5 sfaturi simple pentru a avea grijă de proteza ta dentară

Indiferent dacă aveți proteze dentare sau implanturi, în mod sigur doriți ca dantura dvs. să rămână în stare bună. Întreținerea protezelor necesită o oarecare răbdare din partea dvs., dar cu puțin efort, vă puteți bucura de ele ani de zile, chiar și decenii. Urmați aceste cinci sfaturi simple pentru a vă menține proteza dentara în formă maximă!

1. Practicaţi obiceiuri de igienă sănătoase

Cunoaştem cu toții importanța periajului de două ori pe zi. Chiar şi dacă aveţi doar câțiva dinți sau deloc, igiena orală zilnică este totuși vitală pentru sănătatea dvs şi a protezei dentare. Periați dinţii, folosiți ata dentară și periați ușor gingiile, pentru a curăța orice resturi de mâncare.

Dacă gingiile dumneavoastră se îmbolnăvesc, nu numai că va fi incomod să purtați proteza dentară, dar acest lucru va avea un impact negativ asupra potrivirii protezei. În stadiile incipiente, gingiile se umflă și devin iritate. Dacă nu este tratat, țesutul gingiilor s-ar putea retrage. Oricare dintre cazuri va face ca proteza dvs. să nu se mai potrivească, provocând disconfort și durere.

2. Curăţaţi corect protezele dentare

S-ar putea să fiți tentat să folosiți periuța de dinți standard și ața dentară pentru a vă curăța proteza dentară, pentru simplul motiv că le aveți la îndemână. Cu toate acestea, dacă doriți ca proteza să reziste cât mai mult, va trebui să o tratați cu mai multă grijă. Ascultaţi cu atenție ceea ce vă spune medicul dentist atuni când primiţi proteza dentară și instrumentele de care aveți nevoie pentru a o îngriji. Acestea ar putea include o perie specială, o soluție de curățare și una de clătire specială.

Dacă aveți un implant dentar, este posibil să nu fie nevoie de instrumente speciale. Aceste proteze sunt proiectate să funcționeze ca dinții adevărați, iar asta presupune periajul și folosirea aței dentare. Îngrijiţi implanturile la fel cum faceţi cu dinții naturali și totul va fi bine.

3. Renunţaţi la produsele din tutun

Consumul de tutun va lăsa pete pe protezele dentare și este un factor cunoscut pentru bolile gingiilor. Eliminați orice fel de produse din tutun, de dragul protezei și sănătății dumneavoastră.

4. Staţi departe de alimente şi băuturi care pătează

La fel ca dinții adevărați, proteza dentară poate dezvolta, în timp, pete. Pentru a atenua acest lucru, ar trebui să abordați anumite alimente și băuturi cu prudență. Cele închise la culoare, cum ar fi cafeaua, sifonul, vinul roșu și fructele de pădure sunt vinovați de colorarea dinților și a protezelor dentare. La acest lucru pot contribui și alimentele și băuturile acide, cum ar fi sosul de spaghete și curry-ul.

Încercați să limitați consumul acestor substanțe colorante. Când totuşi le consumaţi, clătiți proteza dentară imediat după ce mâncați sau beți.

5. Mergeţi regulat la medicul dentist

Recomandarea standard pentru efectuarea unui control este o dată la șase luni, deși este posibil să fiți instruit să faceți vizite mai frecvente pentru anumite probleme specifice. În timpul vizitei obișnuite, medicul dentist se va asigura că protezele și implanturile dentare se potrivesc bine și sunt în stare bună şi va face ajustări, dacă este cazul. De asemenea, vă va face o curățare profundă pentru a vă menține gingiile sănătoase.

0 Shares:
You May Also Like