Cele mai importante tipuri de mass-media

Cele mai importante tipuri de mass-media

Mass media se refera la o gama variata de tehnologii media care ajung la un public larg prin comunicare in masa. Tehnologiile prin care are loc aceasta comunicare includ o varietate de puncte de vanzare.

Forme de mass-media

Radiodifuziune si Televiziune

Radiodifuziune si Televiziune

Secventierea continutului dintr-o transmisie se numeste program.

Programele de radio si televiziune sunt distribuite pe benzi de frecventa care sunt foarte reglementate in Statele Unite. O astfel de reglementare include determinarea latimii benzilor, a gamei, a licentelor, a tipurilor de receptoare si transmitatoare utilizate si a continutului acceptabil.

Programele de televiziune prin cablu sunt adesea difuzate simultan cu programele de radio si televiziune, dar au o audienta mai limitata. Prin codarea semnalelor si necesitatea unei cutii de conversie a cablului la locatiile destinatarilor individuali, cablul permite, de asemenea, canale bazate pe abonament si servicii pay-per-view.

O organizatie de radiodifuziune poate difuza simultan mai multe programe, prin mai multe canale (frecvente), de exemplu BBC One si Two. Pe de alta parte, doua sau mai multe organizatii pot partaja un canal si fiecare il poate folosi intr-o parte fixa ​​a zilei, cum ar fi Cartoon Network / Adult Swim. Radioul digital si televiziunea digitala pot transmite, de asemenea programe multiplex, cu mai multe canale comprimate intr-un singur ansamblu.

Atunci cand difuzarea se face prin internet, termenul webcasting este adesea folosit. In 2004, s-a produs un nou fenomen cand o serie de tehnologii s-au combinat pentru a produce podcasting. Podcast-ul este un mediu de difuzare / difuzare restransa asincron. Adam Curry si asociatii sai, Podshow, sunt principalii sustinatori ai podcasturilor.

Inregistrare si reproducere audio

Inregistrarea si reproducerea sunetului este recreerea electrica sau mecanica sau amplificarea sunetului, adesea ca muzica. Aceasta implica utilizarea de echipamente audio, cum ar fi microfoane, dispozitive de inregistrare si difuzoare.

De la inceputurile initiale cu inventarea fonografului folosind tehnici pur mecanice, campul a avansat odata cu inventia inregistrarii electrice, a inregistratorului cu sarma magnetica urmata de magnetofon si a discului de vinil LP. Inventia casetei compacte in anii 1960, urmata de Walkman-ul Sony, a dat un impuls major distributiei in masa a inregistrarilor muzicale, iar inventia inregistrarii digitale si a discului compact in 1983, a adus imbunatatiri masive in rezistenta si calitate. Cele mai recente evolutii au avut loc in playerele audio digitale.

Un album este o colectie de inregistrari audio conexe, lansate impreuna publicului, de obicei comercial.

Termenul de album de discuri provine din faptul ca discurile de 78 RPM Phonograph erau pastrate impreuna intr-o carte, asemanatoare cu un album foto. Prima colectie de discuri care a fost numita „album” a fost Suita Spargatorul de nuci a lui Ceaikovski, lansata in Aprilie 1909 ca un set de patru discuri de la Odeon Records. Aceasta suita s-a vandut cu amanuntul pentru 16 silingi – aproximativ 15 lire sterline in valuta moderna.

Internet

Internetul (cunoscut si sub numele de „retea” sau mai putin precis ca „web”) este un mediu mai interactiv al mass-media si poate fi descris pe scurt ca „o retea de retele”. Mai exact, este reteaua mondiala, accesibila publicului, a retelelor de calculatoare interconectate care transmit date prin comutare de pachete utilizand protocolul Internet standard (IP).

Se compune din milioane de retele interne, academice, de afaceri si guvernamentale mai mici, care transporta impreuna diverse informatii si servicii, cum ar fi e-mail, chat online, transfer de fisiere si paginile web interconectate si alte documente ale World Wide Web.

Contrar unor utilizari obisnuite, Internetul si World Wide Web nu sunt sinonime: Internetul este sistemul retelelor de calculatoare interconectate, conectate prin fire de cupru, cabluri de fibra optica, conexiuni wireless etc.; Webul reprezinta continutul sau documentele interconectate, legate prin hyperlinkuri si adrese URL. World Wide Web este accesibil prin Internet, impreuna cu multe alte servicii, inclusiv e-mail, partajare de fisiere si altele descrise mai jos.

