Apa alcalină – beneficii pentru sănătate

Apa alcalină, cunoscută și sub numele de apă ionizată, este apa cu o valoare a pH-ului mai ridicată faţă de apa obişnuită. PH-ul este o măsură a echilibrului acido-bazic al apei. De obicei, pH-ul apei naturale variază între 6,5 și 8,5 și este dat de sistemul de echilibru dioxid de carbon-bicarbonat-carbonat.

O creștere a cantității de dioxid de carbon reduce pH-ul apei, rezultând apă acidă. În schimb, o cantitate scăzută de dioxid de carbon crește pH-ul apei, astfel, generând apă alcalină.

PH-ul apei este un factor determinant major al corozivității sale, care este practic o măsură a puterii apei de a distruge metalele din sistemele de distribuție a apei. Apa corozivă are capacitatea de a dizolva metale, în principal cupru și plumb, ale sistemului de alimentare cu apă, ceea ce crește ulterior concentrația de metal în apa potabilă, ducând la diverse probleme de sănătate.

Apa acidă cu pH mai mic de 7 este mai corozivă în comparație cu apa alcalină. Din acest motiv, tratarea apei cu substanțe chimice alcaline pentru creșterea pH-ului acesteia este considerată una dintre cele mai bune măsuri de reducere a corozivității apei.

Producerea apei alcaline

Apa alcalină poate fi generată prin electroliza apei, care separă componentele acide și alcaline ale apei. Apa naturală care curge prin roci adună, de asemenea, minerale și devine alcalină în natură. În mod similar, apa electrolizată poate fi obţinută și din minerale, cum ar fi calciu și magneziu, care sunt foarte saturate cu hidrogen.

Acest tip special de apă este cunoscut sub numele de apă alcalină redusă.

Beneficiile apei alcaline pentru sănătate

Multe studii au avut ca obiect apa alcalina si beneficiile sale asupra sănătății. De exemplu, s-a observat că administrarea orală de apă ionizată alcalină determină o reducere a nivelului de glucoză, colesterol și trigliceride din sânge și îmbunătățește funcționarea metabolică prin suprimarea producției de radicali liberi la șoareci care suferă de tulburări metabolice. De asemenea, protejează celulele beta pancreatice. Mai mult, apa alcalină ajută la reducerea ratei de creștere în greutate la șoarecii obezi prin reglarea homeostaziei colesterolului.

La pacienții cu boală renală în stadiul final, s-a demonstrat că apa alcalină reduce efectele secundare adverse ale hemodializei, cum ar fi generarea excesivă de radicali liberi. În cazul pietrei vezicii urinare, apa alcalină accelerează eliminarea melaminei și previne acumularea acesteia în vezică, ceea ce, la rândul său, îmbunătățește condițiile patologice asociate pietrei vezicii urinare.

Deoarece apa alcalină are un pH mai mare, capacitatea sa naturală de neutralizare a acizilor din stomac o face o alegere bună pentru tratarea tulburărilor tractului gastro-intestinal, cum ar fi hiperaciditatea gastrică, diareea etc. În cazurile de boli de reflux laringofaringian și gastroesofagian, apa alcalină a demonstrat că inactivează ireversibil pepsina, o endopeptidază responsabilă de boala de reflux, prin neutralizarea acidului din stomac.

În cazul deshidratării provocate de efort la adulții sănătoși, apa alcalină electrolizată a demonstrat că reduce vâscozitatea sângelui cu forfecare ridicată, un coeficient pentru definirea proprietăților vâscoase ale sângelui.

Pe lângă beneficiile potențiale pentru sănătate ale consumului de apă alcalină, aceasta îmbunătățește și problemele legate de piele. De exemplu, șoarecii scăldătaţi în apă alcalină au beneficiat de o reducere a leziunilor pielii asociate cu radiațiile UV, menținând echilibrul dintre citokinele pro și antiinflamatoare.

0 Shares:
You May Also Like