Cum se cultiva salata si care sunt beneficiile ei pentru sanatate?

Cum se cultiva salata si care sunt beneficiile ei pentru sanatate

Urmati sfaturile noastre pentru o insamantare reusita a salatei: cum si cand sa semanati salata? Semanati seminte de salata Sunstar intr-un sol racoros si bogat, intr-un loc insorit.  Salata verde este o planta anuala usor de cultivat, care poate fi gasita in fiecare gradina de legume. Mai intai formeaza o rozeta de frunze si apoi o tulpina sau un capacel, in functie de soi. Exista mai multe tipuri de salata: salata verde, salata batavia, salata romana si salata verde pentru taiat sunt cele mai comune.

Insamantarea si plantarea salatei

Un sol racoros si umed este foarte potrivit pentru salata, care nu este foarte pretentioasa. In cazul in care solul a fost deja imbogatit pentru o cultura anterioara, salata se poate descurca cu ingrasamintele ramase la fata locului. Cu toate acestea, daca simtiti ca solul a fost saracit de materie organica, aruncati un strat de fond (100 g pe m²). Deoarece radacinile salatei nu sunt foarte dezvoltate, cresteti-o intr-un substrat care sa pastreze umiditatea. Numarati intre 10 si 15 plante/m².

Cand sa semanam salata?

Asigurati-va ca respectati perioadele de insamantare, care variaza de la un tip de salata la altul:

  • Salata verde de primavara: se insamanteaza in februarie si martie, sub acoperis (tunel sau cadru rece).
  • Salata de vara: se insamanteaza de la sfarsitul lunii martie pana in iunie, in camp deschis.
  • Salata de iarna: se insamanteaza in august-septembrie (este necesara protectia).
  • Salata verde: se insamanteaza din martie pana in iunie.
  • Salata de taiat: se insamanteaza din martie pana la sfarsitul lui august, in pamant.

Cum sa semanam salata pe camp?

Semanati in randuri libere, la o distanta de 30-50 cm. Nu semanati semintele prea adanc si asigurati-va ca solul ramane rece. Semintele de laptuca germineaza mai bine la temperaturi scazute: 12-15°C. Lasati semintele sa rasara intre 7 si 10 zile, in functie de temperatura solului. De indata ce plantele au 4-5 frunze, adica la aproximativ 4-5 saptamani de la semanat, se subtiaza plantele pentru a lasa o planta la fiecare 25-30 cm pe rand. Apoi se uda bine.

Cum sa semanam salata in pepiniera?

In loc sa semanati direct in pamant, germinati semintele de salata intr-un loc special din gradina sau sub acoperire, in cutii sau ghivece. Temperatura trebuie sa ramana scazuta, iar solul trebuie sa fie fin si usor.

O luna mai tarziu, transplantati rasadurile cu 4-5 frunze in gradina, in solul care a fost pregatit (arat si fertilizat, daca este necesar). In mod ideal, protejati plantele tinere sub un tunel de plastic. Plantati plantele la o distanta de 25-30 cm intre plante si de 30-45 cm intre randuri. Udati cu generozitate pentru a promova cresterea.

Alegerea soiurilor de salata

Exista multe soiuri de salata, grupate in mai multe categorii:

  • Salata verde de capatana

Salata verde cu frunze destul de rotunde, fragede, in general netede, uneori basicate, bine stranse in jurul inimii, cu capatanile rotunde, usor aplatizate.

  • Salata batava

Salata cu frunze taiate si chiar curbate, in general crocante, cu un capatana alungita la unele soiuri.

  • Salata romana

Salata cu frunze erecte si capatani mari, verticale, cu nervuri crocante.

  • Salata verde pentru taiat

Salata cu frunze fragede, care creste la loc dupa fiecare recoltare (de 2 sau 3 ori), nu formeaza un capatana.

De ce sa mananci salata in fiecare zi?

Cu vremea fierbinte de vara sosind rapid, o salata rece, crocanta, poate fi baza pentru o masa usoara si racoritoare.

Sunt usor de facut acasa si de comandat intr-un restaurant cand iesi la masa. Si, cu multiplele lor beneficii pentru sanatate, consumul unei portii de verdeata cu frunze in fiecare zi poate fi unul dintre cele mai bune obiceiuri in care sa intrati , vara sau iarna.

Pentru a obtine cel mai mare impact nutritional din salatele tale, haideti sa ne uitam la cateva dintre beneficiile acestora, ce ingrediente adauga un plus de punch dietetic si ce sa evitati pentru a va asigura ca felul dumneavoastra de mancare ramane hranitor si sanatos.

Pe langa gustul lor natural bun si textura crocanta excelenta, alaturi de culori si parfumuri minunate, consumul unei portii mari de legume proaspete, crude in fiecare zi poate avea beneficii semnificative pentru sanatate.

Aduce o contributie substantiala la prevenirea bolilor, la greutatea sanatoasa si la energia tinereasca – si cine nu este interesat de un pic mai multa energie si vitalitate?

Si sunt usor de facut, mai ales daca aveti cateva unelte si ustensile la indemana care va pot ajuta la pregatirea dietei unui pasionat de alimente crude.

Un spiralizator poate face o salata la moda din orice leguma ferma si este un must have pentru orice raw foodist.

Atunci cand sunt prezentate intr-un castron de salata din lemn sau intr-un alt fel de servire frumos, salatele arata, de asemenea, grozav.

Verdeturile cu frunze si legumele crude sunt o sursa superba de fibre naturale, iar consumul de fibre suficiente in fiecare zi are cateva avantaje pentru sanatate:

  • Fibrele ajuta la reducerea LDL sau colesterolul „rau”.
  • Ajuta la controlul zaharului din sange.
  • Aportul adecvat de fibre ajuta la pierderea in greutate si la mentinerea sanatoasa a greutatii.
  • Normalizeaza miscarile intestinale si ajuta la prevenirea bolilor intestinale.
0 Shares:
You May Also Like