Spre sfarsitul secolului al XX-lea, aparitia World Wide Web a marcat prima era in care majoritatea indivizilor ar putea avea un mijloc de expunere pe o scara comparabila cu cea a mass-media. Oricine are un site web are potentialul de a se adresa unui public global, desi deservirea la niveluri ridicate de trafic web este inca relativ costisitoare. Este posibil ca, prin cresterea tehnologiilor peer-to-peer sa fi inceput deja procesul de a face costul latimii de banda gestionabil.

Desi a fost pusa la dispozitie o cantitate vasta de informatii, imagini si comentarii (adica „continut”), este adesea dificil sa se determine autenticitatea si fiabilitatea informatiilor continute in paginile web (in multe cazuri, auto-publicate). Inventia internetului a permis, de asemenea stirilor de ultima ora sa ajunga pe tot globul in cateva minute. Aceasta crestere rapida a comunicarii instantanee descentralizate, este adesea considerata ca fiind cel mai probabil sa schimbe mass-media si relatia acesteia cu societatea.

„Cross-media” inseamna ideea distribuirii aceluiasi mesaj prin diferite canale media. O idee similara este exprimata in industria stirilor ca si „convergenta”. Multi autori inteleg publicarea cross-media ca fiind capacitatea de a publica atat in ​​format tiparit, cat si pe web, fara efort de conversie manuala.

Internetul devine rapid centrul mass-media. Totul devine accesibil prin internet. In loc sa cumpere si sa citeasca un ziar sau sa urmareasca stirile importante ale zilei la Tv, oamenii se pot conecta la internet pentru a primi stirile pe care le doresc, atunci cand doresc. De exemplu, multe persoane asculta radioul prin Internet, in timp ce stau la biroul lor.

Chiar si sistemul de invatamant se bazeaza pe internet. Profesorii pot contacta intreaga clasa prin trimiterea unui e-mail. Este posibil sa aiba pagini web pe care elevii pot obtine o alta copie a unei lectii predate la clasa sau a sarcinilor. Unele clase au bloguri de clasa in care elevii sunt obligati sa posteze saptamanal.

Bloguri jurnale web

Bloguri (jurnale web)

Blogul a devenit si el o forma omniprezenta de mass-media. Un blog este un site web, de obicei intretinut de o persoana, cu intrari regulate de comentarii, descrieri de evenimente sau suporturi interactive precum imagini sau videoclipuri. Intrarile sunt de obicei afisate in ordine cronologica inversa, cu cele mai recente postari afisate in partea de sus. Multe bloguri ofera comentarii sau stiri despre un anumit subiect; altele functioneaza ca jurnale online mai personale.

Un blog tipic combina text, imagini si alte elemente grafice, precum si linkuri catre alte bloguri, pagini web si medii conexe. Capacitatea cititorilor de a lasa comentarii intr-un format interactiv este o parte importanta a multor bloguri. Majoritatea blogurilor sunt in primul rand textuale, desi unele se concentreaza pe arta (artlog), fotografii (fotoblog), sketchblog, videoclipuri (vlog), muzica (blog MP3), audio (podcasting) si fac parte dintr-o retea mai larga de social media. Microblogging este un alt tip de blogging care consta din bloguri cu postari foarte scurte.

Feed-uri RSS

RSS este un format pentru sindicalizarea stirilor si a continutului site-urilor similare stirilor, inclusiv site-uri importante de stiri precum Wired, site-uri comunitare orientate spre stiri precum Slashdot si bloguri personale. Este o familie de formate ale unor fluxuri web utilizate pentru a publica continut actualizat frecvent, cum ar fi intrari de blog, titluri de stiri si podcast-uri.

Un document RSS (care se numeste „feed”, „feed web” sau „canal”) contine fie un rezumat al continutului de pe un site web asociat, fie textul complet. RSS face posibil ca oamenii sa tina pasul cu site-urile web intr-un mod automat care poate fi canalizat in programe speciale sau afisaje filtrate.

Podcast

Un podcast reprezinta o serie de fisiere media digitale care sunt distribuite pe internet folosind fluxuri de sindicalizare pentru redare pe playere media portabile si computere. Termenul de podcast, la fel ca difuzarea, se poate referi fie la seria de continut in sine, fie la metoda prin care este distribuit; acesta din urma se mai numeste podcasting. Gazda sau autorul unui podcast este adesea numit podcaster.

Mobil

Telefoanele mobile au fost introduse in Japonia in 1979, dar au devenit mijloace de comunicare in masa abia in 1998, cand au fost introduse primele tonuri de apel descarcabile in Finlanda. In curand, majoritatea formelor de continut media au fost introduse pe telefoanele mobile, tablete si alte dispozitive portabile, iar astazi valoarea totala a mediului consumat pe mobil o depaseste cu mult pe cea a continutului de pe internet si erat estimata la o valoare de peste 31 miliarde de dolari in 2007.

