Fii nas de botez- responsabilitati si scopul tau

 Fii nas de botez- responsabilitati si scopul tau

A fi nas al botezului este un motiv de bucurie pentru oricine este ales sa-si exercite aceasta responsabilitate. Este adevarat ca figura nasului sau a nasei s-a schimbat de-a lungul timpului, dar astazi sponsorizarea unui copil in ziua botezului sau continua sa aiba o importanta fundamentala.

Cu aceasta ocazie trecem in revista ce inseamna sa fii un om mai bun si obligatiile pe care aceasta persoana le are pentru copilul care urmeaza sa fie botezat.

Vezi trusou botez baieti si alege modelul potrivit pentru bebelus.

Care este scopul de a fi nas al botezului?

In realitate, biserica prevede figura nasului ca o autoritate care trebuie sa supravegheze conduita copilului in raport cu credinta crestina.

Biserica nu stabileste nicio cerinta specifica de a fi nas, chiar si un minor poate fi nasul unui nou-nascut, astfel incat alegerea este in intregime in mainile parintilor. Singurul lucru pe care biserica il stabileste ca o conditie este ca trebuie sa existe doua persoane care sponsorizeaza copilul si trebuie sa fie un barbat si o femeie (nasul si nasa).

Initial, un nas trebuie sa prezinte pe cel botezat in sacramentul botezului si il ajuta pe nou-nascut in initierea sa crestina. Dar dincolo de ziua botezului, lucrarea nasului trebuie sa fie foarte prezenta in primii sai ani.

Figura nasului este prezenta si in alte sacramente crestine, cum ar fi confirmarea. Confirmarea este acceptarea constienta a credintei catolice sau ortodoxe si necesita, de asemenea, si o nasa- cu toate acestea, in multe cazuri, este suficienta o singura persoana.

Are nasul vreo obligatie fata de persoana botezata?

Nu chiar, cel putin nici o obligatie care nu este pur spirituala. In nici un caz nasul nu ar trebui sa-si asume responsabilitatea dincolo de ceea ce se cunoaste deja, asa cum spunem noi, devenind o figura de exemplu pentru credinta copilului.

Odata ce toate cerintele care trebuie indeplinite pentru a fi nasul botezului vor fi cunoscute, va fi important ca atunci cand aleg nasii botezului parintii sa nu se lase ghidati doar de motive de rudenie, prietenie sau prestigiu social, ci sa aleaga oameni cu capacitate si putere de exemplu de a instrui copilul in educatia crestina.

Ce este botezul crestin?

Botezul crestin este o ceremonie. Botezul crestin se face prin scufundarea credinciosului sub apa si ridicarea lui din nou, reprezentand simbolic acceptarea de catre credincios a mortii, ingroparii si invierii lui Isus pentru pacatele sale. Pavel a explicat acest lucru in Romani 6:3-4:

“Nu stiti ca noi toti cei care am fost botezati pentru a ne uni cu Hristos Isus am fost de fapt botezati pentru a participa la moartea Sa? De aceea, prin botez am fost ingropati impreuna cu El in moartea Sa, pentru ca asa cum Hristos a inviat prin puterea Tatalui, si noi sa ducem o viata noua”.

” Botezul nu mantuieste; Nu este necesar pentru mantuire. Desi unele confesiuni cer ca un credincios sa fie botezat inainte de a putea participa la slujbele bisericii, acest lucru nu este necesar din punct de vedere biblic.

Parintii copilului ii pot fi nasi?

In biserica ortodoxa este clar precizat – parintii copilului nu pot sa fie si nasii lui de botez. Ei sunt cei care au dat viata copilului iar nasii sunt cei care ii vor ajuta pe cei mici sa renasca in viata lui Hristos.

Nasii sunt cei care au rolul de a ajuta familia si de a oferi copilului invataturile crestine. De asemenea nasii sunt la fel de importanti ca si parintii ei fiind cei care isi asuma cea mai mare responsabilitate si anume statutul de parinti spirituali. Finul are datoria de a-i asculta pe nasi la fel cum isi respecta parintii biologici.

Copiii nu pot fi nasi la botez. Explicatia este clara in acest sens. Copiii sunt inca intr-un stadiu de formare, ceea ce inseamna ca nu sunt pregatiti pentru a oferi indrumarea necesara pentru cel mic, in conditiile in care ei inca nu si-au terminat perioada de invatare. Botezul este o sarcina care aduce cu sine mai multe responsabilitati si un copil nu are cum sa fie suficient de matur pentru a si le insusi.

Pana cand creste, el se va preocupa de propriul drum in viata si nu are cum sa fie el un ajutor pentru fin sau pentru familia sa. Ca atare, nasii pe care ii alegi pentri botez trebuie sa fie persoane adulte.

In plus fata de tot ce tine de religie, nasul trebuie sa fie ortodox si sa nu fie parintele copilului, sunt si alte aspecte pe care trebuie sa le iei in calcul pentru momentul in care vrei sa fii nas sau cauti un nas.

Este important ca in nas sa se aiba incredere absoluta pentru ca el este cel care va ajuta parintii in cresterea copilului si va face parte din viata copilului pana la finalul vietii sale.

0 Shares:
You May Also Like