Ce trebuie sa fac atunci cand aleg o  gradinita?

Ce trebuie sa fac atunci cand aleg o  gradinita?

Gradinita se poate dovedi a fi locul preferat al copilului tau, sau s-ar putea sa nu se potriveasca cerintelor. Cel mai important lucru este ca cel mic sa interactioneze cu colegii sai, deoarece  acet lucru va servi dezvoltarii sale sociale si de reglementare.

Primul lucru pe care ar trebui sa-l stii este varsta la care copilul tau va intra in acest tip de unitate. Daca este vorba de cresa, minorii pot participa din a 3-a luna de viata. Daca intra intr-o gradinita, varsta potrivita este de la doi ani.

Cum sa-mi pregatesc copilul?

  • Se recomanda ca cei mici sa participe si sa interactioneze cu alti copii inainte de a intra in gradinita si pentru o perioada care sa permita adaptarea cu diferite persoane.
  • Vorbeste cu el despre subiect, astfel incat sa-si exprime indoielile si temerile.
  • Sa viziteze rudele cu care nu este obisnuit, astfel incat sa experimenteze contactul cu strainii.
  • Este esential sa stabilesti orare similare cu cele pe care le-ai avea la gradinita.
  • Du copilul la gradinita cu cateva zile inainte de a incepe cursurile, astfel incat copilul sa se familiarizeze cu locul.

Factorii care il pot determina sa planga

  • Unul dintre motivele pentru care un copil nu vrea sa mearga in gradinita este pentru ca nu vrea sase “ rupa “ de mama si de mediul sigur care il inconjoara acasa.
  • Ii este greu sa-si ia ramas bun de la ea si, de multe ori, ajunge sa planga prea mult. Important este ca, copilului sa i se spuna adevarul, de exemplu, mama  sa nu spuna ca se intoarce imediat cand nu este adevarat.
  • Un alt motiv pentru plans este acela ca copiii au probleme in a-si gestiona emotiile in mod corespunzator sau nu au capacitatea de a le exprima in mod corespunzator; Acest lucru duce la “manipulare”. Avand in vedere acest lucru, expertii sugereaza parintilor sa arate o atitudine de izolare si intelegere, incurajand intotdeauna copilul sa participe la gradinita.

Dupa ce se ia copilul de  la gradinita, specialistii le recomanda parintilor sa se implice in activitatile sale, intrebandu-l cum a decurs, cum s-a simtit; Arata interes si, probabil, da sfaturi cu privire la unele subiecte. Nu este bine sa supracompensam, pentru ca acest lucru genereaza situatii negative”.”

Ce gradinita ar trebui sa aleg?

  • Structurare buna:ca are pozitii bine organizate si certificarile corespunzatoare.
  • Profesionisti:ca echipa este formata din psihologi, manipulanti de alimente, asistenti si personal care participa la situatii de urgenta medicala.
  • Infrastructura: trebuie sa aiba bai adecvate, echipamente pentru a stabili o buna igiena, locuri de joaca care sa permita o buna dezvoltare spatiala a copiilor, iluminare corecta, incalzire, printre altele.
  • Importanta spatiului:ca este primitor, sigur si are suficiente materiale didactice pentru a atinge obiectivele educationale.
  • Proiect educational:sa tina cont de obiectivele unitatii si daca acestea se potrivesc cu ceea ce isi doresc parintii. Este important sa gasesti o gradinita cu  profesori buni  in care sa ai incredere.

 La gradinita dobandesc abilitati sociale

Cand copiii incep sa-si dezvolte abilitatile sociale, ei nu numai ca castiga prieteni, ci si alte tipuri de cunostinte. Interactionand, ei invata sa stabileasca reguli si sa ia decizii. Prin prietenie sunt capabili sa experimenteze frica, furia, respingerea, agresiunea, printre alte emotii. La randul sau, acest lucru ii ajuta sa inteleaga ce este potrivit si ce nu.

Ei incep sa vada cum este pozitionarea sociala, puterea, situatiile in care sunt necesare comportamente diferite, ce este corect si ce nu si sentimentul de apartenenta la un grup. In special, la gradinita invata sa se compare cu alti copii – care sunt mai mari, mai rapizi sau mai destepti – si sa incurajeze construirea stimei de sine.

Prieteniile sunt o nevoie fireasca, reflectandu-le prin timpul pe care il petrec in activitati de partajare. In acest stadiu, astfel de relatii se bazeaza pe increderea pe care o au.

Importanta gradinitei: copiii invata sa fie disciplinati

Disciplina joaca un rol fundamental in dezvoltarea integrala a copiilor. Nu numai ca le consolideaza abilitatile sociale si siguranta, dar le permite sa se adapteze la multe situatii din mediul lor.

Acest lucru se datoreaza faptului ca scoala are un set de reguli explicite si implicite pentru a reglementa activitatea si relatiile membrilor comunitatii pe care ii formeaza.

Potrivit lui Cubero, in articolul sau “Disciplina in clasa: reflectii asupra proceselor de comunicare”, regulile se invart in jurul sigurantei personale a copiilor, pentru a crea o posibilitate de a lucra intr-un mediu de invatare.

Incalcarea acestor reguli poate crea haos. Prin urmare, profesorii, ca specialisti in pedagogie, ii invata ca disciplina este importanta pentru mentinerea armoniei in relatiile umane.

La randul lor, la gradinita invata din disciplina pentru ca regulile sunt putine, simple si clare si sunt intr-un vocabular adecvat nivelului intelectual al elevilor. In plus, acestea sunt aplicate in mod constant prin tehnici de sustinere, prevenire si corectare. Preventia urmareste sa minimizeze sau sa previna problemele din clasa si din scoala.

0 Shares:
You May Also Like