Continutul media mobil include muzica mobile (tonuri de apel, fisiere MP3, karaoke, videoclipuri muzicale, servicii de streaming de muzica etc.); jocuri mobile si diverse stiri, divertisment si servicii de publicitate. In Japonia cartile de telefonie mobila sunt atat de populare incat cinci dintre cele zece carti tiparite cele mai bine vandute, au fost initial lansate in primult rand in format electronic (mobile).

Similar internetului, mobilul este, de asemenea, un suport media interactiv, dar are o acoperire mult mai larga, cu 3,3 miliarde de utilizatori de telefoane mobile la sfarsitul anului 2007. La fel ca e-mailul de pe internet, aplicatia de top de pe mobil este, de asemenea, un serviciu de mesagerie personala, dar mesajele text SMS sunt utilizate de peste 2,4 miliarde de persoane.

Practic toate serviciile si aplicatiile de internet exista sau au veri similari pe mobil, de la aplicatii de cautare la jocuri multiplayer, pana la lumi virtuale si bloguri. Mobilul are mai multe avantaje unice, de aceea multi experti media pretind ca  telefonul mobil reprezinta un suport media mult mai puternic decat televizorul sau internetul.

Imprimare tiparita

revista

Revista

O revista este o publicatie periodica care contine o varietate de articole, in general finantate prin publicitate sau cumparare de catre cititori.

Revistele sunt publicate de obicei saptamanal, bisaptamanal, lunar, bilunar sau trimestrial, avand o data pe coperta care este dinaintea datei in care este publicata efectiv. Acestea sunt adesea tiparite color pe hartie si sunt legate cu o coperta moale.

Revistele se impart in doua mari categorii: reviste de consum si reviste de afaceri. In practica, revistele sunt un subset de ziare periodice, distincte de acele periodice produse de editori stiintifici, artistici, academici sau de interes special, care se pot cumpara doar cu abonamente, sunt mai scumpe, sunt restranse in circulatie si au adesea putina publicitate sau chiar deloc.

Revistele pot fi clasificate ca:

  • Reviste de interes general (de ex. Frontline, India Today, The Week, The Sunday Times etc.)
  • Reviste de interes special (femei, sport, afaceri, scufundari etc.)

ziare

Ziarul

Un ziar este o publicatie care contine stiri, informatii si publicitate, de obicei tiparita pe hartie ieftina numita hartie de ziar. Poate fi de interes general sau special, cel mai adesea publicat zilnic sau saptamanal. Cea mai importanta functie a ziarelor este de a informa publicul despre evenimente semnificative.

Ziarele locale informeaza comunitatile locale si includ reclame de la intreprinderi si servicii locale, in timp ce ziarele nationale tind sa se concentreze pe o tema, care poate fi exemplificata cu „The Wall Street Journal” deoarece ofera stiri despre finante si subiecte legate de afaceri. Primul ziar tiparit a fost publicat in 1605, iar formular a prosperat chiar si in fata concurentei altor tehnologii aparute mult mai tarziu, precum radio si televiziune.

Cu toate acestea, evolutiile recente de pe internet prezinta amenintari majore pentru modelul sau de afaceri. Circulatia platita scade in majoritatea tarilor, iar veniturile din publicitate, care reprezinta cea mai mare parte a veniturilor unui ziar, se schimba de la tiparit la online; unii comentatori, cu toate acestea, subliniaza ca, din punct de vedere istoric, noile mijloace de informare, cum ar fi radioul si televiziunea, nu au inlocuit in intregime existenta ziarelor.

Internetul a provocat presa ca sursa alternativa de informatii si opinii, dar a oferit, de asemenea, o noua platforma pentru organizatiile de ziare, pentru a ajunge la noi audiente. Conform Raportului Tendintelor Mondiale, intre 2012 si 2016, tirajul ziarelor tiparite a continuat sa scada in aproape toate regiunile, cu exceptia Asiei si a Pacificului, unde cresterea dramatica a vanzarilor in cateva tari, a compensat scaderile generale din Asia.

Media in aer liber

Mass-media in aer liber este o forma de mass-media care cuprinde panouri publicitare, pancarte, pancarte plasate in interiorul si in exteriorul cladirilor / obiectivelor comerciale, cum ar fi magazine / autobuze, skywriting, publicitate AR.

Multi agenti de publicitate comerciala folosesc aceasta forma de mass-media atunci cand fac publicitate pe stadioane sportive. Producatorii de tutun si alcool au folosit pe scara larga panourile publicitare si alte suporturi exterioare.

0 Shares:
You May Also Like