Cum se imbaiaza corect bebelusii?

Cum se imbaiaza corect bebelusii?

Imbaierea bebelusului este esentiala pentru igiena acestuia. Este, de asemenea, o parte cruciala a rutinei copilului dumneavoastra si are beneficii pentru somn si bunastare. In plus, intareste legatura dintre parinte si copil.

Este ideal sa creati o rutina de imbaiere pentru copiii de orice varsta si sa faceti din aceasta o experienta placuta si relaxanta pentru copil. Folositi produse de ingrijire a pielii sensibile, de calitate, adaptate pentru bebelusi. Pana la varsta de 12 luni, cel mai bine este sa folositi o cadita Baby Sterk pentru bebelusi; dupa 12 luni, copilul se poate imbaia intr-o cada mare sau intr-o cada pentru “adulti”. De asemenea, puteti utiliza un inotator special pentru bebelusi sau un scaun de baie in cada mare.

Prima baita a nou-nascutului

Momentul primei bai a bebelusului depinde de parinti si depinde de ceea ce se recomanda. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda sa se astepte cel putin 24 de ore inainte de a da bebelusului prima baie – sau sa se astepte cel putin 6 ore daca o zi intreaga nu este posibila din motive culturale.

Cercetarile indica faptul ca pot exista beneficii fizice si emotionale semnificative daca se amana acea prima baie dupa nastere. Stresul provocat de frig poate face ca organismul sa depuna eforturi pentru a se incalzi, ceea ce poate duce la scaderea nivelului de zahar din sange si la hipoglicemie. In plus, bebelusii se nasc cu o substanta albicioasa pe piele, numita vernix caseosa, care o protejeaza.

Pentru nou-nascuti, o baie cu burete umed poate fi suficienta de 1-3 ori pe saptamana. Nu uitati ca nu trebuie sa inmuiati complet intregul corp decat dupa ce cade cordonului ombilical.

Va puteti spala bebelusul in orice moment al zilei care va convine atat dumneavoastra, cat si copilului dumneavoastra. Unii parinti prefera sa-si imbaieze bebelusul atunci cand sunt relaxati si nu vor fi intrerupti, in timp ce altii considera ca bebelusul lor se bucura de momentul baii si ca acesta ii relaxeaza.

Daca credeti ca timpul de baie ar putea ajuta la imbunatatirea somnului bebelusului dumneavoastra, incercati sa il incorporati in rutina de culcare. Unii bebelusi dorm mai bine dupa ce li se face baie.

Baita in cada pentru bebelusi

Dupa ce cordonului ombilical cade si zona buricului bebelusului se vindeca, puteti incerca sa-i faceti o baie in cada. Cautati o cadita de plastic gros pentru bebelusi, care sa aiba dimensiunea potrivita pentru copilul dumneavoastra. O Un suport antiderapant fixat sub cada este recomandabil.

  • Asigura-te ca ai la indemana tot ce ai nevoie inainte de a incepe sa ii faci baie bebelusului tau.
  • Umpleti cada cu doar 6-8 centimetri de apa fierbinte.
  • Sustineti capul bebelusului cu o mana si coborati-l incet in cada.
  • Folositi un prosop moale sau un burete de baie pentru bebelusi pentru a-i spala usor fata si parul. Folositi doar apa pentru a le spala fata, fara sapun.
  • Protejati-i ochii cu mana in timp ce il clatiti.
  • Spalati-le usor restul corpului cu apa si o cantitate mica de sapun pentru bebelusi.
  • Cand baia s-a terminat, infasurati imediat copilul intr-un prosop pentru a-l mentine cald.

Sfaturi utile pentru parinti

Nu trebuie sa-ti faci baie bebelusului in fiecare zi. Poate preferati sa le spalati fata, gatul, mainile si fundul. Acest lucru este adesea numit „topping and tailing”. Alegeti un moment in care copilul dumneavoastra este treaz si multumit. Asigurati-va ca camera este calda. Pregateste totul in prealabil.

Veti avea nevoie de un vas cu apa calda, un prosop, vata, un scutec proaspat si, daca este necesar, haine curate. Tine-ti copilul pe genunchi sau aseaza-l pe o saltea de infasat. Scoate-i toate hainele, in afara de vesta si scutec si infasoara-le intr-un prosop.

Inmuiati vata in apa (asigurati-va ca nu se uda prea mult) si stergeti usor in jurul ochilor bebelusului, de la nas spre exterior, folosind o bucata proaspata de vata pentru fiecare ochi. Acest lucru este astfel incat sa nu transferati nicio aderenta sau infectie de la un ochi la altul.

Utilizati o bucata proaspata de vata pentru a curata in jurul urechilor bebelusului, dar nu in interiorul acestora. Nu folositi niciodata baterii de bumbac pentru a curata urechile bebelusului. Spalati restul fetei, gatului si mainilor bebelusului in acelasi mod si uscati-le usor cu prosopul.

Scoateti scutecul si spalati fundul si zona genitala a bebelusului cu vata proaspata si apa calda. Uscati foarte atent, inclusiv intre pliurile pielii si puneti un scutec curat.

Iti va ajuta copilul sa se relaxeze daca continui sa vorbesti in timp ce il speli. Cu cat iti aud mai mult vocea, cu atat se vor obisnui mai mult sa te asculte si vor incepe sa inteleaga ceea ce spui.

Nu trebuie sa-ti faci baie bebelusului in fiecare zi, dar daca ii place cu adevarat, nu exista niciun motiv pentru care sa nu faci asta.

0 Shares:
You May Also Like