Cum stii daca firma ta are nevoie de un audit energetic industrial?

Cum stii daca firma ta are nevoie de un audit energetic industrial
audit energetic industrial

Poate nu stiai, dar multe dintre firmele din Romania au obligatia de a realiza un audit energetic industrial. Acesta are rolul de a ajuta in gestionarea si eficientizarea utilizarii resurselor energetice esentiale pentru activitatea companiilor.

Acest audit este realizat doar de catre persoane fizice sau juridice autorizate si specializate in acest sens de catre ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei).

Continua sa citesti si afla din acest articol ce trebuie sa stii despre realizarea unui audit energetic, precum si cine te poate ajuta cu efectuarea acestei proceduri!

Ce este un audit energetic?

Conform legii 121 din 2014, toate companiile ce au un consum anual de cel putin 1.000 de tone echivalent petrol au obligatia de a efectua un audit energetic industrial.

Aceasta procedura este de fapt o analiza complexa a locatiei fizice in care firmele isi desfasoara activitatea. Sunt analizate datele bazate pe consumul inregistrat pe o perioada de trei ani, fata de momentul auditului.

Firma specializata in realizarea auditului energetic industrial se deplaseaza la locatie si analizeaza cladirea si sistemele de termoficare, ventilatie, aer conditionat etc. Sunt urmarite eventuale defectiuni, puncte in sistemele anterior enumerate, care consuma mai mult decat ar trebui sau orice poate afecta eficienta energetica a firmei.

Aceasta firma intocmeste si dosarul necesar pentru a atesta in fata autoritatilor efectuarea auditului conform cerintelor legii.

Ce rol are un audit energetic industrial?

Pe baza analizelor facute, firma ce se ocupa cu realizarea auditului va intocmi un set de recomandari pentru a eficientiza consumul de energie electrica si gaz, astfel incat cheltuielile lunare sa scada, sa imbunatateasca profitabilitatea firmei si sa ajute la conservarea si reducerea folosirii de resurse naturale. De exemplu, in acest set se poate regasi recomandarea de a inlocui anumite echipamente sau instalatii.

Cand se face un audit energetic industrial?

Auditul energetic industrial este obligatoriu pentru toate intreprinderile ce depasesc consumul anul prezentat mai sus. Acesta trebuie repetat odata la patru ani pentru ca Statul Roman (reprezentat prin ANRE) sa poata avea confirmare ca firmele de pe piata din tara noastra respecta prevederile legale si ca acestea lucreaza activ la eficientizarea din punct de vedere energetic.

Primesti ajutor pentru a-ti eficientiza afacerea?

Da! Daca in urma realizarii auditului energetic industrial de catre firma specializata in acest domeniu reiese ca trebuie sa inlocuiesti un anumit echipament, sau o instalatie care consuma mai multa energie decat ar trebui, poti beneficia de ajutor financiar.

Conform legii 121 din 2014, firmele ce au un consum de peste 1000 tone echivalent petrol, au obligatia de a angaja un manager energetic, care sa se asigure ca implementezi toate recomandarile din audit. Acesta va accesa fondurile pentru sustinerea acestui proces, oferite conform directivelor U.E. aferente imbunatatirii eficientei energetice ale companiilor.

Nu lasa activitatea firmei tale in voia sortii. Apeleaza la Elsaco Esco pentru cele mai bune solutii de eficientizare energetica. Pe baza experientei acumulate in anii de activitate, acestia ofera servicii si solutii profesionale care permit eficientizarea consumurilor de energie si resurse, in cadrul activitatii clientilor din domeniul industrai si nu numai.

0 Shares:
You May Also Like