Atunci cand vine vorba de garderoba unui barbat, sacoul este o piesa de baza ce poate face diferenta in privinta look-ului. Cu toate acestea, gasesti aici sacouri barbatesti potrivite pentru corpul tau.
Este important sa acordam o atentie sporita achizitionarii unui sacou, deoarece este o piesa vestimentara costisitoare si esentiala. Este crucial sa avem propriul stil bine definit si sa nu ne lasam influentati de vanzatori neexperimentati sau de cei din jurul nostru, care, desi bine intentionati, nu reusesc intotdeauna sa ne ofere cele mai bune sfaturi in materie de vestimentatie. In cele din urma, gusturile difera, asadar, ceea ce imi place mie poate sa nu fie potrivit pentru tine. De aceea, nu trebuie sa facem compromisuri sau sa ignoram oglinda atunci cand aceasta ne semnaleaza clar ca ceva nu este in regula.
In acest articol o sa discutam despre cum sa alegem corect un sacou in functie de tipul corpului.
Trebuie sa fim atenti la umerii sacoului
Atunci cand vine vorba de umerii unui sacou, secretul consta in croiala acestuia. Daca este croit corect si pe masura purtatorului, umerii nu vor fi deloc evidenti, ci se vor integra natural si elegant in ansamblu. In schimb, daca umerii sunt prea cazuti, ridicati, largi sau stramti, acestia vor iesi in evidenta si vor fi ostentativi, ceea ce cu siguranta nu va fi in favoarea ta.
Este adevarat ca tipurile de croi se schimba de la deceniu la deceniu, iar unele tendinte nu rezista mai mult de cateva sezoane. Cu toate acestea, cel mai comun croi in prezent este cel echilibrat, cu umeri potriviti, putin inaltati, amplasati undeva la 30-50 mm deasupra umarului real. Sacourile de afaceri sau formale pot avea umeri putin mai fermi si mai accentuati, in timp ce jachetele sportive pastreaza o linie mai lejera in zona umerilor. In orice caz, cutele aparute pe spate sau la imbinarea cu maneca, sau materialul manecii care cade sub linia naturala a umarului sunt semne clare ale nepotrivirii sacoului.
Talia sacoului barbatesc
Cand vine vorba de talia unui sacou, aceasta este, in general, marcata prin inchiderea nasturelui. In cazul sacourilor cu trei nasturi, se inchide cel din mijloc, iar in cazul celor cu doi nasturi, se inchide cel de sus. Pentru a alege sacoul potrivit, trebuie sa stii cum sa iti localizezi talia. Aceasta se afla la o palma deasupra buricului. Majoritatea sacourilor confectionate in serie au o talie inalta, primul nasture inchizandu-se in jurul zonei sternului. Acest model este perfect pentru barbatii slabi sau putin atletici, alungind si accentuand linia centrala a sacoului si contrabalansand astfel umerii ingusti. Insa nu acelasi lucru se poate spune despre barbatii mai atletici sau mai corpolenti, cu umeri mai lati, deoarece aceasta constructie nu le avantajeaza. Acestia trebuie sa aleaga un alt tip de croiala, cu primul nasture cusut mult mai jos, in zona taliei, ceea ce va face reverul sacoului sa devina mai alungit, reducand astfel senzatia de latime si creand o armonie placuta.
Cum trebuie sa fie manecile sacoului?
Vorbim acum despre o alta problema importanta a sacoului, respectiv manecile acestuia. In general, manecile sacourilor gata facute sunt fie prea lungi, fie prea scurte si rareori se potrivesc perfect lungimii bratelor. In mod normal, maneca trebuie sa se opreasca la baza degetului mic, in pozitia relaxata, cu mainile pe langa corp. Totusi, noile tendinte opteaza pentru o maneca mai scurta, care permite mansetei camasii sa fie mai vizibila, in special cand este purtata cu o pereche de butoni eleganti.