De ce uleiurile de motor 0W sunt cele mai utilizate din Europa?

Mechanic pouring engine oil to car engine

Stiai ca 7 din 10 masini in Europa sunt alimentate cu ulei 0W? Afla ca uleiurile de motor 0W sunt cel mai nou grad de vascozitate din categoria uleiurilor de motor si sunt formulate pentru a satisface cerintele motoarelor moderne.

Deoarece motoarele mai noi sunt construite mai mici si functioneaza la temperaturi mai ridicate, un ulei mai fin, precum gradul 0W, ofera protectie la uzura pentru piesele critice ale motorului, precum si alte beneficii, precum consumul de combustibil si performanta la temperaturi extreme. Afla despre uleiul de motor 0W si vascozitatea acestuia, trecand in revista cele mai frecvente intrebari pe care le au consumatorii cu privire la aceste subiecte.

Ce inseamna numerele in desemnarea unui ulei de motor?

Primul numar dintr-un ulei multigrad denota capacitatea uleiului de a fi pompat si drenat la temperaturi mai scazute. „W” inseamna „Iarna”. Astfel, un ulei de 0W va putea curge mai repede si ajunge la piese critice ale motorului mai bine decat un ulei de 5W sau 10W, mai ales in conditii de frig extrem si la pornirea motorului.

A doua cifra este valoarea de masurare a vascozitatii in conditii de functionare a motorului. Mentinerea vascozitatii recomandate este esentiala pentru a asigura ungerea si protectia corespunzatoare a motorului.  

Ce este uleiul de motor cu mai multe mai multe grade si ce inseamna „grad de vascozitate”?

Cand a fost introdus pentru prima data uleiul de motor, acesta a fost vandut doar in soiuri monograde, cum ar fi uleiul SAE-X. Uleiurile pentru motoare cu greutate multipla au fost introduse pentru prima data in anii 1950 pentru a aborda problemele temperaturilor variate si a conditiilor de functionare a motorului. Primul numar dintr-un ulei multigrad denota capacitatea uleiului de a fi pompat si drenat la temperaturi mai scazute. 

Prin urmare, un vehicul care necesita utilizarea uleiului de motor 5W-20 poate folosi un ulei 0W-20 multigrad, in special in zonele in care clima este mai rece. Utilizarea unui nivel mai scazut „W” poate permite o distributie mai rapida a uleiului, incalzirea mai rapida a motorului si economii de combustibil in comparatie cu uleiul de motor de 5W sau 10W.

Pot fi utilizate uleiuri 0W la motoarele mai vechi?

Da. Uleiurile 0W-20 si 0W-30 pot fi utilizate in toate vehiculele aflate in circulatie in prezent. Aminteste-ti ca a doua cifra a clasei SAE (20 sau 30) este vascozitatea necesara in motor. In plus, un ulei de 0W va putea ajunge mai repede la componentele critice ale motorului la pornire si ii va permite sa atinga temperatura de functionare mai repede.

Singura exceptie sunt uleiurile de motor 0W-16. Uleiurile de calitate 0W-16 sunt special concepute pentru motoarele care necesita acest grad de vascozitate si nu sunt potrivite pentru motoarele care necesita uleiuri 5W-20 sau mai groase.

0 Shares:
You May Also Like
Ce inseamna bloatware
Read More

Ce inseamna bloatware?

“Balonarea” software-ului este un proces prin care versiunile succesive ale unui program de calculator devin perceptibil mai lente,…