. A aparut o serie de telefoane si tablete sub marca „Nexus” pana la intreruperea finala din 2016, seria fiind inlocuita de un nou brand numit Pixel.
  • In 2011, a fost introdus Chromebookul, descris ca un „nou tip de computer” care ruleaza sistemul de operare Chrome OS.
  • In Iulie 2013, Google a introdus dongle-ul Chromecast, care permite utilizatorilor sa transmita continut de pe smartphone-urile lor pe televizoare.
  • In Iunie 2014, Google a anuntat Google Cardboard, un simplu vizualizator ce permite utilizatorului sa plaseze smartphone-ul intr-un compartiment frontal special pentru a vizualiza continut media de realitate virtuala (VR).
  • Google Home, un difuzor inteligent pentru asistent vocal care poate raspunde la interogari vocale, poate reda muzica, poate gasi informatii din aplicatii (calendar, vreme etc.) si poate controla aparatele electrocasnice inteligente de la terti (utilizatorii ii pot spune sa aprinda luminile, de exemplu ). Linia Google Home include, de asemenea, variante precum Google Nest Hub, Google Home Mini, Nest Hub Max, Nest Mini (a doua generatie) si Google Home Max.
  • Castile de realitate virtuala Daydream View care permit utilizatorilor Android cu smartphone-uri compatibile Daydream sa isi conecteze telefoanele la casti si sa se bucure de continut VR.
  • Google Wifi, un set conectat de routere Wi-Fi pentru a simplifica si extinde acoperirea Wi-Fi-ului de acasa.

Servicii pentru intreprinderi

Google Workspace, (anterior G Suite pana in Octombrie 2020) este o oferta de abonament lunara pentru organizatii si companii, pentru a avea acces la o colectie de servicii Google, inclusiv Gmail, Google Drive si Google Docs, Foi de calcul Google si Prezentari Google, cu instrumente administrative, nume de domeniu unice si asistenta 24/7.

La 24 Septembrie 2012, Google a lansat Google for Entrepreneurs, un incubator de afaceri in mare parte fara scop lucrativ, care ofera startup-urilor spatii de colaborare cunoscute sub numele de campusuri, cu asistenta pentru fondatorii de start-upuri, care pot include ateliere, conferinte si mentorate. In prezent, exista 7 locatii de tip Google campus in Berlin, Londra, Madrid, Seoul, São Paulo, Tel Aviv si Varsovia.

La 15 Martie 2016, Google a anuntat introducerea Google Analytics 360 Suite, „un set de date integrate si produse de analiza de marketing, concepute special pentru nevoile marketerilor de clasa enterprise”, care pot fi integrate cu BigQuery pe Google Cloud Platform. Printre altele, suita este conceputa pentru a-i ajuta pe „comerciantii din clasa enterprise” sa „vada calatoria completa a clientilor”, sa genereze „informatii utile” si sa „ofere experiente captivante oamenilor potriviti”. Jack Marshall de la The Wall Street Journal a scris ca suita concureaza cu ofertele existente de cloud marketing de la alte companii importante, inclusiv Adobe, Oracle, Salesforce si IBM.

Servicii de internet

In Februarie 2010, Google a anuntat proiectul Google Fiber, cu planuri experimentale de a construi o retea de banda larga de mare viteza pentru 50.000 pana la 500.000 de clienti, intr-unul sau mai multe orase americane. In urma restructurarii companiei Google, Google Fiber a fost mutat in divizia Alphabet’s Access.

In Aprilie 2015, Google a anuntat Project Fi, un operator de retea virtuala mobila, care combina retelele Wi-Fi si celulare de la diferiti furnizori de telecomunicatii, intr-un efort concentrat de a permite o conectivitate perfecta si semnal de internet rapid.

In Septembrie 2016, Google si-a inceput initiativa Google Station, un proiect pentru Wi-Fi public in garile din India. Caesar Sengupta, vicepresedinte Google la divizia din India, a declarat pentru The Verge ca peste 15.000 de persoane au putut intra online pentru prima data, datorita Google Station si ca 3,5 milioane de persoane folosesc serviciul in fiecare luna. Extinderea a insemnat faptul ca Google a cautat parteneri din intreaga lume pentru a dezvolta in continuare initiativa, care promitea „Wi-Fi de inalta calitate, sigur si usor accesibil”. Pana in Decembrie in acelasi an, Google Station a fost desfasurat in 100 de statii de cale ferata, iar in Februarie 2017, Google si-a anuntat intentia de a se extinde dincolo de statiile de cale ferata, cu un plan de a aduce Wi-Fi la nivelul intregului oras Pune.

Alte produse

In Mai 2011, Google a anuntat Google Wallet, o aplicatie mobila pentru plati fara fir.

In 2013, Google a lansat Google Shopping Express, un serviciu de livrare disponibil initial numai in San Francisco si Silicon Valley.

Finante

Oferta publica initiala Google (IPO) a avut loc pe 19 August 2004. La IPO, compania a oferit 19.605.052 actiuni la un pret de 85 USD per actiune.

Vanzarea estimata la 1,67 miliarde de dolari in acel moment, a oferit companiei Google o capitalizare de piata de peste 23 de miliarde de dolari. Actiunile au avut rezultate bune dupa IPO, acestea atingand 350 USD pentru prima data, la 31 Octombrie 2007, in principal datorita vanzarilor si castigurilor puternice de pe piata publicitatii online.

Cresterea pretului actiunilor a fost alimentata in principal de investitori individuali, spre deosebire de marii investitori institutionali si fondurile mutuale. Compania este listata la bursa NASDAQ sub simbolurile GOOGL si GOOG si la Bursa de la Frankfurt sub simbolul GGQ1. Aceste simboluri se refera acum la Alphabet Inc., holdingul Google, incepand cu al patrulea trimestru al anului 2015.

0 Shares:
You May Also Like
Ce inseamna bloatware
Read More

Ce inseamna bloatware?

“Balonarea” software-ului este un proces prin care versiunile succesive ale unui program de calculator devin perceptibil mai lente,…