Cum sa alegeti cei mai buni termoizolatori pentru casa?

Cum sa alegeti cei mai buni termoizolatori pentru casa?

Izolarea termica a casei tale este de o importanta fundamentala, deoarece va permite sa va bucurati atat de un confort ecologic mai mare, cat si de a economisi costurile de incalzire. Pentru a alege cei mai buni izolatori termici, este important sa luati in considerare urmatorii factori:

 • proprietatile izolatiei
 • caracteristicile structurii de izolat
 • performanta pe care doriti sa o atingeti

Factorii care trebuie luati in considerare la alegerea izolatiei termice

Primul factor care contribuie la izolarea termica este grosimea materialului: o grosime mai mare corespunde inevitabil unei izolatii mai mari. In cazurile in care este posibil, este de preferat sa alegeti grosimi consistente, indiferent de material.

Puterea de izolare a materialelor termoizolante este legata de valoarea „conductivitatii termice” („λ”); cu cat valoarea lui λ este mai mica, cu atat este mai mare puterea de izolare a materialului. In consecinta, pentru a va izola bine locuinta, este recomandabil sa optati pentru materiale cu conductivitate termica scazuta.

Un alt factor de luat in considerare este decalajul termic, constand in timpul (in ore) luat de caldura pentru a trece printr-un material si, in consecinta, pentru a ajunge in interiorul casei.

Materialele cu deplasare termica ridicata permit, in perioada de vara, ca varful de caldura extern sa poata ajunge in interiorul casei dupa multe ore, astfel incat sa raceasca mediul inconjurator doar sa deschida ferestrele.

Un material respirabil imbunatateste izolatia termica, deoarece reduce posibilitatea condensului; de fapt, aerul este un bun izolator termic, dar, in prezenta apei lichide, ar pierde aceste proprietati. Cu aceleasi caracteristici fundamentale, este posibil sa se opteze pentru o izolatie netoxica, durabila si rezistenta la foc.

Caracteristicile materialelor de izolare termica pentru cladiri

Izolatorii termici sunt impartiti in trei grupe mari:

 1. izolatori sintetici, foarte avantajosi atat din punct de vedere economic, cat si din punct de vedere izolator, deoarece au valori foarte mici de λ (λ <0,034), dar nu sunt foarte sustenabili.
 2. Izolatorii vegetali, cum ar fi pluta, pe de alta parte, au valori λ mai mari (λ aproximativ 0,040 – 0,043) si sunt mai scumpe, dar au un decalaj termic mai bun si o respirabilitate mai mare, precum si sunt durabile si netoxice.
 3. izolatori minerali

In alegerea unui tip fata de altul, este esential sa se ia in considerare contextul in care opereaza. Izolatorii sintetici, inclusiv poliesterul sau polistirenul expandat (EPS) sunt izolati termici excelenti si nu este surprinzator cel mai comun, deoarece sunt foarte convenabili atat din punct de vedere economic, cat si din punct de vedere al usurintei de instalare. Durata de viata a acestor izolatori sintetici variaza de la 30 la 50 de ani, cu o scadere progresiva a performantei. Reutilizarea este posibila numai daca materialul nu este cuplat cu alte materiale sau murdarie.

Avantajele izolatiei sintetice

Principalele avantaje ale izolatiei sintetice sunt urmatoarele:

 • Ieftin
 • Izolatie termica excelenta
 • Usurinta de instalare
 • Rezistent la apa si umiditate
 • Izolatie vegetala: potrivita pentru straturi termice
 • Izolatorii vegetali sunt materiale de origine naturala. Nu contin componente de origine sintetica si sunt, de asemenea, complet biodegradabile si reutilizabile.

De ce ai nevoie de cea mai buna izolatie?

Atunci cand alegi izolatii de la Rockwool vei obtine urmatoarele avantaje pe care cu siguranta ar trebui sa le iei in calcul:

 • In primul rand vei plati mai putin curentul – acesta este un avantaj considerabil pentru ca nu va mai trebui sa introduci in priza tot felul de aparate de incalzire atunci cand ti se pare ca centrala proprie nu face fata;
 • Vei plati mai putin gazul – un alt aspect la fel de important este economia la gaz pentru ca utilizand astfel de aparate vei reusi sa economisesti foarte mult. In esenta, daca te gandesti bine, vei vedea ca nici macar nu este greu sa faci economie pe termen lung pentru ca izolatiile au un pret super avantajos si numeroase beneficii;
 • Peretii tai raman intacti – fara apa si fara pete – deoarece ai o izolatie de foarte buna calitate, peretii tai vor ramane intacti, fara pete, fara apa si fara alte astfel de probleme, dar mai ales fara mucegai. De asemenea, tencuiala va fi in stare foarte buna ceea ce inseamna ca nu va trebui sa faci des renovari;
 • Obtii un mediu mai sanatos pentru intreaga familie – cu cele mai bune izolatii, obtii un mediu sanatos pentru toata familia – alege izolatiile de foarte buna calitate si vei putea locui intr-un mediu nu doar foarte sanatos ci si foarte confortabil, in care sa ai mereu temperatura dorita si in care sa nu fii pus in pericol de sporii de mucegai;

Alege cea mai buna izolatie si vei putea dormi linistit in propria casa fara sa fii deranjat de temperaturile fluctuante, de centrala care merge continuu sau si mai grav de mucegaiul care se ridica pe pereti si care te sufoca.

0 Shares:
You May Also Like